Ga naar de inhoud
Polenta cake met citroen en blauwe bessen saus

Polenta cake met citroen en blauwe bessen saus

Met polenta en amandelmeel maak je deze heerlijke met honing gezoete cake met de smaken citroen en verse tijm. Serveer het met een makkelijk te bereiden blauwe bessensaus. Ook fijn, de cake is gluten- en lactosevrij.

25 M + 40 M oventijd + 10 M afkoelen

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Glutenvrij recept Lactose arm recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 5 eieren
  • 200 gr amandelmeel
  • 100 gr fijne polenta
  • 150 gr vloeibare honing
  • 3 biologische citroenen ( rasp én sap )
  • paar takjes verse tijm
  • 200 ml milde olijfolie ( en extra om in te vetten )

Blauwe bessensaus

  • 1 doosje blauwe bessen ( diepvries 250 gr )
  • 4 eetlepels honing
  • 800 ml water
  • 15 gr maïzena
  • 2 eetlepels koud water

Materiaal

  • Springvorm ( 20 cm )
  • Bakpapier

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160° graden.


  2. Vet een bakvorm in met olijfolie en vul met bakpapier. Vet nogmaals in met olijfolie.


  3. Rasp de citroenen en houd de rasp even apart.


  4. Pers de citroenen uit totdat je 50 ml sap hebt.


  5. Rits de blaadjes tijm van de takjes af.


  6. Mix de olijfolie met 150 gram honing. Zodra dit gemixt is, voeg je de eieren, tijm en de citroenrasp toe.


  7. Zet de mixer uit en schep het amandelmeel, de polenta en 50 ml citroensap erdoorheen.


  8. Vul de springvorm met het mengsel en bak voor 40 minuten op hete lucht stand totdat de polenta cake goudkleurig en gaar is.


  9. Maak ondertussen de blauwe bessen saus. Voeg de blauwe bessen toe aan een steelpan met dikke bodem samen met de honing en 400 ml water. Breng aan de kook.


  10. Afhankelijk van de dikte voeg je optioneel de rest (of een deel) van het water toe en daarna neem je de pan van het vuur.


  11. Meng 15 gr maïzena met 2 eetlepels koud water en voeg vervolgens toe aan de saus. Blijf roeren totdat het helemaal opgelost is.


  12. Laat de cake 10 minuten afkoelen voordat je het uit de vorm haalt. Maak de zijkanten beetje los met een mes.


  13. Serveer de cake met de blauwe bessen saus.