Ga naar de inhoud
Salmorejo (koude Spaanse soep)

Salmorejo (koude Spaanse soep)

Het romige zusje van de populaire gazpacho: salmorejo. Een heerlijke koude Spaanse soep uit Andalusië met verse rijpe tomaten.

20 M + 1 U koelen

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: makkelijk.

Ingrediënten

Voor personen

  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 150 gr brood ( 4 sneetjes of 2 pistoletjes )
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 75 ml olijfolie ( extra vierge )
  • snuf peper en zout
  • 2 eieren
  • 4 plakjes serranoham

Benodigdheden

  • Blender of keukenmachine

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Besprenkel het brood met een klein beetje water en laat iets week worden.


  2. Kook de eieren in ca. 8 minuten hard.


  3. Snijd de tomaten in partjes en doe in de blender.


  4. Voeg de knoflook, rode wijn azijn, brood, paprikapoeder, olijfolie en een snuf peper en zout toe en mix goed door elkaar.


  5. Zet de soep minimaal een uurtje in de koelkast.


  6. Serveer de Salmorejo in een glaasje of kom met stukjes hardgekookt ei, serranoham en wat druppels olijfolie.


  7. Tips: Voeg een snuf chili toe om hem wat pittiger te maken.


  8. Voor een vegetarische variant vervang je de ham door wat croutons.


  9. Wat is het verschil tussen gazpacho en salmorejo? Gazpacho wordt gemaakt van o.a. tomaat en ander rauwe groenten zoals komkommer, ui en/of paprika. Salmorejo is een typisch gerecht uit de Spaanse streek Andalusië en bestaat grotendeels uit tomaat en brood. Hierdoor is deze soep steviger en romiger dan gazpacho. Beide soepen worden koud geserveerd.