Kerstkoekjes maken

Recept om zelf krokante kerstkoekjes te maken met een vleugje kaneel en gember, leuk om te bakken en te decoreren

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: stuks
Royal icing
Benodigdheden

Bereiding

 Doe de basterdsuiker in een kom. Snijd de koude boter in stukjes en mix door de suiker. Mix ook de eidooier er door. Zeef de bloem erbij samen met de kaneel, gember en een snufje zout. Mix kort maar krachtig door elkaar tot een egaal deeg en wikkel deze in folie en leg ca. 30 minuten in de koelkast.

 Verwarm de oven op 175 graden (boven onderwarmte). Neem het deeg uit de koelkast en kneed kort door en rol uit tot ca. 2 mm dikte. Steek met de vormpjes uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Als deze vol ligt (de koekjes lopen niet uit) dan schuif je hem in de oven en bak je de koekjes ca. 12 minuten goudbruin. Laat ze daarna afkoelen.

 Maak de icing. Meng het poedersuiker met de eetlepel van het eiwit met een garde. Je kunt hiervoor ook gepasteuriseerd eiwit voor kopen of gebruik eiwitpoeder als je geen rauw ei wil gebruiken. Of helemaal makkelijk, koop een kant en klaar mix voor royal icing. Voeg de eetlepel water toe aan het poedersuiker mengsel en klop met de garde glad. Het moet een stevig en wit mengsel worden. Is het nog iets te dun, voeg wat poedersuiker toe. Is de icing te dik dan een paar druppels water. Je kunt ook kleurstof toevoegen aan de icing.

 Als de koekjes zijn afgekoeld kun je ze decoreren met de icing. Je hebt hier speciale pennen voor of hele kleine spuitmondjes. Maar je kunt ook de icing in een zakje doen en een heel klein puntje van de hoek van de zak knippen en hiermee de icing erop spuiten. Decoreer de koekjes eventueel verder naar eigen idee.

 Laat de icing goed hard worden, dit duurt ca, 15 minuten. Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel maximaal ca. 4 dagen dagen.

 Tip: Maak een gaatje in het midden van het koekjes om er een lintje door te doen om in de kerstboom te hangen.

275 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

3 x heerlijke soepen

Zoete aardappelsoep
Champignonsoep
Minestronesoep

Sinterklaas recepten

Iets lekkers maken voor tijdens Sinterklaas? Of het nou een compleet diner is of iets zoets of een hartige snack voor tijdens pakjesavond, hier vind je heel veel lekkere recepten voor 5 december! Van een pepernotentaart en speculaasmuffins tot gourmetrecepten en wortelsoep. Dat wordt dus gegarandeerd een lekker en gezellig avondje!

Pancakes met kruidnoten en banaan

Helemaal in de Sinterklaas stemming of heb je pepernoten over? Verwerk ze in deze heerlijke fluffy pannenkoekjes.

Ontbijt

20 min

2-3 pers.

Speculaaskoeken met amandelspijs

Maak zelf deze heerlijk krokante koeken met speculaaskruiden gevuld met een lekker zoete en zachte vulling van amandelspijs

Bakrecept

40 min bereiden + 15 min oventijd + 1 uur rusttijd

6 stuks

Speculaas crumble taart

Heerlijke taart met een romige vanille custard vulling, appels en een krokante crumble bovenop. Lekker voor op een herfstige dag of voor tijdens een Sinterklaasviering.

Bakrecept

1 uur + 35 min oventijd

10 pers.

Maak een gratis LeukeRecepten account

• Bewaar je favoriete recepten

• Elke week een persoonlijk   

   weekmenu in je mail

• Voeg eigen notities toe

• Maak een eigen eetplanning