Vegan linzenballetjes in tomatensaus
De lekkerste plantaardige balletjes voor een borrel, bij een pasta of als je zin hebt in een vegan AVG’tje. Helemaal plantaardig én eiwitrijk.
25 M kooktijd + 25 M oventijd
Ingrediënten
Voor porties
Linzenballetjes
-
1 ui
-
3 teentjes knoflook
-
175 gr kastanjechampignons
-
100 gr bruine linzen ( uit blik )
-
125 gr havermout ( + extra )
-
1 theelepel komijnpoeder
-
5 gr verse peterselie
-
1 eetlepel sojasaus ( of tamari voor glutenvrij )
-
Peper en zout naar smaak
-
4 eetlepels olijfolie
Tomatensaus
-
Scheutje olie
-
1 sjalot
-
500 ml gezeefde tomaten
-
2 handjes verse basilicum
Benodigdheden
-
Koekenpan
-
Staafmixer of keukenmachine
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
-
Verhit de olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook aan.
-
Snijd de kastanjechampignons in kleine stukjes en voeg ze toe. Bak ze 3-4 minuten mee tot ze zacht zijn.
-
Hak de peterselie fijn.
-
Doe het kastanjechampignonmengsel in een kom en voeg daar de bruine linzen, havermout, komijnpoeder, verse peterselie, sojasaus, peper en zout aan toe.
-
Mix het met een staafmixer tot een dik en stevig mengsel. Je kunt er ook voor kiezen om het niet glad te maken. Zo houd je een lekkere structuur over. Maak het mengsel eventueel in een keukenmachine, mocht je dat makkelijker vinden. Is het mengsel nog te nat? Voeg er dan nog een beetje havermout aan toe.
-
Verwarm ondertussen de oven voor tot 180ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
-
Draai van het mengsel balletjes en leg ze een voor een op de bakplaat.
-
Besmeer de balletjes nog met wat olie.
-
Bak de balletjes 25 minuten in de oven en draai ze halverwege om.
-
Maak ondertussen de tomatensaus.
-
Snipper de sjalot.
-
Zet een pan op het vuur en verhit een scheutje olie. Fruit hierin de sjalot 2 minuten en voeg dan de gezeefde tomaten toe. Breng op smaak met peper en zout.
-
Hak de basilicum fijn.
-
Haal de balletjes uit de oven en leg ze in de tomatensaus. Roer het voorzichtig door en garneer vervolgens met fijngehakte basilicum en eventueel nog wat geroosterde pijnboompitten.
-
Serveer de balletjes meteen als tapas hapje of met brood, rijst of bij een pasta.
Heeft het gesmaakt?
13 stemmen
Ook lekker
3x lekkere Gezonde recepten