Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

DIY satésaus

Laatst maakte ik voor het eerst zelf satésaus. Eigenlijk moet ik het pindasaus noemen want er bestaan meerdere sauzen voor over de saté waarvan pindasaus het bekendste is. Dit recept is zo makkelijk te maken dat ik het gewoon met jullie moet delen! In bijna dezelfde tijd dat je een kant en klare pot satésaus hebt opgewarmd heb je ook deze zelfgemaakte satésaus gemaakt, en het is nog lekkerder ook (vind ik)!
 
Ingrediënten
2 eetlepels bruine basterdsuiker
2 eetl donkere sojasaus (bv kikkoman)
½ theel sambal oelek (of meer)
150 ml soja melk
5 eetl pindakaas (biologisch)
Bereiding
1. Verwarm de melk en de basterdsuiker in een pannetje en roer zachtjes door totdat de suiker opgelost is.
2. Voeg beetje bij beetje de pindakaas toe totdat deze helemaal is opgenomen in de saus. Schenk de sojasaus er bij en roer door.
Kip met pindasaus 01 Kip met pindasaus 01 Kip met pindasaus 01
3. Voeg de sambal toe, doe dit met kleine beetjes zodat je tussendoor kan proeven hoe pittig de saus is. Laat de saus een paar min indikken.
Mocht de saus te dik worden kun je wat melk toevoegen. Lekker over de kip of groenten of bij de frietjes.
Tip: voor een extra bite hak je wat pind’s grof en meng je deze door de saus.

Reacties

Laat je reactie achter

LR
Lily Rovers 25 oktober 2014 om 14:42

misschien een domme vraag, maar wordt met sojasaus nou ketjap bedoeld en welke dan?

rp
roox patrick 25 oktober 2014 om 14:55

is enorm lekker

L
Leukerecepten 25 oktober 2014 om 20:35

Hoi Lily, dat is helemaal geen domme vraag. Ketjap en Sojasaus lijken namelijk erg op elkaar maar ketjap is meestal wat zoeter. Ik gebruikte de donkere sojasaus van Kikkoman, deze is wat zouter van smaak. Ik zal het ook even bij het recept vermelden voor de duidelijkheid.

N
Nettie 26 oktober 2014 om 10:10

Kun je ook gewone halfvolle melk gebruiken ipv soja melk?

j
josevan 26 oktober 2014 om 10:54

Kun je iets bedenken zonder pindakaas i.v.m. notenallergie?

RH
Rudy Hermse 26 oktober 2014 om 12:07

Hallo hier misschien nog wel een domme vraag (hoewel?) Maar waarom gebruik je sambal oelek (wat eigenlijk een soort basis sambal is) waar eigenlijk het minste smaak aan is en je alleen maar de rode pepers proeft. Waarom bv. geen Badjak die wel een lekkere volle smaak heeft en bijzonder goed past bij een pindasaus. Vergeet voor altijd de sambal Oelek voor wat dan gerecht ook als je je gerecht tenminste een echt lekkere smaak wilt geven.

RH
Rudy Hermse 26 oktober 2014 om 12:07

Hallo hier misschien nog wel een domme vraag (hoewel?) Maar waarom gebruik je sambal oelek (wat eigenlijk een soort basis sambal is) waar eigenlijk het minste smaak aan is en je alleen maar de rode pepers proeft. Waarom bv. geen Badjak die wel een lekkere volle smaak heeft en bijzonder goed past bij een pindasaus. Vergeet voor altijd de sambal Oelek voor wat dan gerecht ook als je je gerecht tenminste een echt lekkere smaak wilt geven.

L
Leukerecepten 26 oktober 2014 om 15:33

ja, sojamelk vind ik iets voller van smaak maar halfvolle melk kan ook prima, het verschil zal je niet zo snel proeven.

L
Leukerecepten 26 oktober 2014 om 15:42

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar je zou tahin kunnen proberen (sesampasta)

f
folkert 26 oktober 2014 om 23:16

Met een heel klein scheutje citroensap en vooraf gefruite knoflook in een beetje olijfolie wordt deze pindasaus nog lekkerder. De pindakaas hoeft uiteraard niet perse biologisch te zijn (tenzij u echt te veel geld hebt te besteden) de pindasaus wordt er niet anders van qua smaak.

J
JB 27 oktober 2014 om 09:33

Hallo, kun je ook witte basterd suiker gebruiken? Bvd

L
Leukerecepten 29 oktober 2014 om 09:43

Ja, witte of bruine basterdsuiker kan ook

L
Leukerecepten 29 oktober 2014 om 09:45

Bedankt voor de tip, ik gebruik altijd sambal oelek maar ik ga zeker ook een keer de sambal badjak proberen.

PC
Pieter van Capelleveen 7 november 2014 om 20:42

Wel eens kokosmelk gebruikt?

L
Leukerecepten 9 november 2014 om 19:15

Nee, nog niet maar dat lijkt me ook erg lekker. Ik denk dat de satésaus daar nog romiger van word.

jm
jose van meerendonk 28 december 2015 om 17:49

[quote name="josevan"]Kun je iets bedenken zonder pindakaas i.v.m. notenallergie?[/quote]

Lente recepten

Proef de lente met deze heerlijke lente recepten. Recepten met lekkere lentegroente en fruit zoals asperges, peultjes, spinazie, rabarber, rode bietjes, abrikozen en mango. Probeer bijvoorbeeld couscous met abrikozen, pasta met asperges of de rabarber crumble. De lente heeft genoeg te bieden. Bekijk hier alle lente recepten.

×