Salmorejo (koude Spaanse soep)

Heerlijk koude Spaanse soep uit Andalusië met tomaat: salmorejo, het romige zusje van de populaire gazpacho

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: personen
Benodigdheden

Bereiding

 Besprenkel het brood met een klein beetje water en laat iets week worden. Kook de eieren in ca. 8 minuten hard.

 Snijd de tomaten in partjes en doe in de blender. Voeg de knoflook, rode wijn azijn, brood, paprikapoeder, olijfolie en een snuf peper en zout toe en mix goed door elkaar. Zet de soep minimaal een uurtje in de koelkast.

 Serveer de Salmorejo in een glaasje of kom met stukjes hardgekookt ei, serranoham en wat druppels olijfolie.

 Tip: Voeg een snuf chili toe om hem wat pittiger te maken. Voor een vegetarische variant vervang je de ham door wat croutons.

 Wat is het verschil tussen gazpacho en salmorejo? Gazpacho wordt gemaakt van o.a. tomaat en ander rauwe groenten zoals komkommer, ui en/of paprika. Salmorejo is een typisch gerecht uit de Spaanse streek Andalusië en bestaat grotendeels uit tomaat en brood. Hierdoor is deze soep steviger en romiger dan gazpacho. Beide soepen worden koud geserveerd.

34 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!