Winter recepten

Winter recepten

Heerlijke verwarmende gerechten voor in de winter zoals ovenschotels, stamppotten en stoofschotels. Denk aan klassieke boerenkoolstamppot of erwtensoep met worst. Of ga eens voor een stamppot met een Indische twist of een vegetarische variant.

Populair

Zuurkoolschotel met gehakt

Lekkere ovenschotel van prei en gehakt onder een laagje aardappelpuree en zuurkool met ananas en gegratineerd in de oven

Hoofdgerecht

25 min + 20 min oventijd

2 à 3 pers.

Boerenkool stamppot

Deze klassieke Hollandse stamppot met rookworst mag niet ontbreken tijdens de winter. Lekker met appelmoes of gebakken spekjes.

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Boeuf bourguignon

Heerlijk recept voor deze klassieke Franse stoofschotel met rundvlees, champignons en aardappels gestoofd in o.a. rode wijn.

Hoofdgerecht

40 min + 3 uur stoven

4 pers.

Nieuw

Tajine met groenten

De Marokkaanse keuken heeft ontzettend veel bekende gerechten, waaronder de tajine. Deze variant met wortel, kikkererwten en aardappel maak je makkelijk zelf in je eigen keuken en is ook nog helemaal plantaardig.

Hoofdgerecht

20 min + 30 min kooktijd

5 porties

Gnocchi in romige champignonsaus

Deze romige gnocchi is heerlijk zacht en wordt geserveerd in een romige champignonsaus met spinazie.

Hoofdgerecht

10 min voorbereidingstijd + 15 min kooktijd

2 porties

Bietensalade

Snelle en makkelijke salade met rode bieten, appel, walnoten en feta. Lekker als lunch of bijgerecht.

Voorgerecht

10 min

4 pers.

Aardappelpuree maken

Maak zelf heerlijke romige aardappelpuree met dit basisrecept inclusief handige tips voor de meest lekkere en luchtige aardappelpuree. Lekker bij bijna elk gerecht.

Bijgerecht

35 min

4 pers.

Spruitjestaart

Maak eens een quiche met spruitjes en (vegetarische) spek. Een lekkere en originele manier om spruitjes te eten.

Hoofdgerecht

25 min + 40 min oventijd

4 pers.

Witlof gratin

Een heerlijk witlof recept van gegratineerde witlof uit de oven met wortel, walnoten, rozijntjes en een romige bechamelsaus met knoflook. Ook geschikt voor de niet-witlof fans.

Bijgerecht

20 min + 20 min

3

Uitgelicht recept

Erwtensoep

Hoofdgerecht

1 uur 30 min

6-8 pers.

Makkelijk basisrecept voor Hollandse erwtensoep (ofwel snert) met rookworst, prei en schouderkarbonade, klaar in ca. 1,5 uur.

Bekijk recept

Gezonde winterrecepten

Rode bieten pannenkoekjes

Deze glutenvrije én vegan pannenkoekjes gemaakt van rode bieten zijn niet alleen makkelijk om te maken en erg lekker. Ze zijn ook prachtig voor het oog.

Ontbijt

10 min bereidingstijd + 10 min baktijd

10 pannenkoekjes

Quinoasalade met boerenkool

Boerenkool is een enorm lekkere en voedzame basis voor een salade. Lekker met quinoa, warme appel en pompoen.

Hoofdgerecht

15 min bereidingstijd + 40 min oventijd

4 pers.

Rode kool met appel

Hoe maak je zelf heerlijke gestoofde rode kool met stukjes appel? Met dit recept maak je dit bijgerecht met kaneel en nog meer smaakvolle kruiden. Rode kool koken doe je zo.

Hoofdgerecht

10 min + 50 min stoven

4 pers.

Vegetarische winterrecepten

Zuurkoolkoekjes

Lekkere licht krokant gebakken hartige koekjes van aardappel en zuurkool. Ook heerlijk als winters bijgerecht.

Bijgerecht

30 min

10 stuks

Knolselderijstamppot

Een lekkere knolselderij stamppot met gebakken champignons, stukjes zoete peren en crunchy hazelnoten.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Rode kool ovenschotel

Heerlijke winterse ovenschotel met laagjes gekruid gehakt, rode kool met appel en smeuïge aardappelpuree uit de oven.

Hoofdgerecht

20 min + 30 min oventijd

3 pers.

Winter ovenschotels

Paddenstoelen ovenschotel met pasta

Heerlijke herfstige ovenschotel met pasta, paddenstoelen en spinazie in een romige kaassaus. Lekker met stukjes walnoot en gedroogde tomaatjes. 

Hoofdgerecht

20 min + 30 min oventijd

3-4 pers.

Geroosterde pompoen van de bakplaat

Supermakkelijke traybake uit de oven van kruidige plakken pompoen, paprika en geitenkaas met een (vegetarisch) worstje.

Hoofdgerecht

10 min + 30 min oventijd

2 pers.

Zuurkool ovenschotel

De traditionele ingrediënten uit een typisch winters Nederlands gerecht, maar dan samen in een ovenschotel met nog wat lekkere ingrediënten zoals kaas en appel erbij. Vanaf €2,19 per persoon maak je dit heerlijke maaltje.

Hoofdgerecht

40 min + 30 min oventijd

4 pers.

Winterse stamppot

Spruitjes stamppot

Met dit lekkere recept voor spruitjesstamppot, spek en appel lust iedereen spruitjes.

Hoofdgerecht

30 min

3 pers.

Boerenkool stamppot

Deze klassieke Hollandse stamppot met rookworst mag niet ontbreken tijdens de winter. Lekker met appelmoes of gebakken spekjes.

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Rode kool stamppot

Lekkere winterse stamppot met rode kool, appel en een snufje kaneel. Inclusief bereiding met kant en klare rode kool en verse rode kool.

Hoofdgerecht

25 min + 25 min extra bij gebruik verse rode kool

4 pers.

Wat is typisch winter groente en fruit?

Het is vaak goedkoper, maar ook lekkerder, om groente en fruit uit het seizoen te eten. In de winter zijn dit bijvoorbeeld:

– Boerenkool
– Zuurkool
– Spruitjes
– Appels
– Peren

Kijk in de Wintergroenten- en fruitkalender om de complete lijst te zien met typische groente en fruit voor in de winter. Hier vind je ook 10 lekkere recepten waarin deze groente- en fruitsoorten volop verwerkt zijn.

Wat zijn typisch winterse ingrediënten?

Typische winterse gerechten en ingrediënten die we in Nederland eten zijn:

– Stamppot zoals boerenkool, andijvie of zuurkool
– Hutspot
– Erwtensoep of andere stevige soep
– Hachee en andere stoofpotjes
– Hete bliksem
– Zoete baksels met koek- en speculaaskruiden
– Stoofpeertjes
– Warme chocolademelk

Heb je in de winter meer eten nodig?

Als het koud is gebruikt je lichaam meer energie om je lichaamstemperatuur op peil te houden. We hebben daardoor de neiging om in de winter meer te eten, omdat er dan meer warmte vrijkomt. Dit is echter vaak meer dan nodig is voor ons energieverbruik. Het gevolg daarvan is dat veel mensen daardoor aankomen.

Daarbij komt dat in de wintermaanden de winkels vaak vol liggen met allerlei ongezonde lekkernijen, waardoor we van Sinterklaas (of zelfs maanden eerder) tot oud & nieuw meer calorieën binnenkrijgen dan anders. Probeer dit te beperken tot de decembermaand en vergeet niet genoeg te drinken. Dit is in de winter net zo belangrijk als in de zomer.