Ga naar de inhoud
Groentebouillon maken basisrecept

Groentebouillon maken basisrecept

Wist je dat je zelf heel gemakkelijk groentebouillon kunt maken? Heel lekker en perfect om je restjes groenten nog te gebruiken. Ideaal om voedselverspilling tegen te gaan. Je kunt deze bouillon vervolgens gebruiken als basis voor een soep, saus, stoofschotel of risotto bijvoorbeeld.

20 M + 1 U kooktijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegan recept Glutenvrij recept Koolhydraat arm recept Lactose arm recept

Ingrediƫnten

Voor personen

  • 1 eetlepel milde olijfolie
  • 2 witte ui ( met schil in grote stukken )
  • 5 takjes verse tijm
  • 4 bosuitjes ( in grove stukken )
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 2 stengel bleekselderij ( in grote stukken )
  • 3 winterwortel ( in stukken )
  • 1 prei ( schoongemaakt en in stukken )
  • 1 bol knoflook ( gekneusd en met schil )
  • 2 liter water
  • zout naar smaak

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een grote, zware soeppan op middelhoog vuur. Voeg de stukken ui toe en bak ze 5-7 minuten, tot ze glazig zijn en beginnen te kleuren.


  2. Voeg de verse kruiden, bosuitjes, laurierblaadjes en peperkorrels toe. Roer goed door. Voeg vervolgens de bleekselderij, wortelen, prei en knoflook toe en roer opnieuw.


  3. Voeg het water toe en schraap met een houten spatel eventuele ā€˜aanbaksels’ van de bodem van de pan los. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna laag. Laat de groentebouillon, afgedekt, 45 minuten tot 1 uur sudderen. Hoe langer je de bouillon kookt, hoe sterker hij wordt van smaak.


  4. Laat de bouillon afkoelen en zeef vervolgens de groenten, peperkorrels en kruiden eruit. Bewaar de bouillon daarna voor 2 weken in glazen potten in de koelkast, of giet het in ijsblokvormpjes en bewaar het in de vriezer.