Ga naar de inhoud
Ster ravioli met truffel

Ster ravioli met truffel

Feestelijke vegetarische ravioli met ricotta truffel vulling en gebakken paddenstoelen

1 U 5 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: moeilijk.
Vegetarisch recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 300 gr durum pastameel
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 gr paddenstoelen
  • 1 sjalotje
  • Olijfolie met truffelaroma
  • verse basilicum
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

Vulling:

  • 125 gr ricotta
  • 2 eetlepels walnoten ( fijngehakt )
  • 1 eetlepel truffel tappenade

Materialen

  • Pastamachine ( of deegroller )
  • Ster uitsteekvorm of ravioli stamper7 cm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Doe het pastameel in de grote kom of pan en maak met je vingers een kuil in het midden. Doe daar alle eieren in. Voeg vanuit de rand steeds een beetje meel toe aan de eieren. Voeg tijdens het mengen ook de eetlepel olijfolie toe. Kneed alles goed door elkaar met de hand, zo’n 10 minuten. Hoe langer je kneed hoe elastischer en beter het deeg wordt. Vorm er een bal van en wikkel deze in folie. Laat deze een half uurtje rusten in de koelkast.


  2. Meng ondertussen de ingrediënten voor de vulling.


  3. Snipper het sjalotje en snijd de champignons in plakjes. Bak deze samen in een pan.


  4. Verdeel het deeg in 4 of 6 stukken en draai hier balletjes van. Neem er eentje en wikkel de rest weer in de folie anders drogen ze uit. Rol het balletje deeg iets uit met een deegroller of je handen. Zet de pastamachine op de grootste stand en haal het stuk deeg er door. Herhaal dit en vouw hem een keer dubbel. Zet dan de stand steeds iets kleiner en haal de lap deeg er door. Haal het pastadeeg er verschillende keren door om het soepel te maken. Gebruik eventueel een beetje pastameel of bloem om plakken tegen te gaan en leg ze onder een iets vochtige theedoek of folie om uitdrogen tegen te gaan. (Mocht je geen pastamachine hebben dan kun je het deeg ook met een deegroller heel dun uitrollen. Dit vergt wel wat kracht.) Rol het deeg uit tot ongeveer 1 mm dik of dunner.


  5. Neem 1 lap deeg en verdeel hier hoopjes van ongeveer 1 theelepel vulling op. Maak ze niet te groot. Leg hier een andere lap deeg op en druk met een raviolistamper de sterren eruit. Het deeg dat overblijft kun je weer opnieuw kneden en uitrollen. Leg de ravioli sterren op een plank of bord met een beetje bloem zodat ze niet gaan plakken.


  6. Breng een grote pan water aan de kook met een snuf zout. Kook de verse ravioli 2 minuten. Verwarm ondertussen ook de paddenstoelen op in de pan.


  7. Leg de ravioli sterren op een bord. Schep er wat paddenstoelen op. Druppel er wat truffelolie over en garneer met basilicum en Parmezaanse kaas.


  8. Tips: Houd 2 personen als hoofdgerecht of voor 4 personen als voorgerecht aan. Ik haalde 16 sterren uit dit recept.


  9. Bekijk ook mijn video voor het maken van pasta


  10. Parmezaanse kaas bevat dierlijk stremsel waardoor dit recept niet 100% vegetarisch is. Vervang de kaas voor een oude of gerijpte kaas met vegetarisch stremsel of probeer eens een veganistische kaas.