Noten zijn een van de gezondste ingrediënten van je gerechten waar je mee kunt koken. Ze kunnen je gerechten een heerlijke crunch geven. Kook gezond met noten door ze met mate te verwerken. Lekker door een salade of verwerk het in tussendoortjes. Ook kun je met noten heerlijke zoete bakgerechten maken zoals gevulde koeken of taarten.
meer infoNoten bevatten namelijk veel gezonde vetten, eiwitten, vezels en verschillende vitamines en mineralen. Een productgroep die je zeker aan je dagelijkse voedingspatroon toe mag voegen. Ondanks dat noten ontzettend gezond zijn, bevatten ze ook veel calorieën. Daarom is het advies om één handje ongezouten noten per dag (= 25 gram) te nemen. Zo krijg je wel je portie goede voedingstoffen binnen, zonder dat je meteen een hele hoeveelheid calorieën tot je neemt.
Eigenlijk zijn alle (ongebrande) noten gezond zolang je varieert en ze volgens de aanbevolen hoeveelheid eet. De meest gezonde noten zijn amandelen, cashewnoten, paranoten, pistachenoten en walnoten. Lees in deze blog meer over hoe gezond noten zijn.
De gezondste optie is om ongebrande (en ongezouten) noten te eten. Gebrande noten worden gebakken in hete olie. Noten bevatten van zichzelf al veel gezonde onverzadigde vetten waardoor ze vrijwel geen olie opnemen. Echter verliezen ze door de warmte wel een deel van de vitamines en voedingstoffen.