
Baklava maken: vers en authentiek recept
Een recept voor heerlijke zelfgemaakte baklava van knapperig filodeeg met een vulling van walnoten en pistache met een vleugje sinaasappel. Je maakt deze klassieke lekkernij gemakkelijk en snel met maar een paar ingrediƫnten. Ideaal voor feestelijke gelegenheden of gewoon als lekkernij bij de koffie.
30 M + 35 M oventijd
Ingrediƫnten: Baklava
Voor stuks
-
100 gr boter
-
100 gr ongezouten pistachenoten
-
150 gr walnoten
-
25 gr lichte basterdsuiker
-
1 theelepel kaneel
-
10 vellen filodeeg ( ontdooid )
Vulling
-
130 ml water
-
170 gr suiker
-
50 ml honing
-
1 stuk schil van sinaasappel
Materiaal
-
Ovenschaal of bakvorm ( van ca. 26 x 15 cm )
-
Keukenmachine ( optioneel )
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding: Baklava
-
Verwarm de oven voor op 170° graden.
-
Smelt de boter.
-
Hak de pistachenootjes en walnoten fijn in de keukenmachine of met een scherp mes. Meng het notenmengsel met de basterdsuiker en kaneel. Bewaar eventueel een klein beetje apart om de baklava mee te garneren.
-
Vet de ovenschaal in met een beetje boter. Leg een velletje filodeeg op de bodem en bestrijk met een laagje boter. Leg er een ander velletje op en herhaal dit totdat de helft van het filodeeg op is.
-
Verdeel het notenmengsel erover en dek af met een velletje filodeeg en bestrijk weer met boter. Herhaal totdat alle filodeeg op is. Besprenkel de resterende boter over de bovenzijde en snijd met een scherp mes ruitjes in de baklava.
-
Zet 35 minuten in de oven totdat de bovenzijde mooi goudbruin en knapperig is.
-
Verhit ondertussen voor de siroop het water met de suiker, honing en stuk sinaasappelschil in een pannetje en roer totdat alle suiker opgelost is. Laat het mengsel 20 minuutjes zachtjes koken tot het iets is ingekookt.
-
Haal de baklava uit de oven en giet de siroop over de baklava als deze nog heet is en laat vervolgens in zijn geheel afkoelen. Zet eventueel in de koelkast om extra te laten opstijven.
-
Bestrooi de baklava eventueel nog met wat fijngemalen pistache kruimels.
-
Tips: Het is belangrijk om het filodeeg in de verpakking te laten ontdooien en leg deze na het ontdooien onder een iets vochtige theedoek om uitdroging of scheuren te voorkomen. Bij een Turkse supermarkt kun je vaak vers filodeeg kopen. Dat kun je direct gebruiken.
-
Je kunt in plaats van pistache en walnoten ook afwisselen met amandelen of hazelnoten.
Tips
Wat is baklava?
Baklava is een zoet gebakje bestaande uit meerdere laagjes filodeeg. Het is gevuld met noten (meestal walnoten en pistache) en doordrenkt met honing of suikersiroop. Het wordt vaak gegeten als toetje maar ook als lekkernij bij de koffie.
Hoe serveer je baklava?
Baklava serveer je op kamertemperatuur, zodat de siroop goed ingetrokken is. Serveer de baklava bij de koffie of als zoet dessert. Ook erg lekker met een bolletje ijs!
Hoe lang kun je baklava bewaren?
Je kunt deze zelfgemaakte baklava maximaal 1 week bewaren. Zet de baklava in een afgesloten bakje in de koelkast.
Heeft het gesmaakt?
73 stemmen
Voedingswaarden per persoon/stuk
- kcal 276
- vet 16 gr
- verzadigd vet 6 gr
- koolhydraten 31 gr
- w.v. suikers 20 gr
- vezels 2.1 gr
- eiwit 3.8 gr
- zout 0.02 gr
Ook lekker