6 onmisbare tips voor de lekkerste risotto + basisrecept

Welke wijn gebruik je voor risotto? En hoe lang moet je risotto koken? Op deze en andere vragen geef ik antwoord in deze blog voor het maken van de lekkerste risotto!

Een lekkere risotto begint met de juiste ingrediënten. Daarom heb ik in deze blog een aantal vragen beantwoord welke wijn ik meestal gebruik om risotto af te blussen en welke risottorijst ik gebruik. Voordat je risotto gaat koken is het ook belangrijk om te weten hoe lang je risotto moet koken en hoeveel gram je nodig hebt per persoon. Ook dit vertel ik in deze blog. En ik deel ook nog wat lekkere variatietips! Hier vind je het basisrecept voor risotto.

1. Welke wijn kun je het beste gebruiken voor risotto?

Ik gebruik altijd een droge witte wijn voor in de risotto. Niet al te duur, want dat is zonde. Maar mocht je hem ook nog willen serveren bij het gerecht (wat wel zo handig is), ga dan wel voor voor smaak en kwaliteit. Het maakt niet zo heel veel uit of je voor een chardonnay of sauvignon blanc gaat. Sauvignon blanc is vaak iets frisser van smaak en chardonnay iets zachter. Hierdoor gaat mijn eigen voorkeur voor risotto vaker uit voor chardonnay. Ik kies meestal het merk Lindemans of Wild pig, die is niet te duur en toch smaakvol.

2. Hoeveel risotto per persoon?

Je gebruikt per persoon ongeveer 75 gr droge ongekookte risotto. Voor 4 personen gebruik je dus ongeveer 300 gr risotto. Mocht je er nog een voorgerechtje of een bijgerechtje bij serveren dan kun je ook 65 gr aanhouden.

3. Hoe lang moet je risotto koken?

Ik houd altijd een kooktijd van 20 tot 25 minuten aan. Maar het is belangrijker om af en toe te proeven. Je wil niet dat de risotto nog hard is maar het moet ook geen prutje worden. Als ik proef dan moet hij nog een beetje een bite hebben van binnen, vergelijkbaar met pasta die je al dente kookt. Want houd er rekening mee dat als je er nog kaas door roert en voordat hij op tafel staat, de risotto ook nog iets door gaart.

4. Welke ingrediënten zijn lekker in risotto?

Op mijn site heb ik veel verschillende risotto recepten staan. Bijvoorbeeld risotto met kip, risotto met pompoen, risotto met garnalen, risotto met asperges maar ook met mango en rode peper. Of gebruik risotto om champignons, paprika of tomaten mee te vullen. En heb je nog risotto over? Maak er dan risottoballetjes van!

5. Welke bouillon gebruik je voor risotto?

Dat hangt heel erg van het recept af. Ik heb hier een aantal risotto’s op een rijtje gezet met mijn eigen voorkeur van bouillon:
Risotto met vis of garnalen: visbouillon
Risotto met pompoen: groentebouillon of kippenbouillon
Risotto met paddenstoelen: groentebouillon of kippenbouillon 
Risotto met groenten: groentebouillon of kippenbouillon
Risotto met vlees: rundvleesbouillon of kippenbouillon

Tip: ik los altijd maar 1 bouillonblokje op in 1 liter water. Door de kaas wordt de risotto ook al zout van smaak en als je 2 bouillonblokjes gebruikt wordt risotto naar mijn mening vaak te zout. Je kunt nog altijd een beetje extra peper of zout toevoegen op het einde mocht het gerecht te flauw zijn.

6. Welke rijst gebruik je voor risotto?

Voor risotto heb je (heel logisch) risottorijst nodig. Risottorijst kan meer vocht opnemen in tegenstelling tot gewone rijst, zilvervliesrijst of basmati en deze zijn dus niet geschikt om risotto mee te maken. Risottorijst is vrij goed verkrijgbaar in de grote supermarkt, ik koop die meestal van het huismerk zoals Albert Heijn of Jumbo. Of ga voor Arbario risottorijst.  

Vind je dit leuk?
11 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Bram oele 30 maart 2019 om 11:10

Het is een goede site

Sandra 15 maart 2019 om 12:56

hmmm lekker!