Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Budget kerstmenu

Met dit budget kerstmenu bewijs ik dat een lekker en feestelijk kerstdiner niet duur hoeft te zijn. Ik maakte voor 3,30 euro per persoon een heerlijk 3 gangen menu. Wij hebben genoten van deze gerechten zonder dat we echt door hadden dat er was bespaard op de inkopen.

We beginnen het kerstmenu met een spinaziesoep. Een soep met groenten, zoals b.v. paprikasoep of aardappel preisoep is vaak een goedkope oplossing als voorgerechtje. Je kunt de soep extra feestelijk maken met croutons in de vorm van sterren of een zelfgemaakte soepstengel met sesamzaadjes bijvoorbeeld.

Een stuk vlees zoals hertenbiefstuk of rosbief maakt je diner al snel aan de dure kant. Maar ook met gehakt kun je lekker een creatieve dingen doen, zoals deze beef wellington. Ook een hele gevulde kip is een relatief goedkoop alternatief.

Als toetje maakte we een mini charlotte met kersen. Je kunt hem natuurlijk ook maken met verse frambozen of aardbeien maar kersen uit een pot zijn net zo lekker vind ik.

De totale kosten van dit menu voor 4 personen zijn:

Voorgerecht: € 3,43
Hoofdgerecht: € 6,95
Nagerecht: € 2,82
Totaal = € 13,20 : 4 personen = € 3,30 p.p.

Basilicum spinaziesoep

Ingrediënten
450 gr gehakte spinazie (diepvries) € 0,95
1 ui € 0,10
2 aardappels (kruimig, middelgroot) € 0,30
1 liter water
2 groentebouillon blokjes € 0,20
15 gr verse basilicum € 1,39
125 gr creme fraiche € 0,49

In huis:
Boter om in te bakken

Materialen
Staafmixer

Bereiding
Snijd de ui fijn en bak ze in een pan met boter glazig. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Voeg de aardappel en spinazie toe aan de ui. Giet het water er bij, breng aan de kook en verkruimel het bouillonblokje er bij.

Zet het vuur laag en laat alles 15 min zachtjes doorkoken. Voeg de basilicumblaadjes bij de soep en pureer met een staafmixer tot en gladde groene massa. Roer de creme fraiche door de soep of schep in ieder kommetje apart een schep creme fraiche bovenop de soep.

Beef wellington met gehakt

Ingrediënten 
10 bladerdeegvellen (diepvries) € 0,93
500 gr rundergehakt € 2,89
grote winterpeen € 0,59
250 gr champignons € 0,79
1 theel gedroogde rozemarijn € 0,05
1 ei € 0,20
1 knolselderij € 0,99
500 gr aardappels (kruimig) € 0,36
3 eetlepels paneermeel € 0,05

In huis:
Teentje knoflook
Scheutje melk
Olie of boter om in te bakken
Peper en zout

Materialen
Bakplaat met bakpapier
Zeef of vergiet

Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Laat de vellen bladerdeeg ontdooien. Snijd de ui, knoflook en de wortel in stukjes en bak in een pan 3 minuten. Snijd de champignons in plakjes en bak een paar minuten mee. Laat de groenten daarna goed uitlekken in een zeef of vergiet. Meng het gehakt met de helft van het ei, 2 eetlepels paneermeel, peper, zout en rozemarijn. Schep de uitgelekte groenten door het gehakt. Leg 9 velletjes bladerdeeg in een vierkant op het bakpapier. Druk alle randen goed op elkaar, eventueel de randen een beetje vochtig maken met water, zodat er 1 groot stuk bladerdeeg ontstaat.
Bestrooi het voorste gedeelte van het bladerdeeg met een eetlepel paneermeel. Verdeel het gehakt als een grote rol op het gedeelte met paneermeel. Vouw het achterste gedeelte van het bladerdeeg over het gehakt. Vouw de zijkanten goed dichte en druk alle naden dicht. Steek uit het overige velletje bladerdeeg een paar sterren (of andere figuren). Bevochtig deze aan een zijde met een beetje water en plak op de bladerdeeg rol. Bestrijk de rol met het halve ei. Zet de wellington met gehakt 45 min in de oven.
Maak ondertussen de knolselderij puree. Schil de aardappels en knolselderij en snijd in stukken. Kook in een ruime hoeveelheid water gaar. Giet af en doe terug in de pan. Pureer met een stamper of zeef fijn. Voeg een klontje boter, scheutje melk en peper en zout toe. Serveer de wellington samen met de frisse knolselderijpuree.

Mini charlotte met kersen

Ingrediënten
1 pak lange vingers a 175 gr € 0,79
125 ml slagroom € 0,30
150 ml kwark € 0,26
3 blaadjes gelatine € 0,47
Pot kersen a 340 ml € 1,00
In huis:
Chocolade vlokken of hagelslag om te decoreren

Materialen

4 kleine glaasjes
Mixer

Bereiding

Week de gelatine in koud water. Laat de kersen uitlekken en vang het sap op. Breng 50 ml van het sap in een pannetje aan de kook en haal daarna van het vuur. Roer de gelatine er door. Klop de slagroom lobbig. Houd een paar kersen apart voor de garnering en prak de rest met een vork in grove stukken. Spatel de kwark door de slagroom. Schep daarna ook het gelatinemengsel en de geprakte kersen er door.Maak de lange vingers op dezelfde hoogte als de glaasjes. Zet de lange vingers rechtop tegen de rand van de glaasjes. Leg eventueel een stukje lange vinger op de bodem om schuiven te voorkomen. Schep de kersenroom er midden in. Leg een hele kers er boven op. Bestrooi met wat vlokken. Laat 2 uur in de koelkast opstijven.
Je kunt dit dessert ook eventueel een dag van te voren maken. Kersttip: wikkel een gouden of rood lintje om de glaasjes
3 x oranje recepten
  • Hapjes
Oranje paprika met roomkaas
  • Hapjes
Oranje kaasballetjes
  • Gebak en taart
Oranje kroontjes met abrikoosjes
Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (10)
ricky bay - Reageren 21-12-2015 om 14:37 uur

bedankt voor dit heerlijk recept we hebben het uitgeprobeerd en het was een groot succes bij de familie , op naar kerst waar we het gaan serveren voor de vrienden die komen.

silvia - Reageren 22-12-2014 om 18:51 uur

Hoiii het ziet er enorm lekker uit maar even een vraagje word het gehakt wel gaar ?? Van de beef wellington

Sandra - LeukeRecepten - Reageren 23-12-2014 om 18:37 uur

Hoi Silvia, Ja, bij mij werd het gehakt goed gaar. Maar dit kan natuurlijk per oven verschillen dus als je twijfelt kun je de wellington met gehakt iets langer in de oven doen en eventueel afdekken met aluminiumfolie als hij te donker wordt. Alvast smakelijk!

Ella - Reageren 29-12-2014 om 12:40 uur

Ik vond jouw prijzen zo voordelig,bij welke Super had je de producten gekocht? Groeten

Sandra - LeukeRecepten - Reageren 30-12-2014 om 22:50 uur

Hoi Ella, De producten heb ik volgens mij deels bij de Jumbo gehaald en deels bij de AH. Ik neem dan vaak wel het huismerk i.p.v. een A-merk en kijk vaak onderin de schappen :) Groetjes Sandra

Marja - Reageren 21-12-2014 om 17:14 uur

Het lijkt me ontzettend lekker! En hoewel wij maar saampjes zijn, denk ik dat alles gewoon gehalveerd kan w orden. Vooral de beef wellington vind ik ern echte aanrader! Feestelijk en voor wie, net als ik, op de centjes moet letten is het ook nog eens erg lekker en goedkoop. Voor weinig een heerlijk kerstmenu....wat wil je nog meer? Bedankt voor je recepten, ik ga ze zeker gebruiken. :-)

recept - Reageren 20-12-2014 om 13:28 uur

lekker recept

Henny - Reageren 21-12-2014 om 15:51 uur

Geweldig om dat te kunnen met zo weinig zoveel te maken.

henny bolder - Reageren 21-12-2014 om 11:14 uur

Voor dit jaar ben ik er al uit,maar dit kerst menu ga ik opslaan lijkt me heerlijk. Voor jullie heel fijne dagen gewenst.

Jan - Reageren 21-12-2014 om 14:21 uur

Gelukkig ben je er al uit! Succes met de kerstdagen!

Lente recepten

Proef de lente met deze heerlijke lente recepten. Recepten met lekkere lentegroente en fruit zoals asperges, peultjes, spinazie, rabarber, rode bietjes, abrikozen en mango. Probeer bijvoorbeeld couscous met abrikozen, pasta met asperges of de rabarber crumble. De lente heeft genoeg te bieden. Bekijk hier alle lente recepten.

Salade met gnocchi en gegrilde groene asperges
Salade met witlof en ei
Sandwich met gerookte zalm met komkommer
Smoothie bowl met banaan en aardbei
Caprese salade met perzik