Spaanse recepten

Spaanse recepten

Ontdek heerlijke Spaanse recepten boordevol smaak en passie. Van klassieke paella tot smaakvolle tapas, patatas bravas, knoflookgarnalen en albondigas… En vergeet ook het toetje niet! Zoals Spaanse churros balletjes of heerlijke romige crema catalana.

Populair

Spaanse tortilla

Deze lekkere aardappeltortilla maak je met maar 3 basis ingrediënten en is onmisbaar bij de tapas. Inclusief stap voor stap video

Bijgerecht

45 min

4-6 pers.

Patatas bravas

De authentieke Spaanse patatas bravas aardappeltjes met een heerlijke zelfgemaakte patatas bravas saus. Makkelijk zelf thuis gemaakt met dit recept. 

Bijgerecht

30 min

4 pers.

Albondigas - Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Kruidige gehaktballetjes in een licht pittige Spaanse tomatensaus, een heerlijk hapje dat niet mag ontbreken bij de tapas!

Bijgerecht

45 min

4 - 6 pers.

Nieuw

Sangria maken

Hoe maak je zelf heerlijke frisse en lichtzoete sangria? Met dit recept maak je in 10 minuten een heerlijk Spaans drankje op basis van rode wijn en fruit.

Drankjes

10 min

1 liter

Pincho's

Pincho’s zijn gezellige Spaanse hapjes op een broodje. Ik maakte 3 lekkere en makkelijke varianten; met kaas en olijven, een met aioli en courgette en als laatste eentje met gegrilde paprika en gehaktballetjes. Leuk op een feestje of borrel!

Hapjes en snacks

40 min

24 stuks

Aardappeltortilla met chorizo

Spaanse aardappeltortilla uit de oven met chorizo en erwtjes, onmisbaar bij een tapasavond!

Bijgerecht

25 min + 30 min oventijd

2

Garnalen met chorizo van de bakplaat

Deze bakplaat vol groenten, chorizo en garnalen heeft een Spaans tintje door de kruidige marinade met gerookte paprika.

Hoofdgerecht

20 min + 25 min oventijd

3 pers.

Spaanse ovenschotel met garnalen

Op de paella geïnspireerde ovenschotel met rijst, garnalen, gegrilde paprika en olijven. In 20 minuten voorbereid. De oven doet de rest.

Hoofdgerecht

20 min + 50 min oventijd

4 pers.

Empanadas

Deze empanada (gevuld deeg pasteitje) met een kruidige vulling van gehakt is ideaal voor een borrel, tapasavond of als hartige lunch. Met kant en klaar deeg maak je het zelfs nog makkelijker en zijn ze binnen 35 minuten klaar.

Bijgerecht

20 min + 20 min oventijd

12 empanada's

Uitgelicht recept

Spaanse paella

Hoofdgerecht

1 uur

4 pers.

Stap voor stap heerlijke Spaanse paella maken met kip, chorizo en garnalen. Lekker van de BBQ of gewoon op je fornuis.

Bekijk recept

Spaanse voorgerechten

Salmorejo (koude Spaanse soep)

Het romige zusje van de populaire gazpacho: salmorejo. Een heerlijke koude Spaanse soep uit Andalusië met verse rijpe tomaten.

Voorgerecht

20 min + 1 uur koelen

4-6 pers.

Garnalen in knoflook (gambas al ajillo)

Een heerlijk tapasgerecht met garnalen, knoflook en naar smaak chilipeper. Dit Spaanse basis gerecht is lekker als borrelhapje.

Voorgerecht

15 min

2 schaaltjes

Kabeljauw met olijventapenade

Heerlijke tapashapje van stukjes gebakken kabeljauw met olijventapenade en serranoham

Voorgerecht

30 min

12 stuks

Spaanse tapas

Patatas bravas

De authentieke Spaanse patatas bravas aardappeltjes met een heerlijke zelfgemaakte patatas bravas saus. Makkelijk zelf thuis gemaakt met dit recept. 

Bijgerecht

30 min

4 pers.

Spaanse tortilla

Deze lekkere aardappeltortilla maak je met maar 3 basis ingrediënten en is onmisbaar bij de tapas. Inclusief stap voor stap video

Bijgerecht

45 min

4-6 pers.

Paella kroketjes

Deze kroketjes gevuld met paella rijst zijn ideaal om een restje paella mee op te maken of als lekkere Spaans hapje op een feestje

Hapjes en snacks

45 min

12 stuks

Spaanse hapjes

Garnalenkroketjes

Bij een gezellig avondje horen deze lekkere tapasnhapjes van kroketjes gevuld met een romige ragout met garnalen. Nu makkelijk zelf gemaakt met dit recept.

Hapjes en snacks

50 min + 45 min wachten

12 stuks

Kipspiesjes met gazpacho dip

De Spaanse gazpacho is een heerlijke en frisse dip voor de gekruide kipspiesjes

Hapjes en snacks

20 min

6 hapjes

Albondigas - Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Kruidige gehaktballetjes in een licht pittige Spaanse tomatensaus, een heerlijk hapje dat niet mag ontbreken bij de tapas!

Bijgerecht

45 min

4 - 6 pers.

Spaanse nagerechten

Crema catalana

Heerlijk spaans nagerecht van een romige vla met citroen en kaneel onder een krokant gebrand laagje suiker

Nagerecht

30 min

4 stuks

Churros balletjes

Deze luchtige Spaanse balletjes met kaneelsuiker zijn een perfecte afsluiter voor een tapasavondje of gewoon als zoete lekkernij. Net churros, maar dan anders!

Nagerecht

30 min + 30 min rusten

50 stuks

Bananenmousse

Heerlijk toetje van bananenmousse origineel gepresenteerd in een bananenbootje, ook lekker als afsluiter van je barbecue.

Nagerecht

25 min + 2 uur wachten

4 pers.

Wat zijn typisch Spaanse gerechten?

Typische Spaanse gerechten zijn onder andere:

– Paella: rijstgerecht met vis, schaaldieren of vlees
– Tortilla Española: aardappelomelet
– Gazpacho: koude tomatensoep
– Pulpo a la gallega: inktvis op Galicische wijze
– Jamón ibérico: Spaanse ham
– Tapas: kleine hapjes zoals patatas bravas (gebakken of gefrituurde aardappeltjes met pittige saus) en albondigas. Kijk hier voor de lekkerste tapas recepten.
– Churros: gefrituurde deegstengels

Deze gerechten vormen een belangrijk onderdeel van de Spaanse culinaire traditie en worden vaak geassocieerd met de Spaanse keuken.

Wat zijn traditionele drankjes uit Spanje?

Spanje staat bekend om zijn diverse en smaakvolle drankjes. Enkele traditionele drankjes in Spanje zijn:

– Sangria: een zomerse mix van wijn, vruchtensap en stukjes fruit.
– Tinto de Verano: zomerse rode wijn met koolzuurhoudend water.
– Cava: Spaanse mousserende wijn.
– Horchata: verfrissend drankje gemaakt van tijgernoten (aardamandelen), suiker en water.
– Vermouth: gearomatiseerde wijn die ook in Spanje wordt gemaakt.
– Agua de Valencia: een cocktail uit Valencia gemaakt van sinaasappelsap, cava, gin en wodka.
– Sidra: traditionele Spaanse cider, gemaakt van appels.