Ga naar de inhoud
Pompoen kaneelbroodjes

Pompoen kaneelbroodjes

Zelfgemaakte zoete kaneelrolletjes met een herfstige vulling van pompoen met pumpkin spice kruiden

30 M + 25 M oventijd + 1 U 15 M rijzen

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: moeilijk.
Vegetarisch recept

Ingrediƫnten

Voor stuks

  • 1 ei
  • 320 gr bloem + om te bestuiven
  • 125 ml lauwwarme melk
  • 30 gr suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 zakje a 7 gr gedroogde gist
  • snufje zout
  • 40 gr boter

Vulling:

  • snuf kaneel
  • 3 eetlepels bloem
  • 300 gr pompoen ( geschild )
  • 1 eetlepel pumpkin spice kruiden
  • 50 gr boter
  • 75 gr suiker

Glazuur:

  • 1 eetlepel water
  • 100 gr poedersuiker
  • Rasp van Ā½ sinaasappel

Benodigdheden:

  • Stamper of vork
  • Ovenschaal of springvorm ca. 24 cm
  • Bakpapier

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Snijd de pompoen in blokjes of gebruik kant en klare pompoenblokjes. Kook de pompoenblokjes in een pan met water in ca. 10 min gaar. Giet af en laat goed uitlekken en afkoelen.


  2. Maak dan het deeg. Doe de gist bij de warme melk en roer een paar keer om zodat er klontjes ontstaan. Smelt de 40 gr boter en mix deze samen met de suiker, zout, vanillesuiker en het ei tot een romige massa. Schenk de melk met gist erbij en mix kort. Voeg de bloem erbij en kneed met je handen tot een soepel deeg. Bestuif een kom met een beetje bloem en doe de deegbal er in. Dek af met een schone vochtige theedoek. Zet de kom op een warm plek en laat het deeg ongeveer 45 min rijzen. Je kunt de kom ook in de oven zetten op 35 tot 40 graden totdat het deeg verdubbeld is.


  3. Pureer de pompoen, als deze grotendeels is afgekoeld, met een stamper of vork. Laat de puree in een zeef of vergiet nog iets beter uitlekken. Voeg de 50 gr boter in blokjes toe en prak er ook doorheen. Voeg dan de suiker, 3 eetlepels bloem, kaneel en pumpkin spice kruiden toe en schep er doorheen. Zet de vulling zolang in de koelkast.


  4. Bestuif een werkblad met bloem en rol de deegbal uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm. Besmeer met een laag van het pompoen mengsel, houdt 1 a 2 cm van de rand vrij. Rol het deeg vanuit de lange kant op en druk de naden zachtjes tegen elkaar. Snijd de deegrol met een scherp mes in 8 stukken.


  5. Leg ze op hun kant in beklede en ingevette ovenschaal of springvorm. Leg er eentje in het midden en leg de andere deegrondjes er om heen, laat wel een paar cm afstand van elkaar. Bedek met een vochtige theedoek en laat nog 30 minuten op een warme plek rijzen.


  6. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden en maak het glazuur. Meng de poedersuiker met het water. Rasp de Ā½ sinaasappel. Bak de broodjes in 25 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen. Druppel de glazuur erover en bestrooi met sinaasappelrasp (of meng deze van te voren door de glazuur).


  7. Tips: Pumpkin spice is een kruidenmengsel dat je kunt kopen of zelf kunt maken. Meng hiervoor 2 theelepels kaneel, 1 theelepel gemberpoeder, snuf gemalen kruidnagel en snuf nootmuskaat door elkaar. Je kunt de kruiden ook eventueel vervangen door speculaaskruiden.


  8. De pompoen kaneelbroodjes zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn. Om te bewaren kun je ze het beste afdekken met aluminiumfolie en de volgende dag en paar minuutjes opwarmen in de oven.