Hoe organiseer je een BBQ + complete boodschappenlijst
Nu de temperaturen al verschillende keren de 25 of hoger hebben aangetikt wordt er weer volop gebarbecued. Dit merk ik ook op mijn site, er wordt namelijk veel gezocht naar lekkere BBQ inspiratie. In deze blog lees je alles wat je moet weten als je een BBQ organiseert, ook als dit onverwachts is, inclusief een handige checklist!
17 juni 2019
Sandra
Tips voor een onverwachte BBQ:
- Koop gemarineerd vlees. Dit scheelt een hoop tijd.
- Ga voor voorgesneden stokbrood.
- Kies een kant en klare salade.
- Zorg dat je altijd briketten, houtskool of gas op voorraad hebt.
Boodschappenlijst voor een BBQ:
– Salades: pastasalade, couscous salade, aardappelsalade of fruitsalade – Kip: kip saté spiesjes, drumsticks of een hele kip – Vlees: burgers, worstjes, spareribs, biefstuk, speklapjes of pulled pork – Vis: vispakketje, zalm of garnalenspies – Vega: vegaburger, falafelspies, gepofte (zoete) aardappel – Groenten: groentespies, gegrilde courgette of aubergine, gevulde puntpaprika of portobello – Rauwkost: koolsalade, huzarensalade of komkommer salade – Brood: stokbrood en/of hamburgerbroodjes – Fruit: verse aardbeien, meloen of druiven – Kruidenboter: zelfgemaakt of kant en klaar of ga voor tapenade – Sauzen: BBQ saus, cocktailsaus en/of knoflooksaus – Drank: water, frisdrank, bier, wijn, ijsblokjes – Toetje: ijsjes, gegrilde ananas of banaan met chocolade – Overig: servetjes, spiesjes, aluminiumfolie – BBQ benodigdheden: briketten, houtskool of gas en/of aanmaakblokjesHoeveel vlees, drank en salades per persoon heb ik nodig voor de BBQ?
Voor vlees, vis en vega producten ga ik meestal voor ca. 400 gr per persoon. Dit komt neer op ongeveer 3 stuks per persoon, dus bijvoorbeeld een (vega)burger, een stuk zalm en een worst. Je hebt natuurlijk ook grotere eters die op 4 of meer stuks uitkomen, vaak zijn dit mannen dus als je gasten grotendeels uit mannen bestaat dan is het handig om extra in te slaan. Handig is om producten te kiezen die makkelijk in te vriezen zijn zoals burgers of vis mocht je nog iets over hebben. Verder reken ik 3 a 4 personen voor 1 groot stokbrood. Dat komt ongeveer uit op 5 a 6 stukjes brood per persoon. Reken ongeveer 200 gram salade p.p. Een pastasalade of een aardappelsalade vult ook goed, dus hier hoef je waarschijnlijk wat minder van te maken dan een salade op basis van sla en groenten. Meestal kies ik voor 2 verschillende salades, zo is er voor ieder iets wils.Ook handig:
- Vul een limonadetap met water, ijs, munt en citroen en iedereen kan zelf zijn of haar water tappen. Dit scheelt weer lopen.
- Regel vliegenkappen om over het eten te doen, zo komen er geen vliegen op het eten.
- Check of er mensen komen die vegetariër zijn of een bepaalde allergie hebben of dieet volgen om verrassingen te voorkomen. Houd er ook rekening mee dat zwangere vrouwen geen alcohol drinken of rood vlees mogen.
- Check de Buienradaer en zorg zo nodig voor een tent of afdak. Ben voorbereid.
- Geen zin of tijd om alle voorbereidingen zelf te doen? Vraag of iedereen een gerechtje, hapje of drankje meeneemt.
- Zet een wespenval klaar.
- Zorg voor een lekkere zomers muziekje via je mobiel of een speaker.
- Wrijf het barbecuerooster na het barbecueën meteen in met een halve citroen, schoonmaken wordt hierdoor een stuk makkelijker.
Vind je dit leuk?
12 stemmen