Ga naar de inhoud
Citroen tiramisu met Limoncello

Citroen tiramisu met Limoncello

Deze variant op de tiramisu met citroen en limoncello is een heerlijke afsluiter van je diner. Hij is lekker fris van smaak waardoor hij wat lichter is en minder zwaar dan traditionele tiramisu. De basis zijn uiteraard lange vingers, mascarpone en slagroom aangevuld met Limoncello en citroenen. Dit recept is ook leuk om in glaasjes te serveren als feestelijke afsluiter van het kerstdiner.

30 M + 4 U opstijven

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept

Ingrediënten

Voor personen

 • 175 gr lange vingers
 • 250 gr mascarpone
 • 1 eetlepel poedersuiker
 • 200 ml slagroom
 • 2 citroenen
 • 2 eieren
 • 75 gr suiker
 • 1 Scheut limoncello
 • Mixer
 • Schaal ( 20 x 30 of 25 x 25 cm )

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

 1. Begin met het schoonmaken van de citroenen. Rasp de gele schil en houd deze apart. Snijd de citroenen doormidden en pers het sap eruit. Splits de eieren in eiwitten en dooiers. Klop in een schone kom de eiwitten stijf met de poedersuiker.


 2. In een andere kom, klop je de eidooiers samen met de suiker tot een licht en schuimig mengsel, dit duurt ongeveer 3 minuten. Voeg nu de mascarpone, de helft van de citroenrasp en 3 eetlepels citroensap toe aan de opgeklopte eidooiers. Klop dit samen goed door.


 3. In een aparte kom, klop je de slagroom stijf. Schep daarna de slagroom voorzichtig door het mascarponemengsel. Spatel als laatste het opgeklopte eiwit door het mengsel. Maak een mengsel van het overgebleven citroensap en een scheut limoncello op een diep bord.


 4. Doop de lange vingers één voor één in het limoncellomengsel. Leg dan een laagje van deze gedoopte lange vingers in een vorm. Verdeel de helft van het roommengsel over de lange vingers. Herhaal dit met nog een laag gedoopte lange vingers. Eindig met een laag van het roommengsel.


 5. Strooi de rest van de citroenrasp over de citroen tiramisu. Dek de vorm af en laat het geheel minstens 4 uur, of liever een hele nacht, opstijven in de koelkast. Zorg dat de koelkast goed koud is zodat de tiramisu goed kan opstijven.


 6. Tips: liever alcoholvrij? Laat dan de Limoncello achterwege en gebruik wat extra citroensap of siroop.


 7. Deze tiramisu is ook ideaal als kerstdessert en feestelijke afsluiter van een dinertje.


 8. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Jumbo.