Heerlijke verwarmende gerechten voor in de winter zoals ovenschotels, stamppotten en stoofschotels. Denk aan klassieke boerenkoolstamppot of erwtensoep met worst. Of ga eens voor een stamppot met een Indische twist of een vegetarische variant.
Een van de populairste taartrecepten in Nederland is natuurlijk de appeltaart, maar wist je ook dat je deze heel eenvoudig helemaal plantaardig kunt maken? Heerlijk met vegan amandelspijs of een toefje plantaardige slagroom bovenop.
Bakrecept
20 min bereidingstijd + 1 uur oventijd + 30 min rusttijd
1 taart
Hoofdgerecht
1 uur 30 min
6-8 pers.
Makkelijk basisrecept voor Hollandse erwtensoep (ofwel snert) met rookworst, prei en schouderkarbonade, klaar in ca. 1,5 uur.
Bekijk receptHet is vaak goedkoper, maar ook lekkerder, om groente en fruit uit het seizoen te eten. In de winter zijn dit bijvoorbeeld:
– Boerenkool
– Zuurkool
– Spruitjes
– Appels
– Peren
Kijk in de Wintergroenten- en fruitkalender om de complete lijst te zien met typische groente en fruit voor in de winter. Hier vind je ook 10 lekkere recepten waarin deze groente- en fruitsoorten volop verwerkt zijn.
Typische winterse gerechten en ingrediënten die we in Nederland eten zijn:
– Stamppot zoals boerenkool, andijvie of zuurkool
– Hutspot
– Erwtensoep of andere stevige soep
– Hachee en andere stoofpotjes
– Hete bliksem
– Zoete baksels met koek- en speculaaskruiden
– Stoofpeertjes
– Warme chocolademelk
Als het koud is gebruikt je lichaam meer energie om je lichaamstemperatuur op peil te houden. We hebben daardoor de neiging om in de winter meer te eten, omdat er dan meer warmte vrijkomt. Dit is echter vaak meer dan nodig is voor ons energieverbruik. Het gevolg daarvan is dat veel mensen daardoor aankomen.
Daarbij komt dat in de wintermaanden de winkels vaak vol liggen met allerlei ongezonde lekkernijen, waardoor we van Sinterklaas (of zelfs maanden eerder) tot oud & nieuw meer calorieën binnenkrijgen dan anders. Probeer dit te beperken tot de decembermaand en vergeet niet genoeg te drinken. Dit is in de winter net zo belangrijk als in de zomer.