Pepernoten / kruidnoten bakken
Bak met Sinterklaas zelf knapperige pepernoten, eigenlijk kruidnoten, met dit simpele recept op basis van meel, boter, suiker en speculaaskruiden!
25 M + 25 M oventijd
Ingrediƫnten
Voor stuks
-
250 gr zelfrijzend bakmeel
-
125 gr donkere basterdsuiker
-
4 theelepels koek en speculaaskruiden
-
snufje zout
-
100 gr koude boter
-
90 ml melk
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Verwarm de oven op 170 graden. Roer het bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout door elkaar in een kom. Voeg de koude boter en de melk toe en kneed tot een stevige bal. Kneed niet te lang, want het deeg mag niet te warm worden.
-
Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Draai balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Je hoeft ze niet plat te gaan drukken want dat gaat vanzelf in de oven.
-
Zet de pepernoten ongeveer 25 min in de oven. Als ze uit de oven komen zullen ze nog wat zacht aanvoelen maar als ze afgekoeld zijn dan worden ze knapperig.
-
7 tips om zelf de lekkerste pepernoten te maken:
ā¢ Maak de balletjes niet te groot want ze rijzen nog in de oven.
ā¢ Leg de balletjes in schuine rijen op de bakplaat zodat de warmte van oven overal goed bij kan.
ā¢ Verdeel het deeg in een paar stukken en rol er een dunne worst van, snijd stukjes van 1 cm er af en draai hier balletjes van.
ā¢ Houd minimaal 2 cm ruimte tussen de balletjes zodat de pepernoten niet aan elkaar vast gaan plakken.
ā¢ Smelt een reep chocolade au bain marie en doop de afgekoelde pepernoten hier in voor chocolade pepernoten.
ā¢ Is je boter niet goed koud, zet de kom met deeg dan minimaal een uurtje in de koelkast. Als het deeg niet goed koud is heb je namelijk de kans dat de pepernoten gaan uitlopen op de bakplaat.
ā¢ Bewaar ze maximaal 2 a 3 dagen in een afgesloten trommel.
Heeft het gesmaakt?
548 stemmen
Ook lekker