Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Andijvietaart met rookworst

Een lekkere variant op de Hollandse winterkost met andijvie, aardappel en rookworst in een taartvorm

Ingrediënten
Deeg:
250 gr bloem
150 gr koude boter in blokjes + om in te vetten
Snufje zout
1 eierdooier
2 eetl paneermeel
 
Vulling:
500 gr andijvie, gewassen en in reepjes
1 rookworst, in stukjes
500 gr geschilde aardappelen
Snufje nootmuskaat
Peper en zout
Klontje boter
1 ui, gesnipperd
1 blokje groentebouillon
250 gr creme fraiche
50 gr geraspte kaas
3 eieren
 
Materialen
Taart/springvorm van ca 23 cm
Mixer met deeghaken
 
Bereiding
Meng de bloem, boter en een snufje zout met een mixer met deeghaken door elkaar. Voeg de eierdooier toe en kneed daarna met je handen tot een soepele deegbal. Vet de taartvorm in bekleed de vorm het het deeg. Je kunt het deeg eerst uitrollen op een met bloem bestoven aanrecht of je kunt het deeg met je vingers over de taartvorm verdelen. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en bestrooi met paneermeel. Zet de vorm daarna in de koelkast.
Verwarm de oven op 200 graden. Breng een pan water aan de kook en kook de aardappelblokjes 5 minuten en giet ze daarna af. Verhit een klontje boter in een grote pan en fruit de ui even aan. Voeg de andijvie (in porties) toe en bak deze ongeveer 3 minuutjes aan totdat deze begint te slinken. Breng op smaak met wat nootmuskaat en verkruimel het groentebouillonblokje er boven en roer goed door. Voeg de aardappeltjes en de stukjes rookworst bij de andijvie en verdeel alles over de taartvorm. Klop de eieren, creme fraiche en de kaas los in een kom en voeg wat peper en zout toe. Schenk het eiermengsel over de taartvorm en zet ongeveer 35 tot 40 minuten in de oven totdat hij van binnen gaar is en bovenop licht bruin is. De taart is vrij zwaar en machtig dus voor gote eters voor 4 personen maar voor normale en wat kleinere eters moet je rekenen op 6 personen.
 
Beoordeling (35 stemmen)
Bewaar
E-mail
Deel

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

Cannelloni met spinazie en zalm
Pasta ovenschotel met witlof
Bietenlasagne met walnoten
Lasagne met champignon saus
Gegratineerde gnocchi ovenschotel