Melkbroodjes

Heerlijk recept voor zelfgemaakte zachte broodjes die licht zoet smaken en makkelijk in de oven te bereiden zijn

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: stuks
Benodigdheden

Bereiding

 Verwarm de melk lauwwarm. Voeg de suiker en de gist toe en roer door.

 Doe de bloem, zout en broodverbeteraar in een mengkom en mix door elkaar. Giet het melk mengsel erbij en vervolgens ook 1 ei en de zachte boter. Mix een paar minuten goed door elkaar.

 Neem het deeg uit de kom en bestuif een werkvlak met een beetje bloem. Kneed het deeg verder met je handen. Ook zo’n 5 minuten. In totaal mix en kneed je het deeg zo’n 10 minuten. Het deeg voelt in het begin een beetje plakkerig maar hoe langer je mixt en kneed wordt het soepeler en minder plakkerig.

 Vet een kom in met een beetje olie. Vorm een bal van het deeg en leg in de kom. Dek af met een iets vochtige theedoek of huishoudfolie. Laat het deeg ca. 1,5 uur rijzen op een warme plek, het liefst tussen de 25 en 35 graden, tot het zeker verdubbeld is.

 Kneed het deeg daarna kort door en vorm er 6 balletjes van. Maak er mooie egale balletjes van en vorm ze eventueel iets langwerpig. Leg op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi de bovenzijde lichtjes met bloem en dek af met folie of iets vochtige theedoek. Laat een uur rijzen.

 Verwarm de oven op 175 graden (boven onderwarmte). Verwijder de folie of doek van de deegballetjes. Klop het overige ei los met 2 eetlepels melk en bestrijk de broodjes royaal hiermee. Bak de broodjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze daarna afkoelen of eet ze nog warm met bijvoorbeeld een beetje boter.

 Tips: bewaar de broodjes in een afgesloten plastic zak maximaal 2 à 3 dagen. Je kunt ze voor eten ook nog een paar minuutjes verwarmen in de oven. Je kunt ze ook invriezen na het bakken in een goed luchtdicht afgesloten verpakking.

 Ik gebruikte de bloem, gist en broodverbeteraar van het merk FunCakes. Deze bestelde ik via Deleukstetaartenshop.nl.

20 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

3 x stoofschotels

Vegetarische stoofschotel
Hachee basisrecept
Coq au vin

Heerlijke soepen

Een soep maken is erg makkelijk. Een soepje is lekker als voorgerecht om het diner mee te beginnen maar ook lekker als opknapper tijdens de lunch. Op onze site vind je de lekkerste recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep, courgettesoep en spinaziesoep.

Mihoensoep met omeletrolletjes

Een lekkere Oosterse mihoensoep gevuld met paddenstoelen, taugé en omeletrolletjes, lekker vega en vullend!

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Tomaten-crèmesoep

Maak zonder pakjes en zakjes deze romige tomaten-crèmesoep met verse tomaten een zachte smaak van room

Voorgerecht

20 min

4 pers.