Bladerdeeg

Bladerdeeg

Bladerdeeg is super lekker en makkelijk om heerlijke baksel mee te maken. Je kunt er zoete of hartige bladerdeeg hapjes mee maken. Denk aan knakworst in bladerdeeg, zalm in bladerdeeg of een hartige taart met bladerdeeg. En maak eens bladerdeegschelpen met fruit of chocolade bladerdeeg twisters.

Populair

Zalm in bladerdeeg

Heerlijke zalm in een krokant jasje van bladerdeeg uit de oven met een vulling van pesto. In 20 minuten voorbereid. Lekker met een salade erbij.

Hoofdgerecht

20 min + 20 min oventijd

2 pers.

Quiche met paprika en champignons

Dit hartige taartje van bladerdeeg gevuld met champignons, spekjes en paprika is lekker als lunch of avondmaal

Hoofdgerecht

25 min + 35 min oventijd

3 pers.

Bladerdeegschelpen met fruit

Heerlijke krokante gebakjes van bladerdeeg gevuld met een romige custardpudding en vers fruit

Bakrecept

30 min + 17 min oventijd + 5 min afkoeltijd

6 stuks

Nieuw

Tompouce maken

Zelf tompouce maken? Dat kan! Deze heerlijke gebakjes bestaan uit lagen knapperig bladerdeeg, romige banketbakkersroom en een roze glazuurtopping. Perfect om te delen of gewoon lekker voor jezelf!

Bakrecept

1 uur + 20 min oventijd

8 stuks

Pecanbroodjes van bladerdeeg

Heb jij ook zo'n zin in zoete, knapperige pecanbroodjes van bladerdeeg? Met dit recept maak je een heerlijke traktatie van bladerdeeg, pecannoten, maple syrup, bruine suiker en een beetje kaneel.

Bakrecept

30 min + 20 min oventijd

5 stuks

Bladerdeeg amuse lepels

Maak deze leuke bladerdeeg amuse lepels als begin van een feestlijk diner of op een borrelplank. Belegd met kruidenroomkaas en brie met cranberry zijn deze amuse lepels een smakelijk en origineel hapje.

Voorgerecht

25 min + 15 min oventijd

21 stuks

Wellington bladerdeeg met zoete aardappel

Op zoek naar een heerlijk vegetarisch gerecht dat zowel indruk maakt als heerlijk smaakt? Probeer dan deze wellington met een vulling van o.a. zoete aardappel, een creatieve twist op de klassieke wellington. Dit recept combineert het knapperige van bladerdeeg met de zoetheid van zoete aardappel en een mix van verse groenten en kruiden. Het is perfect voor een feestelijke gelegenheid of kerstdiner.

Hoofdgerecht

40 min + 35 min oventijd

4 pers.

Nasi taart

Deze nasi taart is een quiche met Oosterse groenten en een creatieve twist op de klassieke nasi. Met knapperig bladerdeeg, verse wokgroenten en kruidig (vegetarisch) gehakt is dit een heerlijke avondmaaltijd.

Hoofdgerecht

30 min + 35 min minuten

4 pers.

Speculaas bladerdeeg staf

Deze speculaas bladerdeeg staf maak je met Speculoos en bladerdeeg, twee dingen die ik ontzettend lekker vind! Je hebt deze Speculaas bladerdeeg staven al binnen 15 minuten in de oven staan. Een leuk hapje voor Sinterklaas en ideaal voor een gezellig avondje.

Bakrecept

15 min + 20 min oventijd

8 stuks

Uitgelicht recept

Spinazie feta bladerdeegrolletjes

Hapjes en snacks

25 min + 20 min oventijd

15 stuks

Lekker vegetarisch hartig hapje gemaakt met maar een paar ingrediënten zoals spinazie en feta en bladerdeeg. Superleuk om te serveren als borrelhapje op een feestje.

Bekijk recept

Bladerdeeg hapjes

Bladerdeeg kerstboom met pesto

Deze bladerdeeg boom met een vulling van pesto is leuk voor bij de kerstborrel of kerstbrunch. Je trekt er heel makkelijk lekkere stukjes van af. Dat wordt snoepen.

Hapjes en snacks

20 min + 20 min oventijd

1 portie

Kaasstengels maken

Een eenvoudig recept om zelf heerlijk knapperige kaasstengels te maken, met maar 5 ingrediënten! Leuk om te maken en het vult je keuken met de geur van versgebakken kaasstengels. Perfect voor bij de borrel of als snack.

Hapjes en snacks

20 min + 15 min oventijd

7 stuks

Bladerdeeg hapjes met geitenkaas

Verwen jezelf en je gasten met heerlijke hapjes met maar 4 ingrediënten. Met knapperig bladerdeeg, romige geitenkaas en een vleugje zoete honing. Eenvoudig te maken en perfect voor feestjes of als smaakvolle snack.

Hapjes en snacks

20 min + 20 min oventijd

12 stuks

Ontbijt met bladerdeeg

Crompouce

De crompouce is een super lekkere combinatie tussen een croissant en een tompouce, en erg populair op dit moment. Bij de bakker of in de winkel kopen is vrij prijzig, maar met dit recept maak je hem makkelijk en goedkoop zelf.

Ontbijt recept

15 min

4 stuks

Kaneel croissants

Maak makkelijk zelf deze croissantjes met een vulling van kaneelsuiker met maar 4 ingrediënten. Een combinatie dus tussen kaneelbroodjes en croissants. Lekker bij het ontbijt of brunch.

Ontbijt recept

15 min + 20 min oventijd

8 stuks

Chocolade bladerdeeg twisters met Nutella

Maak deze zoete bladerdeegstengels met een vulling van Nutella en chocolade voor bij het ontbijt of als hapje bij een filmavondje. Je hebt maar 5 ingrediënten nodig en je hebt ze binnen 20 minuten gemaakt!

Ontbijt recept

20 min + 20 min oventijd

15 stuks

Hoofdgerechten met bladerdeeg

Biet wellington

De beef wellington is bij velen niet meer weg te denken uit het kerstmenu. Deze verrassende variant gemaakt van rode bieten, champignons en linzen is helemaal plantaardig en dus ideaal voor de vegetariërs en veganisten aan tafel.

Hoofdgerecht

20 min bereidingstijd + 35 min oventijd

6 pers.

Spinazietaart

Geniet van een verrukkelijk hoofdgerecht met deze smaakvolle spinazietaart. Met bladerdeeg, hartige feta en walnoten is dit een hartige taart die je zeker eens moet proberen! Ook lekker als lunch.

Hoofdgerecht

30 min + 40 min oventijd

4 pers.

Courgettetaart

Proef deze smaakvolle courgettetaart: met knapperig bladerdeeg, een romige vulling met courgette en gedroogde tomaatjes. Een heerlijke hartige taart als hoofdgerecht met salade of een kom soep.

Hoofdgerecht

30 min + 45 min oventijd

3 pers.

Kerst recepten met bladerdeeg

Nutella bladerdeeg kerstboom

Heerlijke zoet baksel van knapperig bladerdeeg met een vulling van Nutella met maar 3 ingrediënten waar iedereen van mee smult tijdens het kerstontbijt of brunch.

Bakrecept

20 min + 20 min oventijd

1 stuk

Bladerdeeg cups met avocado

Ben je nog op zoek naar een lekker en simpel hapje voor een feestje of borrel? Probeer dan eens deze bladerdeeg hapjes met dille-avocado crème en zongedroogde tomaat. Daar scoor je gegarandeerd punten mee.

Voorgerecht

10 min + 15 min oventijd

8 hapjes

Groentestrudel met spinazie

Knapperig bladerdeeg met een heerlijke vulling van o.a. spinazie, ricotta en walnoten. Een heerlijk gerecht voor de feestdagen of een ander dinertje.

Voorgerecht

30 min + 35 min oventijd

1 strudel

Zoete bladerdeeg recepten

Appelflappen

Hét recept voor zelfgemaakte appelflappen uit de oven gemaakt met bladerdeeg en gevuld met een heerlijk appelmengsel inclusief handige stap voor stap foto's.

Bakrecept

15 min + 25 min oventijd

10 stuks

Chocolade croissant rolletjes

Deze overheerlijke croissant chocolade rolletjes zijn perfect voor bij een brunch of ontbijt. Ze zijn binnen no-time klaar en je hebt maar drie ingrediënten nodig.

Ontbijt recept

5 min + 15 min oventijd + 10 min afkoelen

8 rolletjes

Bladerdeeggebakjes met blauwe bessen

Knapperige zoete bladerdeeg gebakjes met een romige vulling van gezoete room met citroen en natuurlijk blauwe bessen.

Bakrecept

30 min + 25 min oventijd

6 stuks

Is filodeeg hetzelfde als bladerdeeg?

Zowel met filodeeg als bladerdeeg kun je een hoop lekkere hapjes en andere recepten maken. Toch zijn filodeeg en bladerdeeg wel verschillend van elkaar.

– Filodeeg is een enkele laag heel dun deeg en is erg knapperig.
– Bladerdeeg bestaat uit meerdere laagjes dun deeg en rijst daardoor meer.

– Filodeeg wordt vaak gebruikt in het Midden-Oosten, Griekenland en Marokko. Er wordt dan bijvoorbeeld baklava, spanakopita, börek of pastilla van gemaakt.
– Bladerdeeg wordt gebruikt voor appelflappen, croissants, quiches en pasteitjes. Het wordt voor zowel zoete als hartige recepten gebruikt.

– Filodeeg bevat per 100 gram: 287 kcal, 0.2 gram vet, 62 gram koolhydraten en 9.2 gram eiwitten.
– Bladerdeeg bevat per 100 gram: 337 kcal, 19 gram vet, 35 gram koolhydraten en 5.7 gram eiwitten.

Filodeeg is gezien de calorieën en vetten de gezondere keuze, maar als je wil dat je gerecht rijst dan kun je beter bladerdeeg kiezen. Dat moet soms best eens kunnen!

Hoe maak je bladerdeeg goudbruin?

Met een ei kun je bladerdeeg mooi goudbruin en glanzend maken. Klop een ei los en bestrijk je baksel gelijkmatig met ei voordat het in de oven gaat. Gebruik alleen de eidooier voor een extra mooie goudbruine kleur.

Andere opties om je bladerdeeg mooi goudbruin te maken zijn:
– Melk: bestrijk je baksel met melk zodat het gaat glanzen en iets meer kleurt. Melk geeft een lichtere kleuring dan ei.
– Koffiemelk. Heb je alleen koffiemelk in huis? Dat kan ook! Het kan iets romiger en zoeter zijn dan gewone melk.
– Room: dit geeft een iets rijkere en boterachtigere smaak, maar geeft niet dezelfde kleuring als melk en ei.
– Vegan opties zijn: plantaardige melk, plantaardige olie, ahornsiroop of agavesiroop. De laatste twee maken het gerecht natuurlijk wel zoeter, dus dit is niet altijd geschikt.

Wat is gezonder, bladerdeeg of hartige taart deeg?

Als je bijvoorbeeld een quiche wil maken, kun je eigenlijk beter hartige taart deeg gebruiken dan bladerdeeg of filodeeg. Bekijk daarvoor deze tip in onze categorie met quiche recepten. Vind hier meer tips voor de perfecte quiche.