Kerststol

Makkelijk recept voor zelfgemaakt kerstbrood met amandelspijs, ook wel kerststol genoemd, om je kerstontbijt of kerstbrunch compleet te maken

Bakrecept 25 min + 35 min oventijd + 1 uur rijzen

ingrediënten

voor 10 plakken

Benodigdheden

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

 1. Laat de rozijnen en/of cranberries 10 minuten wellen in water.

 2. Meng de melk met de gist.

 3. Meng de bloem met het gist mengsel, suiker, kaneel, zout en de helft van het losgeklopte ei en de helft van het sinaasappelrasp met een mixer met deeghaken.

 4. Mix daarna 40 gram roomboter in blokjes er door.

 5. Hak de amandelen grof.

 6. Kneed daarna de goed uitgelekte rozijnen en/of cranberries door het deeg samen met de amandelen en zorg ervoor dat ze goed verdeeld zijn in het deeg. Laat 30 min afgedekt staan en laat het deeg rijzen op een warme plek (25° – 30° graden).

 7. Verwarm ondertussen de oven voor op 170° graden.

 8. Meng de amandelspijs met ¼ van een losgeklopt ei en de andere helft van de sinaasappelrasp en kneed tot een rol. Bestuif een werkvlak met wat bloem en rol het de deeg met een roller, niet al te dun, tot een ovaal uit.

 9. Leg de rol spijs op een helft van het deeg en klap het deeg dubbel. Druk het deeg goed op elkaar en vorm het deeg eventueel nog een beetje in de vorm van een kerststol.

 10. Leg de stol op een beklede bakplaat en dek af en laat nogmaals 30 minuten rijzen.

 11. Bestrijk de stol met de overgebleven ¼ deel van het ei.

 12. Bak de stol 35 minuten in het midden van de oven goudbruin.

 13. Smelt 20 gr roomboter en bestrijk de stol hiermee, wacht totdat de boter er in is getrokken en bestrooi daarna met poedersuiker.

 14. Tip: bewaar de stol afgesloten of ingewikkeld maximaal 5 dagen.

Heeft het gesmaakt?
169 stemmen Bedankt voor je stem!

Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!