Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Griekse pasticcio

Griekse pastaschotel met laagjes van penne, kruidig gehakt en zelfgemaakte bechamelsaus

Ingredienten
500 gr rundergehakt
1 ui
100 ml witte droge wijn
½ theel kaneel
½ theel piment, gemalen
300 ml tomatensaus
Paar takjes verse peterselie, fijngehakt
120 gr geraspte parmezaanse kaas
Peper en zout
3 eetl paneermeel
1 eetl olijfolie
400 gr penne
3 eiwitten (dooiers bewaren voor bechamelsaus)
60 gr boter, in stukjes
 
bechamelsaus:
75 gr boter
75 gr bloem
500 ml melk
3 eidooiers
Snufje nootmuskaat
 
Materialen
Mixer
 
Bereiding
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan. Rul het gehakt hierin bruin. Snipper de ui en voeg toe aan het vlees. Giet de wijn erbij en laat 2 min koken. Voeg dan de tomatensaus, peterselie, kaneel, piment, peper en zout toe. Laat de gehaktsaus 15 min sudderen (zonder deksel).
 
pasticcio 01
pasticcio 01
pasticcio 01
Kook ondertussen de pasta met een beetje zout gaar en giet af. Voeg het paneermeel toe aan de gehaktsaus zodat er een dikke substantie ontstaat. Is de saus nog erg dun dan laat je hem even zachtjes koken en indikken. Mix de eiwitten stijf met een mixer en meng deze samen met 60 gr boter en 75 gr parmezaanse kaas door de penne.
 
pasticcio 01
pasticcio 01
pasticcio 01
Verwarm de oven op 175 graden. Maak dan de bechamelsaus: Smelt de boter in een pannetje en voeg dan de bloem toe klop met een garde tot een roux. Laat 1 minuutje bakken en giet dan beetje bij beetje de melk erbij. Blijf met de garde roeren totdat de saus begint in te dikken. Klop dan de eidooiers er door en breng op smaak met een snufje nootmuskaat. Zorg er voor dat er geen klontjes in de saus komen en dat de saus niet aanbrand van onder.
 
pasticcio 01
pasticcio 01
pasticcio 01
Vet een ovenschaal in met een laagje olijfolie. Verdeel de helft van de het penne mengel over de bodem en druk zachtjes aan Verdeel het gehaktmengsel er over en druk deze ook zachtjes aan. Schep de andere helft van de penne er op en verdeel daarna de bechamelsaus gelijkmatig over de ovenschotel. Bestrooi met de overgebleven kaas en zet ongeveer 45 min in de oven.
 
Dit recept is vrij machtig en smaakt lekker met een frisse salade
 
Beoordeling (48 stemmen)
Bewaar
E-mail
Deel
3 x koolhydraatarm
  • Hoofdgerecht
Gevulde aubergines met gehakt
  • Hoofdgerecht
Kip ketjap salade
  • Hoofdgerecht
Enchilladas van courgette

gezonde recepten

Verzameling met makkelijke en gezonde recepten die niet alleen goed voor je zijn maar ook vooral lekker en leuk! Want gezond hoeft echt niet saai of minder smakelijk te zijn. En deze recepten bevatten bovendien veel groenten, vezels, vitamines en voedzame ingredienten, precies wat jij nodig hebt. Van gezonde ovenschotels tot ontbijtjes en verantwoorde snacks.

Parelcouscous met broccoli en zalm
Courgette spaghetti met halloumi
Salade met gerookte zalm en aardappeltjes
Quinoa soep met zoete aardappel
Courgettespread