Melkbroodjes

Heerlijk recept voor zelfgemaakte zachte broodjes die licht zoet smaken en makkelijk in de oven te bereiden zijn

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: stuks
Benodigdheden

Bereiding

 Verwarm de melk lauwwarm. Voeg de suiker en de gist toe en roer door.

 Doe de bloem, zout en broodverbeteraar in een mengkom en mix door elkaar. Giet het melk mengsel erbij en vervolgens ook 1 ei en de zachte boter. Mix een paar minuten goed door elkaar.

 Neem het deeg uit de kom en bestuif een werkvlak met een beetje bloem. Kneed het deeg verder met je handen. Ook zo’n 5 minuten. In totaal mix en kneed je het deeg zo’n 10 minuten. Het deeg voelt in het begin een beetje plakkerig maar hoe langer je mixt en kneed wordt het soepeler en minder plakkerig.

 Vet een kom in met een beetje olie. Vorm een bal van het deeg en leg in de kom. Dek af met een iets vochtige theedoek of huishoudfolie. Laat het deeg ca. 1,5 uur rijzen op een warme plek, het liefst tussen de 25 en 35 graden, tot het zeker verdubbeld is.

 Kneed het deeg daarna kort door en vorm er 6 balletjes van. Maak er mooie egale balletjes van en vorm ze eventueel iets langwerpig. Leg op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi de bovenzijde lichtjes met bloem en dek af met folie of iets vochtige theedoek. Laat een uur rijzen.

 Verwarm de oven op 175 graden (boven onderwarmte). Verwijder de folie of doek van de deegballetjes. Klop het overige ei los met 2 eetlepels melk en bestrijk de broodjes royaal hiermee. Bak de broodjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze daarna afkoelen of eet ze nog warm met bijvoorbeeld een beetje boter.

 Tips: bewaar de broodjes in een afgesloten plastic zak maximaal 2 à 3 dagen. Je kunt ze voor eten ook nog een paar minuutjes verwarmen in de oven. Je kunt ze ook invriezen na het bakken in een goed luchtdicht afgesloten verpakking.

 Ik gebruikte de bloem, gist en broodverbeteraar van het merk FunCakes. Deze bestelde ik via Deleukstetaartenshop.nl.

melkbroodjes
20 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

3 x pastasalades

Pastasalade met carpaccio
Pastasalade met tonijn
Gezonde pastasalade

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.