5 x gerechten voor bij de BBQ

Op mijn site vind je heel veel lekkere barbecuerecepten. Maar ook bijgerechten mogen niet ontbreken en kunnen je BBQ-avondje net even iets leuker en lekkerder maken.

Daarom vind je in deze blog heel veel inspiratie voor (plantaardige) dingen die absoluut niet mogen ontbreken en handige tips. Ook deel ik recepten voor verschillende zelfgemaakte kruidensmeersels, die moet je echt proberen! Vooral die met citroen en munt is heerlijk fris en mijn persoonlijke favoriet! Ze zijn in een paar minuten gemaakt en geven net even een iets persoonlijkere en homemade touch aan je BBQ. Smakelijk alvast :)

1. Sauzen

Wat is een stukje vlees zonder een lekker sausje. Vaak worden deze kant en klaar gekocht zoals cocktailsaus, knoflooksaus of barbecuesaus . Maar denk ook eens aan tzatziki, aioli of mosterdsaus. En met weinig moeite maak je ze ook zelf, dat vind ik vaak nog net iets lekkerder. Zo staan er recepten op mijn site voor: zigeunersaus, pindasaus en barbecuesaus die ook perfect aansluiten bij een barbecue.

2. Stokbrood

Voor wat extra vulling is brood perfect bij een barbecue. Je kunt het vers kopen of van te voren afbakken. Wat ook een lekkere tip is om het brood in te snijden aan de bovenzijde en er ingrediënten tussen te doen zoals kaas, tomaat en/of kruiden en even op de bbq te leggen. Bekijk het recept voor stokbrood met pesto van de BBQ.

3. Zelfgemaakte kruidensmeersels + recepten

Er is niets lekkerder dan zelfgemaakte plantaardige kruiden’boter’ of smeersel voor op stokbrood. Sinds ik dit een keer zelf gemaakt heb wil ik niet meer anders. En het is super makkelijk! Als basis gebruik ik Becel Original, maar je kun ook andere 100 % plantaardige varianten van Becel gebruiken. De plantaardige spread is direct goed smeerbaar vanuit de koelkast, in tegenstelling tot boter. Dit herken je vast als je kruidenboter koopt in de winkel, het eindigt altijd als brokjes op m’n stokbroodje. Super handig dus als je gasten opeens op de stoep staan! Daarnaast bevat deze plantaardige spread omega 3 en 6, deze onverzadigde vetzuren zorgen voor het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed en zijn daarmee goed voor het hart!

• Recept citroen kruidensmeersel met munt
150 gr Becel Original
1 citroen
Snuf zeezout
Snuf gedroogde of verse munt
Snuf peper

Rasp de citroen en pers het sap uit. Voeg de rasp en 1 eetlepel sap toe aan de Becel Original. Voeg de munt, peper en zout toe en meng door elkaar. Bewaar zolang in de koelkast. Garneer eventueel met een partje citroen en wat citroen rasp.

• Recept pittig kruidensmeersel met chili
150 gr Becel Original
1 theelepel paprikapoeder
Snuf chilivlokken
Snuf zeezout

Meng de Becel Original met het paprikapoeder en zeezout. Voeg chilivlokken naar smaak toe tot het pittig genoeg is. Garneer met wat extra chilivlokken en bewaar het mengsel zolang in de koelkast.

• Recept kerrie kruidensmeersel met peterselie
150 gr Becel Original
1 theelepel kerrie poeder
Paar takjes verse peterselie
Snuf zeezout

Hak de peterselie fijn en meng met de kerrie en snuf zout door de Becel Original. Garneer het kruidensmeersel met wat peterselie en bewaar zolang in de koelkast. Ook lekker met verse stukjes ananas.

Tip: wist je dat je ook zelf gemakkelijk 100% plantaardige (kruiden)spread kan maken? Kijk hier voor het recept!

4. Salades

Salades zijn lekker fris en zorgen voor een dosis groenten bij de BBQ. Zelf maak ik vaak couscous salade, deze is super snel te maken en kun je makkelijk van te voren voorbereiden zoals deze couscoussalade met zoete aardappel. Pastasalades doen het ook altijd goed bij de BBQ, of wat dacht je van een aardappelsalade. Tevens vind ik het lekker om fruit toe te voegen aan een salade, bijvoorbeeld blokjes mango, meloen of passievrucht. Hierdoor krijgt de salade een heerlijk tropisch tintje.

5. Fruit

Naast fruit in een salade kun je ook los fruit op tafel zetten zoals een bakje met druiven of aardbeien. Ik vind het ook leuk om partjes watermeloen op een bordje te serveren. Fruit is ook lekker op de BBQ. Grill bijvoorbeeld partjes ananas of halve perziken op het einde en serveer er een bolletje ijs bij en je hebt een heerlijk toetje. Of ga eens voor een bijzonder gerecht een maak een watermeloen steak met feta.

En vergeet ook het drinken niet. Ik vind het handig om een limonadetap neer te zetten met water, ijsblokjes, schijfjes citroen en munt. Zo kan iedereen makkelijk zelf drinken tappen en hoef jij minder vaak te lopen :)

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

Vind je dit leuk?
4 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Lisa 27 juni 2018 om 09:23

Ik ga het proberen!!😉

Olga 27 juni 2018 om 04:48

Wat n heerlijkheden heb je weer gemaakt. Ik ga er vast en zeker m paar proberen nu t deze week mooi bbq weer is. Bedankt weer👌🤗