Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Gestoomde prei rolletjes

Dit recept is ideaal voor in de stoomoven en zet zo een heerlijke vegetarische maaltijd op tafel.

Ingrediënten
  • 3 preistengels (alleen onderzijde)
  • 500 gr ricotta
  • Schil van 1 citroen
  • 2 eetlepels paneermeel
  • peper en zout
  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel dragon
  • 400 gr cherrytomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel tijm
  • 75 ml olijfolie
  • Stookbrood om te dippen
Materialen
  • Stoomoven (of eventueel stoommand)

Bereiding
Doe de cherrytomaatjes, olijfolie, tijm, peper, zout en knoflook in een schaaltje en stoom deze 20 minuten op 85 graden of zet 10 min in een oven op 200 graden.

Was ondertussen de prei en snijd de bovenste groene stukken eraf zodat je alleen de dikke steel over houd. Snijd de steel in stukken van ongeveer 6 cm. Duw het binnenste gedeelte er uit en laat ongeveer 3 lagen prei aan de buitenzijde zitten zodat je een dikke holle buis over houd. Snijd ongeveer de helft van het gedeelte wat je eruit hebt geduwd fijn. Bak de fijngehakte prei in een pannetje samen met wat dragon aan en laat daarna afkoelen. Klop de ricotta, citroenschil, peper, zout, eidooiers en paneermeel door elkaar. Schep de stukjes gebakken prei er door. Als het mengsel nog erg vloeibaar is kun je wat extra paneermeel toevoegen. Schep wat van het ricottamengsel in een spuitzak (of boterhammenzakje met afgeknipte punt) en vul de prei buisjes hiermee. Leg ze op een geperforeerde plaat en stoom ze 15 min op 100 graden in de stoomoven. Je kunt ze ook in een stoommand stomen maar dan kun je ze niet allemaal in 1 x bereiden. Lekker met wat stokbrood om in de olijfolie te dippen.

Van de stukken prei die je overhoud kun je bijvoorbeeld deze lekkere preisoep maken. voor dit gerecht heb ik me laten inspireren door een recept uit het boek 'De lekkerste recepten voor de stoomoven'.

Lente recepten

Proef de lente met deze heerlijke lente recepten. Recepten met lekkere lentegroente en fruit zoals asperges, peultjes, spinazie, rabarber, rode bietjes, abrikozen en mango. Probeer bijvoorbeeld couscous met abrikozen, pasta met asperges of de rabarber crumble. De lente heeft genoeg te bieden. Bekijk hier alle lente recepten.

×