Tarte tatin met witlof

Op de kop gebakken gekarameliseerde witlof bladerdeegtaart uit de oven met sinaasappel en geitenkaas.

Voorgerecht 15 min + 25 min oventijd

ingrediënten

voor 2 porties

Benodigdheden

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200° graden. Laat de vellen bladerdeeg ontdooien en druk ze daarna aan elkaar tot een groot vierkant.

  2. Snijd de witlof doormidden, verwijder het harde en bittere middelste stukje.

  3. Smelt de boter in een ovenvaste pan.

  4. Rasp de sinaasappel.

  5. Leg de gehalveerde witlof in de pan. Bestrooi met de suiker, 2/3 van de sinaasappelrasp, tijm, peper en zout.

  6. Bak de witlof een paar minuutjes tot de suiker wat gekarameliseerd is. Draai dan de witlof met de platte kant naar onder in de pan.

  7. Leg de lap bladerdeeg op de witlof. Druk de uitstekende delen terug in de pan als een rand. Dit mag best een beetje rommelig zijn. Prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg.

  8. Zet de pan met witlof en bladerdeeg ca. 25 minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin is. Haal voorzichtig uit de oven. Let op want het vocht en de siroop is heet. Laat een paar minuutjes afkoelen en leg dan een bord op de pan en draai de tarte tatin in 1 x snel om. Let op dat het bord goed aansluit op de pan en er geen vocht of siroop uit kan vloeien.

  9. Garneer de witlof tarte tatin met stukjes geitenkaas, de rest van de sinaasappelrasp en tijm.

  10. Tip: Bak de partjes van de sinaasappel in een pannetje totdat het een sausje wordt. Voeg indien nodig een beetje bloem toe om het iets in te dikken.

Heeft het gesmaakt?
44 stemmen Bedankt voor je stem!

Gemaakt door Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!