Ga naar de inhoud
Vegan ‘butter chicken’ met tofu

Vegan ‘butter chicken’ met tofu

Deze heerlijke ‘butter chicken’, gemaakt van tofu, is 100% plantaardig en eiwitrijk! Het is een vegan en voedzamere variant op het traditionele gerecht, maar minstens zo lekker!

20 M + 25 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegan recept Glutenvrij recept Lactose arm recept

Ingrediënten: Vegan butter chicken

Voor porties

Voor de tofu:

  • 500 gr uitgelekte tofu ( in stukken )
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 theelepel kipkruiden
  • peper en zout ( naar smaak )

Voor de saus:

  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 blik tomatenblokjes ( 400 ml )
  • 200 ml volle kokosmelk
  • 2 eetlepels sojasaus ( (glutenvrij) )

Serveer/garneer met:

  • Rijst en naanbrood voor er bij
  • Optioneel: verse koriander of peterselie
  • ongezoete plantaardige yoghurt

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding: Vegan butter chicken

  1. Verwarm de oven, of de Airfryer, voor op 180°C.


  2. Scheur de tofu in grove stukken en doe deze in een kom. Meng de stukken met de olijfolie, maïzena, kipkruiden, zout en peper tot alles goed bedekt is.


  3. Verdeel de tofu gelijkmatig over een bakplaat, bekleed met bakpapier, en bak deze 15 minuten in de oven tot de tofu begint te kleuren. Draai de stukken om en bak ze nog eens 15 minuten goudbruin. Gebruik je een Airfryer? Bak de tofu dan 20-25 minuten en schud elke 2 minuten goed door.


  4. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan of pan op middelhoog vuur. Fruit hierin de knoflook en gember 2-3 minuten terwijl je regelmatig roert. Voeg de garam masala, kurkuma en korianderpoeder toe en bak deze kruiden een minuutje mee tot de geuren vrijkomen.


  5. Voeg de tomatenblokjes, kokosmelk en sojasaus toe aan de pan en roer goed door. Breng de saus aan de kook, zet het vuur lager en dek de pan af. Laat de saus 15 minuten zachtjes sudderen en roer af en toe. Voeg een scheutje water toe als de saus te dik wordt.


  6. Voeg de gebakken tofu toe aan de saus en laat deze 1-2 minuten mee sudderen. Proef de saus en breng op smaak met extra zout indien nodig.


  7. Serveer de butter ‘chicken’ met rijst, quinoa of naan. Garneer het gerecht met verse koriander en partjes limoen.


  8. Tip: liever met vlees? Maak dan dit authentieke butter chicken recept


Tips

Wat is het verschil tussen butter chicken en tikka masala?

Butter chicken en tikka masala zijn erg verschillend. Butter chicken is mild en romig met een saus op basis van boter en tomaat, terwijl tikka masala juist een stuk pittiger is en een hoop meer kruiden bevat. Bekijk hier mijn recept voor tikka masala.

Welke rijst is lekker bij butter chicken?

Butter chicken is erg lekker met Basmati rijst.