Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Boterkoek met vleugje citroen

Ouderwets lekkere boterkoek met amandelen en een extra frisse smaak van citroen

  • 250 gr bloem
  • Ingredienten
    • 2 eieren
    • snufje zout
    • 180 gr boter (+ om in te vetten )
    • 180 gr suiker
    • rasp van 1 citroen
    • handje garneer amandelen
    Materialen
    • taartvorm of springvorm van ca 22 tot 24 cm

    Bereiding
    Verwarm de oven op 180 graden. Mix de boter met de suiker en snufje zout romig. Voeg 1 ei toe en de citroenrasp en mix er goed doorheen. Voeg dan ook beetje bij beetje de bloem toe en mix tot een deeg.

    boterkoek_01.jpg
    boterkoek_02.jpg
    boterkoek_03.jpg

    Als het deeg nog erg plakkerig is voeg je nog een beetje extra bloem toe, als het deeg te droog is een paar druppels water. Vet de bakvorm goed in en verdeel het deeg er over. Strijk glad met de vingers of een lepel. Druk wat amandelen er bovenop in.

    boterkoek_04.jpg
    boterkoek_05.jpg
    boterkoek_06.jpg

    Klop het andere ei los en bestrijk de bovenzijde van de boterkoek hiermee. Trek met een vorm nog een aantal strepen in het deeg. Bak de boterkoek in ca 25 tot 30 min mooi bruin en gaar. Laat hem helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en in stukken snijd.

    Beoordeling (88 stemmen)
    Bewaar
    E-mail
    Deel
    3 x boerenkool
    • Hoofdgerecht
    Quesadilla’s met rode biet en boerenkool
    • Hoofdgerecht
    Boerenkoolquiche
    • Hoofdgerecht
    Italiaanse boerenkoolstamppot

    Ovenschotels

    Deze ovenschotels zijn lekker, handig (zeker voor de volgende dag) en makkelijk om te maken. Of je nu zoekt naar een ovenschotel met pasta, rijst of aardappels, je vind ze hier allemaal. Mijn persoonlijke favoriet is de pastaschotel en gehaktballetjes of eentje met een lekkere gegratineerd laagje aardappelpuree.

    Burrito’s van kool
    Lasagne met courgette
    Ovenschotel met gehakt en zoete aardappelpuree
    Kip Parmezaan
    Aubergine ovenschotel met geitenkaas