Witlof gratin
Een heerlijk witlof recept van gegratineerde witlof uit de oven met wortel, walnoten, rozijntjes en een romige bechamelsaus met knoflook. Ook geschikt voor de niet-witlof fans.
20 M + 20 M
Ingrediënten
Voor
-
4 stronkjes witlof
-
3 bospeentjes
-
1 ui
-
2 teentjes knoflook
-
1 handje walnoten
-
1 handje rozijnen
-
1 theelepel gedroogde rozemarijn
-
Zout en peper
-
200 gram geraspte kaas ( deel in de saus, deel over de topping )
-
50 gram roomboter ( plantaardig )
-
50 gram bloem
-
400 ml (plantaardige) melk
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 180° graden.
-
Breng water aan de kook en blancheer hierin de witlof voor ongeveer 5 minuten en laat daarna uitlekken.
-
Snijd de ui in halve ringen, schil de wortel en snijd in dunne plakjes.
-
Neem je ovenschaal en voeg er een klein beetje olijfolie aan toe.
-
Verdeel de ui en wortel over de schaal en bestrooi met zout, peper en gedroogde rozemarijn.
-
Zet de schaal alvast in de oven totdat je de ovenschaal weer nodig hebt.
-
Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem.
-
Snijd of rasp ondertussen de knoflook.
-
Bak de knoflook kort in de gesmolten boter.
-
Voeg dan de bloem toe en bak tot een roux.
-
Schenk daarna de melk zachtjes in de pan terwijl je blijft roeren.
-
Voeg de helft van de kaas toe en laat nog een paar minuten indikken. Breng op smaak met zout en peper.
-
Snijd de kontjes van de witlof en halveer de witlof stronkjes in de lengte.
-
Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel de witlof eroverheen.
-
Schenk vervolgens de saus eroverheen.
-
Strooi de rozijnen en de walnoten in stukjes eroverheen en bestrooi daarna met geraspte kaas.
-
Zet het gerecht 20 minuten in de oven.
-
Serveer de witlofgratin met een eenvoudig ander gerecht voor een volwaardige maaltijd. Bijvoorbeeld wat aardappelen uit de oven of een goed gevulde salade en een stukje (vega) vlees of vis.
-
Tips: Ook lekker met wat stukjes blauwe kaas erbij.
-
Dit gerecht is eenvoudig glutenvrij te maken door voor een glutenvrije bloem te kiezen.
-
Liever plantaardig? Kies voor plantaardige boter, melk en kaas.
Heeft het gesmaakt?
40 stemmen
Ook lekker