Baklava met pistache

Turkse zoet hapje met maar 5 ingredienten van knapperig filodeeg met een vulling van noten uit de oven, lekker voor bij de high tea of als nagerecht
Ingrediënten
10 vellen filodeeg
140 gr pistachenootjes (ongezouten)
200 gr suiker
100 ml water
100 gr boter, gesmolten
 
Materialen
Ovenschaal van ca 20 x 10 cm
Keukenmachine
 
Bereiding
Laat het filodeeg volgens verpakking ontdooien. Het is belangrijk dat als je de vellen uit de verpakking haalt ze onder een vochtige theedoek legt om uitdroging te verkomen. Verwarm de oven op 165 graden en hak de pistachenootjes fijn. Vet de ovenschaal in met wat boter. Snijd de vellen filodeeg doormidden of zo dat ze in de schaal passen. Leg een velletje op de bodem en bestrijk met boter. Leg er een ander velletje op en herhaal dit totdat de helft van het bladerdeeg op is.
 
Verdeel de pistache er over en dek af met een velletje filodeeg en bestrijk weer met boter. Herhaal totdat alle vellen filodeeg op zijn. Besprenkel de resterende boter over de bovenzijde en zet 35 minuten in de oven totdat de bovenzijde mooi goudbruin en knapperig is. Verhit het water met de suiker en roer totdat alle suiker opgelost is. Giet het suikerwater over de baklava en laat afkoelen. Bestrooi de baklava eventueel nog met wat fijngemalen pistache kruimels.
 
Tip: je kunt ook deze baklava met walnoten maken i.p.v. pistache noten.
171 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

Lekker verfrissend! Hoe maak je de lekkerste cold brew ijskoffie + 3 variaties

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.