Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

DIY satésaus

Laatst maakte ik voor het eerst zelf satésaus. Eigenlijk moet ik het pindasaus noemen want er bestaan meerdere sauzen voor over de saté waarvan pindasaus het bekendste is. Dit recept is zo makkelijk te maken dat ik het gewoon met jullie moet delen! In bijna dezelfde tijd dat je een kant en klare pot satésaus hebt opgewarmd heb je ook deze zelfgemaakte satésaus gemaakt, en het is nog lekkerder ook (vind ik)!
 
Ingrediënten
2 eetlepels bruine basterdsuiker
2 eetl donkere sojasaus (bv kikkoman)
½ theel sambal oelek (of meer)
150 ml soja melk
5 eetl pindakaas (biologisch)
Bereiding
1. Verwarm de melk en de basterdsuiker in een pannetje en roer zachtjes door totdat de suiker opgelost is.
2. Voeg beetje bij beetje de pindakaas toe totdat deze helemaal is opgenomen in de saus. Schenk de sojasaus er bij en roer door.
Kip met pindasaus 01 Kip met pindasaus 01 Kip met pindasaus 01
3. Voeg de sambal toe, doe dit met kleine beetjes zodat je tussendoor kan proeven hoe pittig de saus is. Laat de saus een paar min indikken.
Mocht de saus te dik worden kun je wat melk toevoegen. Lekker over de kip of groenten of bij de frietjes.
Tip: voor een extra bite hak je wat pind’s grof en meng je deze door de saus.
Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (16)
Leukerecepten - Reageren 09-11-2014 om 19:15 uur

Nee, nog niet maar dat lijkt me ook erg lekker. Ik denk dat de satésaus daar nog romiger van word.

Pieter van Capelleveen - Reageren 07-11-2014 om 20:42 uur

Wel eens kokosmelk gebruikt?

Leukerecepten - Reageren 29-10-2014 om 9:45 uur

Bedankt voor de tip, ik gebruik altijd sambal oelek maar ik ga zeker ook een keer de sambal badjak proberen.

Leukerecepten - Reageren 29-10-2014 om 9:43 uur

Ja, witte of bruine basterdsuiker kan ook

JB - Reageren 27-10-2014 om 9:33 uur

Hallo, kun je ook witte basterd suiker gebruiken? Bvd

folkert - Reageren 26-10-2014 om 23:16 uur

Met een heel klein scheutje citroensap en vooraf gefruite knoflook in een beetje olijfolie wordt deze pindasaus nog lekkerder. De pindakaas hoeft uiteraard niet perse biologisch te zijn (tenzij u echt te veel geld hebt te besteden) de pindasaus wordt er niet anders van qua smaak.

Leukerecepten - Reageren 26-10-2014 om 15:42 uur

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar je zou tahin kunnen proberen (sesampasta)

Leukerecepten - Reageren 26-10-2014 om 15:33 uur

ja, sojamelk vind ik iets voller van smaak maar halfvolle melk kan ook prima, het verschil zal je niet zo snel proeven.

Rudy Hermse - Reageren 26-10-2014 om 12:07 uur

Hallo hier misschien nog wel een domme vraag (hoewel?) Maar waarom gebruik je sambal oelek (wat eigenlijk een soort basis sambal is) waar eigenlijk het minste smaak aan is en je alleen maar de rode pepers proeft. Waarom bv. geen Badjak die wel een lekkere volle smaak heeft en bijzonder goed past bij een pindasaus. Vergeet voor altijd de sambal Oelek voor wat dan gerecht ook als je je gerecht tenminste een echt lekkere smaak wilt geven.

Rudy Hermse - Reageren 26-10-2014 om 12:07 uur

Hallo hier misschien nog wel een domme vraag (hoewel?) Maar waarom gebruik je sambal oelek (wat eigenlijk een soort basis sambal is) waar eigenlijk het minste smaak aan is en je alleen maar de rode pepers proeft. Waarom bv. geen Badjak die wel een lekkere volle smaak heeft en bijzonder goed past bij een pindasaus. Vergeet voor altijd de sambal Oelek voor wat dan gerecht ook als je je gerecht tenminste een echt lekkere smaak wilt geven.

josevan - Reageren 26-10-2014 om 10:54 uur

Kun je iets bedenken zonder pindakaas i.v.m. notenallergie?

jose van meerendonk - Reageren 28-12-2015 om 17:49 uur

[quote name="josevan"]Kun je iets bedenken zonder pindakaas i.v.m. notenallergie?[/quote]

Nettie - Reageren 26-10-2014 om 10:10 uur

Kun je ook gewone halfvolle melk gebruiken ipv soja melk?

Leukerecepten - Reageren 25-10-2014 om 20:35 uur

Hoi Lily, dat is helemaal geen domme vraag. Ketjap en Sojasaus lijken namelijk erg op elkaar maar ketjap is meestal wat zoeter. Ik gebruikte de donkere sojasaus van Kikkoman, deze is wat zouter van smaak. Ik zal het ook even bij het recept vermelden voor de duidelijkheid.

roox patrick - Reageren 25-10-2014 om 14:55 uur

is enorm lekker

Lily Rovers - Reageren 25-10-2014 om 14:42 uur

misschien een domme vraag, maar wordt met sojasaus nou ketjap bedoeld en welke dan?

Salades

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Een salade is snel, makkelijk, fris en gezond. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht bij een stukje vlees of vis.

Griekse panzanella salade
Mihoensalade met tofu
Kip ketjap salade
Thaise quinoa salade
Perzik salade met krokante geitenkaas
Print met
×