Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Coq au vin

Dit is een klassiek Frans recept met kip en groenten in een heerlijke wijnsaus

Ingrediënten
  • 5 kip drumsticks á 550-600 gram
  • 250 gr champignons
  • 1 winterpeen
  • 2 uien
  • 100 gr ontbijtspek
  • 5 eetlepels bloem
  • peper en zout
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 250 ml rode wijn
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 1 bouillonblokje
  • 300-400 ml water
  • boter om in te bakken.
  • Peterselie voor de garnering
Benodigdheden:
  • Een grote braadpan

Bereiding
Meng het bloem met paprikapoeder en een flinke snuf peper en zout. Wentel de kip goed in de bloem en zorg dat zoveel mogelijk bloem aan de kip blijft plakken. Snijd in de tussentijd de champignons en ui in plakjes. Schil de winterpeen en snijd deze ook in plakjes. Snijd het ontbijtspek in reepjes. Verhit een beetje boter in de pan en bak de drumsticks kort, maar goudbruin aan de buitenkant in ongeveer 5 minuten. Haal vervolgens de drumsticks uit de pan. Indien er nog wat bloem in de pan zit, laat dit gewoon zitten.

coq_au_vin_01.jpg
coq_au_vin_02.jpg
coq_au_vin_03.jpg

Bak vervolgens in dezelfde pan met de overgebleven boter het ontbijtspek, winterpeen, champignons en ui ongeveer 3 minuten. Voeg vervolgens wijn, een bouillonblokje, tomatenblokjes, tijm en stap voor stap het water toe. Kook 5-10 minuten op hoog vuur en voeg de kipdrumsticks toe en laat vervolgens ongeveer 45 minuten stoven. De wijnsaus zal in deze tijd goed indikken.

coq_au_vin_04.jpg
coq_au_vin_05.jpg
coq_au_vin_06.jpg

Tip: Dikt de saus niet voldoende in? Gebruik dan een beetje van de overgebleven bloem of wat maïzena om de saus in te dikken. Los dit eerst in een kommetje met water op voordat het aan de coq au vin toegevoegd wordt.

Dit recept is gemaakt door Jaimy

Beoordeling (34 stemmen)
Bewaar
E-mail
Deel

Kerst recepten

Kerst is de tijd van gezelligheid en samen eten. Wij helpen u een handje door de lekkerste kerstrecepten op een rijtje te zetten voor een perfect kerstdiner. Wat dacht u van een heerlijk kerstmenu van aardappel truffelsoep gevolgd door een hertenbiefstuk of een rollade en een heerlijke chocolade dessert om mee af te sluiten.

Feestelijke crème brûlée met besjes
Zalm in filodeeg
Kipcocktail met sinaasappel
Kerststol muffins
Crepe Suzette