Ga naar de inhoud
Bladerdeeg

Bladerdeeg

Bladerdeeg is super lekker en makkelijk om heerlijke baksel mee te maken. Je kunt er zoete of hartige bladerdeeg hapjes mee maken. Denk aan knakworst in bladerdeeg, zalm in bladerdeeg of een hartige taart met bladerdeeg. En maak eens bladerdeegschelpen met fruit of chocolade bladerdeeg twisters.

Uitgelicht recept

Spinazie feta bladerdeegrolletjes

Lekker vegetarisch hartig hapje gemaakt met maar een paar ingrediënten zoals spinazie en feta en bladerdeeg. Superleuk om te serveren als borrelhapje op een feestje.

25 M + 20 M oventijd

Vegetarisch recept
Bekijk recept

Is filodeeg hetzelfde als bladerdeeg?

Zowel met filodeeg als bladerdeeg kun je een hoop lekkere hapjes en andere recepten maken. Toch zijn filodeeg en bladerdeeg wel verschillend van elkaar.


– Filodeeg is een enkele laag heel dun deeg en is erg knapperig.

– Bladerdeeg bestaat uit meerdere laagjes dun deeg en rijst daardoor meer.


– Filodeeg wordt vaak gebruikt in het Midden-Oosten, Griekenland en Marokko. Er wordt dan bijvoorbeeld baklava, spanakopita, börek of pastilla van gemaakt.

– Bladerdeeg wordt gebruikt voor appelflappen, croissants, quiches en pasteitjes. Het wordt voor zowel zoete als hartige recepten gebruikt.


– Filodeeg bevat per 100 gram: 287 kcal, 0.2 gram vet, 62 gram koolhydraten en 9.2 gram eiwitten.

– Bladerdeeg bevat per 100 gram: 337 kcal, 19 gram vet, 35 gram koolhydraten en 5.7 gram eiwitten.


Filodeeg is gezien de calorieën en vetten de gezondere keuze, maar als je wil dat je gerecht rijst dan kun je beter bladerdeeg kiezen. Dat moet soms best eens kunnen!


Hoe maak je bladerdeeg goudbruin?

Met een ei kun je bladerdeeg mooi goudbruin en glanzend maken. Klop een ei los en bestrijk je baksel gelijkmatig met ei voordat het in de oven gaat. Gebruik alleen de eidooier voor een extra mooie goudbruine kleur.


Andere opties om je bladerdeeg mooi goudbruin te maken zijn:

– Melk: bestrijk je baksel met melk zodat het gaat glanzen en iets meer kleurt. Melk geeft een lichtere kleuring dan ei.

– Koffiemelk. Heb je alleen koffiemelk in huis? Dat kan ook! Het kan iets romiger en zoeter zijn dan gewone melk.

– Room: dit geeft een iets rijkere en boterachtigere smaak, maar geeft niet dezelfde kleuring als melk en ei.

– Vegan opties zijn: plantaardige melk, plantaardige olie, ahornsiroop of agavesiroop. De laatste twee maken het gerecht natuurlijk wel zoeter, dus dit is niet altijd geschikt.


Wat is gezonder, bladerdeeg of hartige taart deeg?

Als je bijvoorbeeld een quiche wil maken, kun je eigenlijk beter hartige taart deeg gebruiken dan bladerdeeg of filodeeg. Bekijk daarvoor deze tip in onze categorie met quiche recepten. Vind hier meer tips voor de perfecte quiche.