Ga naar de inhoud
10 x pastasalades

10 x pastasalades

Er zijn eindeloos veel varianten voor salade recepten met pasta er doorheen. Hier zijn maar liefst 10 recepten voor pastasalades die toch allemaal weer heel anders zijn. Welke is jouw favoriet?

5 mei 2025

Sandra Waterschoot

Pastasalades zijn heerlijk in de lente tijdens een picknick in het park bijvoorbeeld, maar ook ideaal voor in de zomer. Bijvoorbeeld als bijgerecht voor bij de BBQ. Deze salades zijn heerlijk om koud te eten, waardoor het ook nog eens makkelijk is om vooraf te maken of om ergens mee naartoe te nemen. Daarom zijn deze salades niet alleen geschikt als avondeten, maar ook als lunchgerecht. Wie houdt er nou niet van een heerlijke frisse pasta salade?

De lekkerste pastasalade recepten

Hieronder staan 10 lekkere pastasalades op een rijtje. Een van mijn persoonlijke favorieten is de pasta pesto salade met kip, maar probeer ook zeker eens de Caesar salade met pasta of de Mexicaanse pasta salade. En krijg je er geen genoeg van kijk dan eens tussen alle pastasalade recepten, pastarecepten of salades voor nog meer lekkere inspiratie.

10 x pastasalades

#1 Pastasalade met tonijn

Makkelijke salade met pasta en tonijn uit blik met een Italiaanse twist van pesto en basilicum. Ideaal als lunch of lichte avondmaaltijd bij warm weer.

#2 Gezonde pastasalade

Een lekkere en gezonde pastasalade gemaakt met o.a. volkoren pasta en groenten zoals tomaatjes, courgette en avocado. Simpel en verantwoord!

#3 Griekse pastasalade

Maak deze heerlijke Griekse pastasalade: een combinatie van feta, olijven, gegrilde paprika en een verfrissende dressing zorgt voor een mix van mediterrane smaken. Perfect als lunch of bijgerecht bij een BBQ.

#4 Pastasalade met garnalen

Lauwwarme salade met fusilli pasta met knoflookgarnalen en rode pesto, lekker als lunch of lichte maaltijd

#5 Pasta pesto salade met kip

Super makkelijk en lekker recept voor pasta pesto salade met kip. Deze frisse, koude pastasalade met gerookte kip is lekker als lunch of lichte maaltijd. Perfecte lichte maaltijd bij warm weer, die ook nog voedzaam is. Ook leuk als bijgerecht bij een bbq.

#6 Koude pastasalade met tomaatjes: snel en fris recept

Op warme dagen maak ik graag deze makkelijke koude pastasalade met tomaat en mozzarella. Hij staat binnen 15 minuten op tafel en is ideaal als lichte lunch of snelle avondmaaltijd. De yoghurtdressing maak je zelf met magere yoghurt, komkommer en paprika. Zo heb je een gezonde, frisse maaltijd met simpele ingrediënten uit je eigen koelkast. Lekker als lunch of bij de BBQ.

#7 Macaroni salade

Makkelijk recept voor een koude macaroni salade met komkommer en tomaat in een romige maar lichte saus. Een ideale salade voor bij de barbecue.

#8 Mexicaanse pastasalade met mais

Een heerlijke pastasalade met een Mexicaanse twist. Heerlijk als bijgerecht, lunch of als volledige maaltijd.

#9 Pastasalade met zalm en gegrilde groenten

Deze heerlijke pastasalade met gerookte zalm en lekker veel groenten is een fris gerecht voor bij de bbq of gewoon als zomers hoofdgerecht

#10 Pastasalade met carpaccio

Een van de meest favoriete voorgerechten in de vorm van een pastasalade inclusief pijnboompitten en Parmezaanse kaas

Tips

Wat is de beste pasta voor een pastasalade?

Wanneer je pastasalade maakt is het slim om te kiezen voor stevige pastasoorten zoals fusilli, penne, farfalle (vlinderpasta) of macaroni. Deze pastasoorten houden de dressing goed vast en blijven stevig van textuur. Dit is ideaal als je de pastasalade bewaart en later pas opeet.

Hoe lang kun je pastasalade bewaren in de koelkast?

Gemiddeld 3 dagen. let wel op dat je het bakje goed afgedekt in een luchtdichte bak. Bevat de salade vis, vlees of verse zuivelproducten? Dan is het beter om de pastasalade binnen 2 dagen op te eten.

Hoe voorkom je dat pasta gaat plakken?

Er zijn natuurlijk twee soorten ‘plakken’. Plakken aan de pan en plakken aan elkaar. Hieronder enkele tips om dit te voorkomen.

Plakken aan de pan

Pasta plakt als je te weinig water gebruikt, niet roert of te lang kookt. Zorg dat je altijd ruim water gebruikt (minimaal 1 liter per 100 gram), voeg zout toe voor de smaak én tegen plakken, en roer direct na het toevoegen zodat de pasta niet aan elkaar of aan de pan kleeft (ik roer vaak ook nog tussendoor enkele keren). Let ook op dat je de warmtebron niet te hoog hebt staan. Hierdoor plakt pasta ook eerder aan de bodem van je pan.

Plakken aan elkaar

Laat pasta niet te lang koken; al dente blijft het stevig en minder plakkerig. Bij pastasalades of koude gerechten kun je de pasta na het koken kort afspoelen met koud water. Laat je gekookte pasta niet droog staan, maar meng ‘m direct met saus of een scheutje olijfolie om aan elkaar plakken te voorkomen.

Nog meer handige kooktips om pasta te bereiden

Kijk hier voor nog meer tips om pasta perfect te bereiden. Zoals hoeveel pasta heb je per persoon nodig en waarmee kun je pasta vervangen.