Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Koffiecake met walnoten

Luchtige cake met een vleugje koffie en stukjes walnoot met een romige boter crème topping

Ingrediënten
  • 3 eieren
  • 125 witte basterdsuiker
  • 75 gr donkere basterdsuiker
  • 1 eetlepel koffiepoeder (espresso oploskoffie)
  • 100 gr walnoten
  • 200 ml slagroom
  • 210 gr bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
Topping
  • Paar druppels melk
  • 1 theelepel koffiepoeder (espresso oploskoffie)
  • 150 gr poedersuiker
  • 150 gr zachte boter
  • 12 halve walnoten
Materialen
  • Bakvorm 28 x 18 cm

Bereiding
In plaats van witte en donkere basterdsuiker kun je ook 200 gr lichte basterdsuiker gebruiken. Ik had toevallig nog een restje witte en donkere liggen.

Verwarm de oven op 180 graden. Doe de eieren in een kom mix luchtig. Voeg de basterdsuiker en het koffiepoeder toe en mix er goed door heen. Voeg op het laatst de slagroom toe en mix er kort door heen. Zeef dan de bloem en het bakpoeder er bij en schep met een spatel door elkaar. Hak de 100 gr walnoten grof en schep deze ook door het beslag. Vet de bakvorm in en verdeel het beslag hier over. Bak de cake ca 45 minuten in de oven gaar.

Maak ondertussen de topping: mix de boter met de poedersuiker en oploskoffie romig en voeg hier er een paar druppels melk aan toe tot er een smeuïge boter crème ontstaat. Zorg dat de melk niet te koud is anders bestaat de kans dat het mengsel gaat schiften. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. Besmeer de bovenzijde met de boter crème en snijd in stukken en leg op ieder stuk een halve walnoot. Bewaar de cake op een droge en koele plek afgedekt.

Lente recepten

Proef de lente met deze heerlijke lente recepten. Recepten met lekkere lentegroente en fruit zoals asperges, peultjes, spinazie, rabarber, rode bietjes, abrikozen en mango. Probeer bijvoorbeeld couscous met abrikozen, pasta met asperges of de rabarber crumble. De lente heeft genoeg te bieden. Bekijk hier alle lente recepten.

×