Griekse pasticcio

Heerlijke kruidige pastaschotel uit Griekenland, ook wel pastistio genoemd, met laagjes van pasta, gehaktmengsel met oregano en kaneel en een zelfgemaakte bechamelsaus.

Hoofdgerecht 45 min + 45 min oventijd

ingrediënten

voor 4 personen

bechamelsaus:

Benodigdheden

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan. Rul het (vega) gehakt hierin kort. Snipper de ui en voeg toe aan het vlees. Giet de wijn erbij en laat 2 min koken. Voeg dan de tomatenpuree, tomatensaus, peterselie, kaneel, nootmuskaat, oregano ,blaadjes laurier, peper en zout toe. Laat de gehaktsaus 15 minuten (of langer) sudderen (zonder deksel) tot hij wat ingedikt is.

  2. Kook ondertussen de pasta met een beetje zout gaar en giet af. Verwarm de oven op 175 graden. Maak dan de bechamelsaus: smelt de boter in een pannetje en voeg dan de bloem toe klop met een garde tot een roux. Laat 1 minuutje bakken en giet dan beetje bij beetje de melk erbij. Blijf met de garde roeren totdat de saus begint in te dikken. Klop dan de eidooiers er snel door en breng op smaak met een snufje kaneel, peper en zout. Zorg er voor dat er geen klontjes in de saus komen en dat de saus niet aanbrandt van onder. Roer als laatste de geraspte kaas door de saus.

  3. Giet dan de helft van de bechamelsaus door de pasta en schep er door. Vet de ovenschaal in met een beetje boter of olie. Verdeel de helft van het pasta mengsel over de bodem. Schep hier het gehaktmengsel (zonder blaadjes laurier) op. Dek af met de rest van de pasta. Giet hier de rest van de bechamelsaus op. Bestrooi met de rest van de kaas en bak 45 minuten in de oven. Lekker met een frisse salade.

  4. Tips: vervang de wijn door bouillon als er kinderen mee-eten, en gebruik vervolgens iets minder peper en zout.

  5. Ik gebruik penne in dit gerecht, origineel hoort er lange buispasta alleen is deze niet breed verkrijgbaar.

Heeft het gesmaakt?
107 stemmen Bedankt voor je stem!

Gemaakt door Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!