Zalmrollade + 7 vragen over duurzame vis

Ik wil graag de aandacht vragen voor duurzame vis, met name uit Alaska. Alaska is namelijk al meer dan 50 jaar wereldleider in de duurzame visserij. Maar hoe weet je wanneer vis duurzaam gevangen is en waar moet je op letten bij het kopen van vis?  Hieronder geef ik antwoord op deze vragen en vind je een heerlijk recept voor wilde Alaskaanse zalmrollade met couscous. Want duurzaam is niet alleen beter voor de wereld maar dat proef je ook op je bord.

1. Wanneer is vis duurzaam?
Bij duurzame vis wordt er rekening mee gehouden dat het ecosysteem in stand blijft. Er blijft dan voldoende vis over om het voortbestaan van die vissoort veilig te stellen. Bij de visvangst wordt er ook rekening mee gehouden dat de bodemschade zo beperkt mogelijk blijft en dat de bijvangst minimaal is. Over het algemeen is vissen met een lijn duurzaam omdat de bodem niet beschadigd raakt en de bijvangst beperkt blijft.
 
2. Hoe weet ik of ik duurzame vis koop?
Bij de visboer zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat de vis duurzaam is en er zijn verschillende soorten keurmerken waar je op kunt letten. Als je vis uit Alaska koopt zit je altijd goed, deze vis voldoet namelijk aan de eisen van Alaska's Internationaal erkende Responsible Fisheries Management (RFM) keurmerk. RFM is een systeem dat in Alaska zelf ontwikkeld is. Kwaliteitseisen en duurzaamheideisen waar alle vissers, vissersboten, visverwerkers en transporteurs aan voldoen. Om de duurzaamheid te bewaken werkt het Alaska Seafood Marketing Institute met een chain of custody: Alle partijen dienen zich te houden aan een duurzame manier van werken.
 
3. Hoe weet je of een vis vers is?
Als je een hele vis koopt is het belangrijk dat je naar de ogen van de vis kijkt. Deze moeten helder en absoluut niet dof zijn. Ook kun je letten op de slijmlaag, deze zorgt er namelijk voor dat de vis in goede conditie blijft. Ook moeten de kieuwen mooi rood en onbeschadigd zijn. Als je een visfilet koopt dan moet deze er glanzend en sterk uitzien. Als je er op drukt mag er geen afdruk achterblijven.
 
Alska fish E
Alska fish E

4. Waarom kiezen voor Alaska Seafood?

Alaska heeft een schone natuur met een koele en heldere zee daarom is de vis van Alaska Seafood opvallend vrij van verontreiniging. De wateren in Alaska bevatten zalm, schaaldieren en verschillende vissen zoals koolvis, pacifische kabeljauw, heilbot en tong. De wilde en duurzame vis uit Alaska behoort tot ’s werelds beste vis. Ook proef je het verschil want de textuur en smaak is anders dan gekweekte vis. De vis uit Alaska is bijzonder voedzaam en rijk aan vitamine, mineralen en omega-3. Kijk voor meer informatie op www.alaskaseafood.org
 
5. Welke soorten Alaska zalm zijn er?
- King salmon: de meest bekendste en grootste zalm
- Sockeye salmon (red salmon): bekend om zijn rode kleur en rijke smaak
- Coho salmon: meest gebruikte zalm vooral vanwege zijn heerlijke smaak
- Keta salmon: vooral gebruikt voor gerookte zalm
- Pink salmon: de kleinste soort die makkelijk te bakken is
 
Alska fish B
6. Is vis van Alaska Seafood uit de vriezer net zo gezond en lekker?
De vis smaakt 100% vers omdat de vis een paar uur na het vangen word ingevroren, vaak zelfs op zee. Tijd, temperatuur en hygiëne zijn essentieel om de kwaliteit en smaak te behouden.
 
7. Hoe controleer ik de versheid van schelpdieren en schaaldieren?
Schaaldieren zoals kreeft en krab zijn het beste om levend te kopen. Ze moeten zwaar aanvoelen en levendig met de poten bewegen. Als er geen verse schaaldieren verkrijgbaar zijn koop dan een diepvriesvariant.
Bij levende schelpdieren zoals mosselen, oesters en Sint-Jakobsschelpen is het belangrijk dat ze niet direct op ijs hebben gelegen. Als ze boven en onder een schelp hebben dan moet deze niet te ver openstaan, dat kan namelijk betekenen dat ze al een tijdje uit het water zijn. Om dit te checken kun je op de schelp tikken, als deze sluit dan betekent het dat je deze gerust kunt bereiden.
 
 Alska fish F

Recept wilde Alaskaanse zalmrollade

4-6 personen
 
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 600 gram wilde Alaskaanse zalmfilet, aan 1 stuk, bevroren
- 100 gram couscous
- 150 ml warme groentebouillon
- Fijngeraspte schil en sap van 1 sinaasappel
- 50 gram rozijnen
- 50 gram gedroogde abrikozen, gesneden
- 50 gram gedroogde cranberries
- 25 geblancheerde amandelen of pistachenoten
- 25 gram pijnboompitten
- 1 theelepel ras-el-hanout specerijpoeder
- 2 theelepels gehakte verse rozemarijn of tijm
- 1 sinaasappel in plakjes
- zout en peper
Bereidingswijze
De oven voorverwarmen op 150 graden Celsius, heteluchtoven 130 graden Celsius, gasoven stand 2. Giet een eetlepel olie in een ovenschaal en leg de diepvrieszalm erop. Doe de couscous in een grote kom en giet de hete groentebouillon, sinaasappelschil en sinaasappelsap erbij. Laat dit 10 minuten wellen.
De rozijnen, abrikozen, amandelen of pistachenoten, pijnboompitten, specerijpoeder en rozemarijn of tijm toevoegen aan de couscous. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer alles goed door elkaar.
Schep het mengsel over de zalm en dek het geheel af met aluminiumfolie. Bak dit in het midden van de oven voor 45 minuten. Verwijder dan de folie en leg de sinaasappelpartjes en rozemarijntakjes er boven op. Zet het voor 10 – 15 minuten terug in de oven
Tip: Als je ontdooide zalm gebruikt dan is de baktijd 30 minuten
Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

José Benoit 26 juni 2014 om 09:42

Hallo allemaal, is de oventijd niet te lang,blijft de zalm dan wel mooi glazig???