Toast met ei en avocado, een gouden én gezonde combi

In deze blog lees je hoe je deze heerlijke lunch of ontbijtje maakt inclusief de voedingswaarden. En waarom avocado en eieren een perfecte combi zijn.

Wat smaak betreft zijn avocado en eieren ook echt heerlijk samen. Zeker op een krokant geroosterde boterham. Met dit lekkere gerechtje krijg je bovendien een gezonde dosis met vetten en mineralen binnen. Nu denk je misschien help vet, maar je lichaam heeft ook vetten nodig. Jennifer, die dit gerechtje heeft gemaakt. Kan je er meer over vertellen. Jennifer coacht mensen naar een gezondere leefstijl op het gebied van voeding, bewegen, slaap en stress. En deelt ook af en toe gezonde en lekkere receptjes op LeukeRecepten inclusief de voedingswaarden om mensen te inspireren en te laten zien dat gezond en voedzaam eten ook zeker lekker kan zijn. Kijk ook op haar website Senang Gezond voor meer informatie over een gezondere leefstijl of als je op zoek bent naar een plan van aanpak voor een gezonder leven.

Jennifer: eieren bevatten vooral eiwitten, vet een nauwelijks koolhydraten. De vetten zijn vooral onverzadigde vetten (goede vetten) en maar een klein deel verzadigde vetten (verkeerde vetten). Verzadigd vet verhoogt cholesterol wat het risico op hart- en vaatziektes iets verhoogt. Daarom wordt geadviseerd om maximaal 2 à 3 eieren per week te eten.

Eieren zijn ook rijk aan o.a. vitamine A, D en B12. Vitamine A is belangrijk voor de groei bij kinderen en zorgt voor een goede werking van het afweersysteem. Vitamine D is nodig voor stevige botten en tanden en vitamine B12 is nodig voor een goede werking van ons zenuwstelsel.

Eieren kan je op verschillende manieren klaarmaken zoals bakken, koken of pocheren.

TIP: Wisten jullie dat je ook heel makkelijk eieren kan koken in de airfryer?Ik kook de eieren altijd halfzacht in 9 á 10 minuutjes op 160 graden.

Recept volkoren boterham met avocado en ei

Ingrediënten
1 volkorenboterham
1 ei
Halve avocado
Peper
Zout
Optioneel: geraspte kaas

Bereiding
Kook het ei zoals jij hem wilt, 3 á 4 minuten voor een zachtgekookte eitje, 5 á 6 minuten voor een halfzacht gekookt eitje, 8 minuten voor een hardgekookt ei. Rooster de boterham in een grillpan of tosti ijzer. Snij de avocado overlangs doormidden, draai de helften van elkaar los. Door de pit in de ene helft te laten zitten kan je hem nog wel even bewaren in de koelkast. Lepel de andere helft uit en snij in stukken.
Pel het ei en verdeel over de avocado. Breng op smaak met peper, zout en geraspte kaas.

Voedingswaarden (zonder de geraspte kaas):
Kcal: 331
Vet: 23 gram
Verzadigde vet: 3 gram
Eiwit: 12 gram
Koolhydraten: 14 gram

Vind je dit leuk?
3 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel