Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Zoete cranberry broodjes

Feestelijke broodrolletjes met zelfgemaakte cranberrycompote voor bij het kerstontbijt
Ingrediënten 
1 ei + 1 ei om te bestrijken
320 gr bloem + om te bestuiven
125 ml melk, warm (niet te heet)
30 gr suiker
1 zakje vanille suiker
1 zakje a 7 gram gedroogde gist
Snufje zout
40 gr boter
 
Cranberry compote:
340 gr verse cranberry’s
1 sinaasappel
50 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
 
Glazuur:
150 gr poedersuiker
3 eetlepels water
 
Materialen:
Mixer
Theedoek
Bakvorm of ovenschaal van ca 22 cm
 
Bereiding
Doe de gist bij de warme melk en roer een paar keer om zodat er klonters ontstaan. Smelt de boter en mix deze samen met de suiker, zout, vanillesuiker en 1 ei tot een romige massa. Schenk de melk met gist er bij en mix kort. Voeg de bloem er bij en kneed met je handen tot een soepel deeg. Bestuif een kom met een beetje bloem en doe de deegbal er in. Dek af met een schone vochtige theedoek.
 
cranberry broodjes 01
cranberry broodjes 01
cranberry broodjes 01
cranberry broodjes 01
Zet de kom op een warm plek en laat het deeg ongeveer 45 min rijzen. Mocht het niet lukken dan kun je de (ovenbestendige) kom ook in de oven zetten op 35 graden totdat het deeg verdubbeld is. Maak ondertussen de cranberrycompote. Rasp de sinaasappel en pers de sinaasappel uit. Verwarm het sap in een pannetje. Voeg de cranberry’s toe en roer de suiker, vanillesuiker en de sinaasappelrasp er door. Laat ongeveer 20 min op het vuur staan todat de cranberry's kapot gaan en er een compote ontstaat.
 
cranberry broodjes 01
cranberry broodjes 01
cranberry broodjes 01
cranberry broodjes 01
Bestuif een werkblad met bloem en rol de deeg bal uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm. Bestrijk het deeg met de cranberrycompote. Rol het deeg vanuit de lange kant op en druk de naden zachtjes tegen elkaar. Snijd de deegrol met een scherp mes in stukken van ca 4 cm. Leg ze op hun kant in een ingevette ronde ovenschaal of springvorm.
 
cranberry broodjes 01
cranberry broodjes 01
cranberry broodjes 01
cranberry broodjes 01
Leg er eentje in het midden en leg de andere deegrondjes er om heen, laat wel een paar cm afstand van elkaar. Ik had nog een paar rolletjes over die niet meer in de vorm paste dus die heb ik in een andere kleine vorm gedaan. Bedek met een vochtige theedoek en laat nog 30 minuten op een warme plek rijzen.
 
cranberry broodjes 01
cranberry broodjes 01
cranberry broodjes 01
cranberry broodjes 01
Verwarm ondertussen de oven op 200 graden. Bestrijk de broodjes met een losgeklopt ei. Bak de broodjes in 18 minuten goudbruin. Meng het water met poedersuiker totdat er geen klontjes meer in zitten. Bedruip de bovenzijde van de broodrolletjes met glazuur.
 
Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn. Om te bewaren kun je ze het beste afdekken met aluminiumfolie en de volgende dag en paar minuutjes opwarmen in de oven.
Beoordeling (10 stemmen)
Bewaar
E-mail
Deel
3 x herfstrecepten
  • Hoofdgerecht
Pompoensoep met kip
  • Hoofdgerecht
Bietenlasagne met walnoten
  • Hoofdgerecht
Gnocchi met blauwe kaas en paddenstoelen

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

Bietenlasagne met walnoten
Lasagne met champignon saus
Gegratineerde gnocchi ovenschotel
Zoete aardappel gnocchi met spinazie
Pasta met truffel roomsaus