Noten

Noten zijn een van de gezondste ingrediënten van je gerechten waar je mee kunt koken. Ze kunnen je gerechten een heerlijke crunch geven. Kook gezond met noten door ze met mate te verwerken. Lekker door een salade of verwerk het in tussendoortjes. Ook kun je met noten heerlijke zoete bakgerechten maken zoals gevulde koeken of taarten. 

meer info

Nieuw

Gegrilde romaine sla met sinaasappel

Deze gegrilde kropjes sla barsten van de smaak met een dressing van Ras el Hanout, partjes frisse sinaasappel en een bite van amandel.

Bijgerecht

25 min

4 pers.

Geroosterde noten met Ras el Hanout uit de airfryer

Heerlijke geroosterde noten die je zelf eenvoudig roostert in je airfryer samen met de heerlijke Ras el Hanout kruidenmix.

Tussendoortjes

15 min + 30 min afkoeltijd

10 porties

Lactosevrij bananenbrood met walnoten

Een heerlijk voedzaam lactosevrij bananenbrood met walnoten en dadels. Makkelijk te bereiden zonder mixer.

Bakrecept

15 min + 45 min

10 stuks

Fruitsalade

Heerlijke frisse zomerse fruitsalade met aardbeien, ananas en bessen geserveerd met geitenkaas en verse munt.

Bijgerecht

10 min

2 pers.

Ijstaart met nougatine  met schuimpjes

Met maar een paar ingrediënten maak je dit lekkere dessert met koekjesbodem en een romige topping van meringue schuimpjes en nougatine

Bakrecept

30 min + 4 uur vriestijd

12 pers.

Romige vegan pasta carbonara

Een échte Italiaanse klassieker, maar dan 100% plantaardig. Spaghetti met een romige saus en kokos bacon.

Hoofdgerecht

25 min + 3 uur rusttijd

4 pers.

Gezonde recepten met noten

Geroosterde noten uit de oven basisrecept

Rooster je favoriete noten gemakkelijk zelf in je eigen oven. Varieer er lekker op los met gedroogde kruiden en specerijen.

Tussendoortjes

15 min + 30 min afkoelen

12 porties

Havermoutkoekjes

Deze koekjes op basis van havermout zijn lekker knapperig aan de buitenkant en iets zacht van binnen en bovendien voedzaam en natuurlijk gezoet.

Bakrecept

20 min + 15 min oventijd

12 stuks

Waldorfsalade

Het recept voor de klassieke waldorfsalade uit New York met frisse appel, bleekselderij en een licht romige dressing met citroen.

Bijgerecht

15 min

2 pers.

Bakken met noten

Macadamia koeken met salted caramel

Lekkere grote koeken met stukjes gezouten macadamianoten en stukjes zoete fudge die een heerlijke smaakexplosie geven in je mond.

Bakrecept

20 min + 15 min oventijd + 30 min

10 stuks

Blondies met lavendel

Witte chocolade blondies met het verrassende ingrediënt lavendel. Proef de lente in deze crunchy én chewy blondies.

Bakrecept

20 min + 50 min oventijd + 5 min afkoelen

12 stuks

Appel-notentaart

Heerlijk taartje met een vulling van appel en een krokante topping van noten.

Bakrecept

40 min + 50 min oventijd

6-8 pers.

Ontbijten met noten

Havermout ontbijt met banaan

Alle lekkere smaken van een bananenbrood in een havermout ontbijtje! Dat is dubbel genieten.

Ontbijt

10 min

1 persoon

Gebakken havermout met appel

Een heerlijk verwarmend ontbijt voor op een koude dag. Met de lekkere combinatie van appel, rozijnen en kaneel.

Ontbijt

10 min + 30 min oventijd

2 pers.

Havermout ontbijt crumble met blauwe bessen

Een heerlijke blauwe bessen crumble in een gezonder jasje, gemaakt met onder andere havermout en pecannoten. Lekker als ontbijt met wat yoghurt

Ontbijt

15 min + 45 min oventijd

2 pers.

Pasta's met noten

Pasta met spek en peer

Verrassend pastarecept van gebakken spekjes met peer in een romige saus met walnoten, perfect voor in de herfst!

Hoofdgerecht

20 min

2 pers.

Ster ravioli met truffel

Feestelijke vegetarische ravioli met ricotta truffel vulling en gebakken paddenstoelen

Voorgerecht

1 uur 5 min

2 pers.

Herfstige pasta met geroosterde pompoen

Luid het seizoen smaakvol in met deze pasta met pompoen, spekjes, rucola, pecannoten en geitenkaas.

Hoofdgerecht

25 min + 30 min oventijd

2 pers.

Koolhydraatarme recepten met noten

Salade met peer en walnoot

Lekkere frisse salade met licht gebakken peer, geitenkaas en een crunch van walnoot. Lekker als lunch of bijgerecht

Voorgerecht

15 min

2 pers.

Zalmrolletjes met komkommer

Lekker hapje van zalm met komkommer gevuld met een frisse roomkaasvulling en een crunch van walnoot.

Voorgerecht

20 min

10 stuks

Geroosterde romanesco salade

Romanesco is een soort groene bloemkool met feestelijke spitse torentjes en daarom ideaal om te serveren met Kerst. Rooster hem in de oven met feta en maak er een heerlijk bijgerecht van.

Bijgerecht

15 min + 30 min oventijd

4 pers.

Zijn noten gezond?

Noten bevatten namelijk veel gezonde vetten, eiwitten, vezels en verschillende vitamines en mineralen. Een productgroep die je zeker aan je dagelijkse voedingspatroon toe mag voegen. Ondanks dat noten ontzettend gezond zijn, bevatten ze ook veel calorieën. Daarom is het advies om één handje ongezouten noten per dag (= 25 gram) te nemen. Zo krijg je wel je portie goede voedingstoffen binnen, zonder dat je meteen een hele hoeveelheid calorieën tot je neemt. 

Welke noten zijn het gezondst?

Eigenlijk zijn alle (ongebrande) noten gezond zolang je varieert en ze volgens de aanbevolen hoeveelheid eet. De meest gezonde noten zijn amandelen, cashewnoten, paranoten, pistachenoten en walnoten. Lees in deze blog meer over hoe gezond noten zijn.

Zijn gebrande noten ongezonder dan ongebrande noten?

De gezondste optie is om ongebrande (en ongezouten) noten te eten. Gebrande noten worden gebakken in hete olie. Noten bevatten van zichzelf al veel gezonde onverzadigde vetten waardoor ze vrijwel geen olie opnemen. Echter verliezen ze door de warmte wel een deel van de vitamines en voedingstoffen.

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!