Zoete cranberry broodjes

Feestelijke broodrolletjes met zelfgemaakte cranberrycompote voor bij het kerstontbijt. Een kerstige variatie op de kaneelbroodjes.

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: stuks
Cranberry compote
Glazuur
Materialen

Bereiding

Warm de melk een klein beetje op.

Doe de gist bij de warme melk en roer een paar keer om zodat er klonters ontstaan.

Smelt de boter en mix deze samen met de suiker, zout, vanillesuiker en 1 ei tot een romige massa. Schenk de melk met gist erbij en mix kort.

Voeg de bloem erbij en kneed met je handen tot een soepel deeg.

Bestuif een kom met een beetje bloem en doe de deegbal erin. Dek af met een schone vochtige theedoek.

Zet de kom op een warm plek en laat het deeg ongeveer 45 min. rijzen. Mocht het niet lukken dan kun je de (ovenbestendige) kom ook in de oven zetten op 35° graden totdat het deeg verdubbeld is.

Maak ondertussen de cranberrycompote. Rasp de sinaasappel en pers de sinaasappel uit. Verwarm het sap in een pannetje.

Voeg de cranberries toe en roer de suiker, vanillesuiker en de sinaasappelrasp erdoor.

Laat ongeveer 20 min. op het vuur staan totdat de cranberries kapot gaan en er een compote ontstaat.

Bestuif een werkblad met bloem en rol de deegbal uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm.

Bestrijk het deeg met de cranberrycompote. Houd ongeveer 1 à 2 cm van de randen vrij.

Rol het deeg vanuit de lange kant op en druk de naden zachtjes tegen elkaar.

Snijd de deegrol met een scherp mes in stukken van ca. 4 cm.

Leg ze op hun kant in een ingevette ronde ovenschaal of springvorm. Leg er eentje in het midden en leg de andere deegrondjes er omheen. Laat wel een paar cm afstand van elkaar. Ik had nog een paar rolletjes over die niet meer in de vorm paste dus die heb ik in een andere kleine vorm gedaan.

Bedek met een vochtige theedoek en laat nog 30 minuten op een warme plek rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200° graden.

Bestrijk de broodjes met een losgeklopt ei.

Bak de broodjes in 18 minuten goudbruin.

Meng het water met poedersuiker totdat er geen klontjes meer in zitten. Bedruip de bovenzijde van de broodrolletjes met glazuur.

Tip: Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn. Om te bewaren kun je ze het beste afdekken met aluminiumfolie en de volgende dag en paar minuutjes opwarmen in de oven.

15 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!