Risotto basisrecept

Hoe maak je risotto? Veel mensen denken dat het lastig is, maar met dit basisrecept en handige tips maak je makkelijk zelf de lekkerste risotto.

Hoofdgerecht 35 min

ingrediënten

voor 4 personen

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Los het bouillonblokje op in een pan met 1 liter heet water en houd dit warm.

  2. Snipper het uitje en de knoflook fijn en fruit deze in een pan met een beetje olie of boter.

  3. Voeg de risottorijst toe en bak een paar minuten mee. Blus af met de wijn en laat de risottorijst deze opnemen. Zodra dit gebeurt is voeg je een soeplepel warme bouillon toe. Laat dit ook opnemen en roer af en toe door. Herhaal dit nog een paar keer tot de risotto ca. 25 minuten in totaal zachtjes heeft gekookt.

  4. Proef of de risotto beetgaar is. Hij mag nog een kleine stevige bite hebben van binnen. Roer dan een klontje boter en de Parmezaanse kaas er doorheen zodat de risotto lekker smeuïg wordt. Voeg eventueel nog een extra snufje peper en zout toe voor de smaak, maar let op dat de kaas ook al zoutig van smaak is.

  5. Dit basisrecept voor risotto is lekker met pijnboompitten en basilicum. Probeer ook dit recept voor risotto met kip.

  6. Tip: gebruik ook eens een scheutje slagroom in plaats van boter en vervang de Parmezaanse kaas door zachte geitenkaas voor een extra romig resultaat. Of roer een paar eetlepels zelfgemaakte pesto door de zelfgemaakte risotto.

  7. Tip: Parmezaanse kaas bevat dierlijk stremsel waardoor dit recept niet 100% vegetarisch is. Vervang de kaas voor een oude of gerijpte kaas met vegetarisch stremsel of probeer eens een veganistische kaas.

Heeft het gesmaakt?
135 stemmen Bedankt voor je stem!

Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!