Ga naar de inhoud
Bloemkool uit de oven met kaassaus

Bloemkool uit de oven met kaassaus

Dit is voor mij zo’n echte klassieker van vroeger: bloemkool uit de oven, net zoals we die thuis altijd aten. Gegratineerd met een zelfgemaakt kaassausje en perfect als bijgerecht bij een Hollandse maaltijd. En je kunt er altijd je eigen draai aan geven!

25 M + 10 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: makkelijk.
Vegetarisch recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 600 gr bloemkool
  • 25 gr bloem
  • 25 gr boter
  • 250 ml melk
  • 75 gr geraspte kaas
  • snuf nootmuskaat
  • snuf peper en zout

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 220 graden en/of verwarm de grill stand. Snijd de bloemkool in gelijke roosjes. Breng een pan water aan de kook en kook de roosjes ca. 8 minuten voor tot ze beetgaar zijn.


    Bloemkool met kaassaus uit de oven Bloemkool met kaassaus uit de oven Bloemkool met kaassaus uit de oven
  2. Smelt in een ander pannetje de boter. Voeg de bloem toe en bak de roux 3 minuutjes zachtjes. Giet beetje bij beetje de melk erbij en roer met een garde glad. Roer de kaas door de saus en laat smelten. Breng de kaassaus op smaak met een snuf nootmuskaat, peper en een heel klein beetje zout (de kaas is ook al zout).


  3. Doe de voorgekookte bloemkoolroosjes in een ovenschaal en giet de saus er over. Zet nog ca. 10 minuten in de oven tot de bovenzijde iets begint te verkleuren.


    Bloemkool met kaassaus uit de oven Bloemkool met kaassaus uit de oven Bloemkool met kaassaus uit de oven
  4. Tip: voeg ook eens wat walnoten toe aan de bloemkool voordat hij de oven gaat. Of bestrooi de bovenzijde met wat paneermeel voor een krokant korstje.


  5. Deze bloemkool is lekker als bijgerecht bij een Hollandse maaltijd zoals bij aardappeltjes en/of een stukje vlees of vega.


    Lees hier meer over bloemkool koken en handige tips.