Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Zelf ijs maken met verse ingrediënten

Yes, de temperatuur is aangekomen op een punt dat we weer volop ijsjes kunnen eten! Alleen een bol chocolade ijs of een toef softijs is wel een beetje in strijd met de voornemens om bikiniproof te worden. Daarom heb ik zelf ijsjes gemaakt met fruit (al hoewel ik het ook weer niet kon weerstaan om slagroom te gebruiken in 2 recepten).

En daarnaast leek het me leuk om het nostalgische gevoel van vroeger te herbeleven. Mijn moeder maakte namelijk altijd van die ijslollies met ranja. Alleen ik ben deze keer aan de slag gegaan met verse ingrediënten, lekker en gezond! Ook heb ik getest of het mogelijk is om schepijs te maken zonder ijsmachine.

Ijslollies

Ik heb 3 verschillende ijslollies gemaakt met fruit:
 
ijsmaken01
ijsmaken02
ijsmaken03
ijsmaken04

Schepijs

Ik heb 2 verschillende smaken schepijs gemaakt:

kiwi ijs

Kiwi roomijs
Ingrediënten
3 kiwi’s
4 eetl poedersuiker
250 ml yoghurt
125 ml slagroom
Klop de slagroom net niet helemaal stijf. Pureer de kiwi’s helemaal fijn en meng met de slagroom, poedersuiker en yoghurt. Schenk het mengsel in een schaaltje of een bak en zet het in de vriezer.

mango kokos ijs

Mango ijs met kokos
Ingrediënten
2 verse mangos’s
200 ml kokosmelk
150 ml slagroom
2 eetl geraspte kokos
4 eetl poedersuiker
Klop de slagroom net niet helemaal stijf. Pureer de mango’s helemaal fijn en meng met de slagroom, poedersuiker, kokosmelk en geraspte kokos. Schenk het mengsel in een schaaltje of een bak en zet het in de vriezer.

Schepijs zonder ijsmachine

Je hebt in ieder geval een blender of staafmixer nodig om de ingrediënten te pureren. Verder had ik bij de Blokker handige glazen schaaltjes gekocht met deksel, maar je kunt natuurlijk ook plastic diepvries bakjes gebruiken. Ik had van te voren al wat research gedaan op internet en gelezen dat je het ijs ongeveer om het uur moet doorscheppen. Hierdoor heb je minder kans op ijskristallen die zorgen voor harde stukjes in het roomijs. Als je een ijsmachine hebt is dit niet nodig en kun je het ijs gewoon in de vriezer laten staan. De slagroom zorgt voor een hoger vetpercentage wat weer zorgt voor zachter ijs en een vollere smaak.
Toen ik het ijs maakte was het al vrij laat in de avond dus ik heb het maar 2 keer doorgeschept en daarna de hele nacht in de vriezer laten staan. De volgende dag was het ijs hard geworden. Ik heb het ijs toen even buiten de vriezer laten staan en zodra het zacht genoeg was heb ik er een bolletje uit geschept. Het ijs was heerlijk en er zaten gelukkig bijna geen ijskristallen in. Het kiwi ijs had een frisse zure smaak en bij het andere ijs proefde je de mango en kokos goed. Ik ben benieuwd of het ijs veel anders is als je het maakt met een ijsmachine. Helaas ben ik pas na de zomer jarig dus moet het antwoord nog even op zich laten wachten.

 

Reacties

Laat je reactie achter

petra 18 juni 2013 om 19:03

wat een leuk idee om zelf die ijsjes te maken met vers fruit! zeker dat kiwi ijs lijkt me heerlijk, dat ga ik zeker proberen.!

Beantwoorden
hanna 28 april 2016 om 19:25

inderdaad!

Irma 17 maart 2014 om 20:28

Ziet er leuk uit!

Beantwoorden
jola 28 april 2016 om 19:24

wow zo lekker en gemakkelijk! hoe bedenken mensen dat?.....

Beantwoorden
Xena 4 juli 2016 om 20:58

Ik vind het gewoon lekker

Beantwoorden
Suze Witteveen 10 juli 2016 om 11:07

Hoelang moet het schepijs minimaal in de vriezer?

Beantwoorden
Nardy 9 augustus 2018 om 10:13

super….heerlijke recepten ...top

Beantwoorden

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

×