Kerststol

Makkelijk recept voor zelfgemaakt kerstbrood met amandelspijs, ook wel kerststol genoemd, om je kerstontbijt of kerstbrunch compleet te maken

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: plakken
Benodigdheden

Bereiding

Laat de rozijnen en/of cranberries 10 minuten wellen in water.

Meng de melk met de gist.

Meng de bloem met het gist mengsel, suiker, kaneel, zout en de helft van het losgeklopte ei en de helft van het sinaasappelrasp met een mixer met deeghaken.

Mix daarna 40 gram roomboter in blokjes er door.

Hak de amandelen grof.

Kneed daarna de goed uitgelekte rozijnen en/of cranberries door het deeg samen met de amandelen en zorg ervoor dat ze goed verdeeld zijn in het deeg. Laat 30 min afgedekt staan en laat het deeg rijzen op een warme plek (25° – 30° graden).

Verwarm ondertussen de oven voor op 170° graden.

Meng de amandelspijs met ¼ van een losgeklopt ei en de andere helft van de sinaasappelrasp en kneed tot een rol. Bestuif een werkvlak met wat bloem en rol het de deeg met een roller, niet al te dun, tot een ovaal uit.

Leg de rol spijs op een helft van het deeg en klap het deeg dubbel. Druk het deeg goed op elkaar en vorm het deeg eventueel nog een beetje in de vorm van een kerststol.

Leg de stol op een beklede bakplaat en dek af en laat nogmaals 30 minuten rijzen.

Bestrijk de stol met de overgebleven ¼ deel van het ei.

Bak de stol 35 minuten in het midden van de oven goudbruin.

Smelt 20 gr roomboter en bestrijk de stol hiermee, wacht totdat de boter er in is getrokken en bestrooi daarna met poedersuiker.

Tip: bewaar de stol afgesloten of ingewikkeld maximaal 5 dagen.

139 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

3 x heerlijke soepen

Zoete aardappelsoep
Champignonsoep
Minestronesoep

Sinterklaas recepten

Iets lekkers maken voor tijdens Sinterklaas? Of het nou een compleet diner is of iets zoets of een hartige snack voor tijdens pakjesavond, hier vind je heel veel lekkere recepten voor 5 december! Van een pepernotentaart en speculaasmuffins tot gourmetrecepten en wortelsoep. Dat wordt dus gegarandeerd een lekker en gezellig avondje!

Pancakes met kruidnoten en banaan

Helemaal in de Sinterklaas stemming of heb je pepernoten over? Verwerk ze in deze heerlijke fluffy pannenkoekjes.

Ontbijt

20 min

2-3 pers.

Speculaaskoeken met amandelspijs

Maak zelf deze heerlijk krokante koeken met speculaaskruiden gevuld met een lekker zoete en zachte vulling van amandelspijs

Bakrecept

40 min bereiden + 15 min oventijd + 1 uur rusttijd

6 stuks

Speculaas crumble taart

Heerlijke taart met een romige vanille custard vulling, appels en een krokante crumble bovenop. Lekker voor op een herfstige dag of voor tijdens een Sinterklaasviering.

Bakrecept

1 uur + 35 min oventijd

10 pers.

Maak een gratis LeukeRecepten account

• Bewaar je favoriete recepten

• Elke week een persoonlijk   

   weekmenu in je mail

• Voeg eigen notities toe

• Maak een eigen eetplanning