10 x gerechten die de volgende dag nog lekkerder zijn

Soms merk je dat gerechten de volgende dag nog lekkerder zijn, de smaken zijn dan beter ingetrokken en komen nog beter tot zijn recht. Zo’n gerecht is ideaal als je voor meerdere dagen wil koken.

Koken voor 2 dagen

Ook ik doe dat regelmatig. Vaak kook ik op maandag voor 2 dagen zodat ik dinsdag alleen nog maar hoef op te warmen en we lekker snel aan tafel kunnen. Ik heb gemerkt dat sommige recepten zich daar beter voor lenen dan andere. Dus het leek me een leuk idee om een lijst te maken van gerechten die ideaal zijn om op te warmen en de volgende dag nog lekkerder zijn. Ook zijn ze meestal heel geschikt om in te vriezen.

Tips:

• Bewaar gerechten in een goed gekoelde koelkast zodat bacteriën niet de kans krijgen om zich in de nacht te vermenigvuldigen.
• Warm gerechten in de magnetron op in een afgesloten bakje of bord met deksel. Gebruik nooit metaal in de magnetron en check of servies magnetron bestendig is.
• Spinazie nou wel of niet opwarmen in de magnetron? Ja, dat mag. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 tot 7 graden Celsius. Zo krijgen bacteriën die de potentieel schadelijke stof nitriet produceren, minder kans om te groeien.

1. Soep

Soep kun je makkelijk in grote hoeveelheden maken en is makkelijk op te warmen. Bewaar hem zodra hij is afgekoeld in de koelkast of vries hem in bakjes in. Vooral deze uiensoep is de volgende dag nog lekkerder van smaak en iets ingedikt. Bekijk hier nog meer soeprecepten.

2. Stoofschotel

Uiteraard hoort stoofschotel in dit rijtje thuis. Omdat stoven van vlees minimaal 3 duurt heb ik de nijging om extra veel te maken en er nog een dag extra van te genieten. Bijvoorbeeld van deze Italiaanse stoof met sukadelappen.

3. Nasi

In nasi worden vaak veel kruiden gebruikt die de volgende dag vaak nog beter de smaak hebben afgegeven aan de rijst. Warm de nasi op in de magnetron of afgedekt in een pan. Bak het eitje wel pas last minute. Bekijk hier het recept voor nasi goreng.

4. Ovenschotel

Omdat wij maar met z’n tweeën zijn en ik vaak een ovenschotel voor 4 personen maak eten we er 2 dagen van. De volgende dag dek ik de ovenschotel af met aluminium folie en warm ik hem op in de oven. Zo wordt de bovenkant minder snel donker en het gerecht minder droog.

5. Lasagne

Dit geld ook voor lasagne. Die is de volgende dag vaak nog net iets lekkerder omdat de saus dan iets is ingedikt en de lasagnebladen goed zacht zijn. Dek ook deze af met aluminiumfolie voor hij terug in de oven gaat. Check hier het recept voor lasagne met asperges

6. Chili con carne.

Chili con carne is lekker Mexicaans gekruid en de volgende dag nog lekkerder op smaak. Warm hem makkelijk op in de pan of in de magnetron. Eet chili con carne de ene dag met rijst en de volgende dag bijvoorbeeld met taco’s of zonder vlees.

7. Stamppot

Stamppot is er veel variaties en de volgende dag makkelijk op te warmen in de magnetron of pan zoals deze stamppot met spruiten. Is de stamppot iets uitgedroogd na het verwarmen voeg dan een klein beetje melk en boter toe en hij wordt weer smeuïg. Tip: maak ook eens bitterballen.

8. Tiramisu

Niet alleen hoofdgerechten maar ook toetjes smaken vaak de volgende dag lekkerder. Zeker tiramisu, die laat ik standaard een nachtje in de koelkast staan. De volgende dag is hij extra goed opgestijfd en de smaak van de koffie en/of likeur extra goed in de lange vingers getrokken. 

9. Ragout en sauzen

Ragout is de volgende dag vaak wat extra ingedikt en zijn de smaken van de ingrediënten er goed ingetrokken. Binnen een paar minuten is hij opgewarmd. Serveer de ene dag de ragout met rijst, de volgende dag bijvoorbeeld in een pasteibakje of in een broodje

10. Macaroni

Ook macaroni (en andere pasta) is perfect voor de volgende dag. Doe deze dan bijvoorbeeld in een ovenschaal met wat kaas en paneermeel er over en warm hem op in de oven. Zo heb je de volgende dag weer een lekker en vernieuwend maaltje. De meest bekende variant is vast deze macaroni met kaas

Vind je dit leuk?
7 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Anja 13 augustus 2018 om 14:00

Leuke tips