Winter recepten

Winter recepten

Heerlijke verwarmende gerechten voor in de winter zoals ovenschotels, stamppotten en stoofschotels. Denk aan klassieke boerenkoolstamppot of erwtensoep met worst. Of ga eens voor een stamppot met een Indische twist of een vegetarische variant.

Populair

Zuurkoolschotel met gehakt

Lekkere ovenschotel van prei en gehakt onder een laagje aardappelpuree en zuurkool met ananas en gegratineerd in de oven

Hoofdgerecht

25 min + 20 min oventijd

2 à 3 pers.

Boerenkool stamppot

Deze klassieke Hollandse stamppot met rookworst mag niet ontbreken tijdens de winter. Lekker met appelmoes of gebakken spekjes.

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Boeuf bourguignon

Heerlijk recept voor deze klassieke Franse stoofschotel met rundvlees, champignons en aardappels gestoofd in o.a. rode wijn.

Hoofdgerecht

40 min + 3 uur stoven

4 pers.

Nieuw

Rode kool ovenschotel

Heerlijke winterse ovenschotel met laagjes gekruid gehakt, rode kool met appel en smeuïge aardappelpuree uit de oven.

Hoofdgerecht

20 min + 30 min oventijd

3 pers.

Quinoasalade met boerenkool

Boerenkool is een enorm lekkere en voedzame basis voor een salade. Lekker met quinoa, warme appel en pompoen.

Hoofdgerecht

15 min bereidingstijd + 40 min oventijd

4 pers.

Rode kool met appel

Hoe maak je zelf heerlijke gestoofde rode kool met stukjes appel? Met dit recept maak je dit bijgerecht met kaneel en nog meer smaakvolle kruiden.

Hoofdgerecht

10 min + 50 min stoven

4 pers.

Pastinaaksoep

Deze heerlijke winterse soep met pastinaak is lekker romig van smaak en bevat een geheim ingredient om hem extra lekker te maken

Voorgerecht

30 min

6 pers.

Spruitjes roerbak met spek

Lekkere gewokte spruitjes uit de pan met spekjes, appel en gember die een fantastische smaak combinatie zijn.

Bijgerecht

25 min

2 pers.

Biet wellington

De beef wellington is bij velen niet meer weg te denken uit het kerstmenu. Deze verrassende variant gemaakt van rode bieten, champignons en linzen is helemaal plantaardig en dus ideaal voor de vegetariërs en veganisten aan tafel.

Hoofdgerecht

20 min bereidingstijd + 35 min oventijd

6 pers.

Uitgelicht recept

Erwtensoep

Hoofdgerecht

1 uur 30 min

6-8 pers.

Makkelijk basisrecept voor Hollandse erwtensoep (ofwel snert) met rookworst, prei en schouderkarbonade, klaar in ca. 1,5 uur.

Bekijk recept

Gezonde winterrecepten

Vegan stoofvlees van jackfruit

Dit verrassende plantaardige stoofpotje gemaakt met jackfruit is hét recept deze herfst en winter. De geur alleen al nodigt uit om het vaker te maken.

Hoofdgerecht

15 min bereidingstijd + 20 min kooktijd

4 pers.

Winter bowl

Met deze winter bowl krijg je een groot aantal winterse groentes binnen. Lekker met een schepje zelfgemaakte hummus en geroosterde pitjes.

Hoofdgerecht

45 min + 20 min

4 pers.

Kurkuma latte

Dit verwarmende en gezonde drankje, ook wel bekend als golden milk, is een fijne boost voor je weerstand en gelukkig ook erg lekker.

Drankjes

15 min

2 grote glazen

Vegetarische winterrecepten

Portobello met boerenkool

Vul portobello’s eens met boerenkool en geitenkaas samen met de heerlijke smaken van balsamico en hazelnoten.

Voorgerecht

15 min + 15 min oventijd

4 stuks

Spruitjes stamppot

Met dit lekkere recept voor spruitjesstamppot, spek en appel lust iedereen spruitjes.

Hoofdgerecht

30 min

3 pers.

Paddenstoelen ovenschotel met pasta

Heerlijke herfstige ovenschotel met pasta, paddenstoelen en spinazie in een romige kaassaus. Lekker met stukjes walnoot en gedroogde tomaatjes. 

Hoofdgerecht

20 min + 30 min oventijd

3-4 pers.

Winter ovenschotels

Geroosterde pompoen van de bakplaat

Supermakkelijke traybake uit de oven van kruidige plakken pompoen, paprika en geitenkaas met een (vegetarisch) worstje.

Hoofdgerecht

10 min + 30 min oventijd

2 pers.

Zuurkool ovenschotel

De traditionele ingrediënten uit een typisch winters Nederlands gerecht, maar dan samen in een ovenschotel met nog wat lekkere ingrediënten zoals kaas en appel erbij. Vanaf €2,19 per persoon maak je dit heerlijke maaltje.

Hoofdgerecht

40 min + 30 min oventijd

4 pers.

Luxe aardappelgratin met champignons en truffel

Maak eens deze aardappelgratin 2.0 met toegevoegde champignons en truffel die het aardappelgerecht nóg lekkerder maken

Bijgerecht

20 min + 35 min oventijd

4 pers.

Winterse stamppot

Boerenkool stamppot

Deze klassieke Hollandse stamppot met rookworst mag niet ontbreken tijdens de winter. Lekker met appelmoes of gebakken spekjes.

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Rode kool stamppot

Lekkere winterse stamppot met rode kool, appel en een snufje kaneel. Inclusief bereiding met kant en klare rode kool en verse rode kool.

Hoofdgerecht

25 min + 25 min extra bij gebruik verse rode kool

4 pers.

Stamppot met paprika

Probeer eens deze verrassende stamppot met gebakken paprika, oude kaas en rucola. Een heerlijke combinatie en weer eens iets anders dan de standaard stamppot.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Wat is typisch winter groente en fruit?

Het is vaak goedkoper, maar ook lekkerder, om groente en fruit uit het seizoen te eten. In de winter zijn dit bijvoorbeeld:

– Boerenkool
– Zuurkool
– Spruitjes
– Appels
– Peren

Kijk in de Wintergroenten- en fruitkalender om de complete lijst te zien met typische groente en fruit voor in de winter. Hier vind je ook 10 lekkere recepten waarin deze groente- en fruitsoorten volop verwerkt zijn.

Wat zijn typisch winterse ingrediënten?

Typische winterse gerechten en ingrediënten die we in Nederland eten zijn:

– Stamppot zoals boerenkool, andijvie of zuurkool
– Hutspot
– Erwtensoep of andere stevige soep
– Hachee en andere stoofpotjes
– Hete bliksem
– Zoete baksels met koek- en speculaaskruiden
– Stoofpeertjes
– Warme chocolademelk

Heb je in de winter meer eten nodig?

Als het koud is gebruikt je lichaam meer energie om je lichaamstemperatuur op peil te houden. We hebben daardoor de neiging om in de winter meer te eten, omdat er dan meer warmte vrijkomt. Dit is echter vaak meer dan nodig is voor ons energieverbruik. Het gevolg daarvan is dat veel mensen daardoor aankomen.

Daarbij komt dat in de wintermaanden de winkels vaak vol liggen met allerlei ongezonde lekkernijen, waardoor we van Sinterklaas (of zelfs maanden eerder) tot oud & nieuw meer calorieën binnenkrijgen dan anders. Probeer dit te beperken tot de decembermaand en vergeet niet genoeg te drinken. Dit is in de winter net zo belangrijk als in de zomer.