Ga naar de inhoud
Baklava

Baklava

Een makkelijk recept voor heerlijke baklava van knapperig filodeeg met een vulling van walnoten en pistache met een vleugje sinaasappel.

30 M + 35 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: moeilijk.

Ingrediënten

Voor stuks

  • 100 gr boter
  • 100 gr ongezouten pistachenoten
  • 150 gr walnoten
  • 25 gr lichte basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 10 vellen filodeeg ( ontdooid )

Vulling

  • 130 ml water
  • 170 gr suiker
  • 50 ml honing
  • 1 stuk schil van sinaasappel

Materiaal

  • Ovenschaal of bakvorm ( van ca. 26 x 15 cm )
  • Keukenmachine ( optioneel )

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170° graden.


  2. Smelt de boter.


  3. Hak de pistachenootjes en walnoten fijn in de keukenmachine of met een scherp mes. Meng het notenmengsel met de basterdsuiker en kaneel. Bewaar eventueel een klein beetje apart om de baklava mee te garneren.


  4. Vet de ovenschaal in met een beetje boter. Leg een velletje filodeeg op de bodem en bestrijk met een laagje boter. Leg er een ander velletje op en herhaal dit totdat de helft van het filodeeg op is.


  5. Verdeel het notenmengsel erover en dek af met een velletje filodeeg en bestrijk weer met boter. Herhaal totdat alle filodeeg op is. Besprenkel de resterende boter over de bovenzijde en snijd met een scherp mes ruitjes in de baklava.


  6. Zet 35 minuten in de oven totdat de bovenzijde mooi goudbruin en knapperig is.


  7. Verhit ondertussen voor de siroop het water met de suiker, honing en stuk sinaasappelschil in een pannetje en roer totdat alle suiker opgelost is. Laat het mengsel 20 minuutjes zachtjes koken tot het iets is ingekookt.


  8. Haal de baklava uit de oven en giet de siroop over de baklava als deze nog heet is en laat vervolgens in zijn geheel afkoelen. Zet eventueel in de koelkast om extra te laten opstijven.


  9. Bestrooi de baklava eventueel nog met wat fijngemalen pistache kruimels.


  10. Serveer de baklava op kamertemperatuur.


  11. Tips: Het is belangrijk om het filodeeg in de verpakking te laten ontdooien en leg deze na het ontdooien onder een iets vochtige theedoek om uitdroging of scheuren te voorkomen. Bij een Turkse supermarkt kun je vaak vers filodeeg kopen. Dat kun je direct gebruiken.


  12. Wil je de baklava bewaren? Zet het dan afgedekt in de koelkast voor maximaal 1 week.


  13. Je kunt in plaats van pistache en walnoten ook afwisselen met amandelen of hazelnoten.