
Aardappelpuree maken: makkelijk basisrecept
Maak zelf heerlijke romige aardappelpuree met dit basisrecept inclusief handige tips voor de meest lekkere en luchtige aardappelpuree. Het enige wat je nodig hebt zijn kruimige aardappels, een klontje boter, melk, nootmuskaat en peper en zout. Super makkelijk en zonder pakjes of zakjes! Lekker bij bijna elk gerecht.
35 M
Ingrediƫnten
Voor personen
-
1 kilo kruimige aardappels ( geschild )
-
175 ml melk
-
1 klontje boter
-
1 snuf peper en zout
-
1 snuf nootmuskaat
Materiaal
-
Stamper of aardappelpers
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Schil de aardappels zo nodig en spoel ze af onder de koude kraan. Je kunt ook al geschilde aardappels nemen.
-
Breng een grote pan met water aan de kook met een snuf zout.
-
Kook de aardappels in ca. 15 minuten gaar. Grotere aardappels hebben soms een paar min extra nodig. Giet ze af.
-
Verwarm de melk een beetje. Het hoeft niet te koken.
-
Stamp de aardappels fijn met de stamper.
-
Voeg de melk en boter toe en stamp tot een smeuĆÆge puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Garneer eventueel met een beetje peterselie.
-
Tips voor de perfecte aardappelpuree:
-
Gebruik kruimige aardappels, want deze zijn zachter en kruimeliger van structuur.
-
Snijd ze in gelijke stukken zodat ze tegelijk gaar zijn.
-
Gebruik ook eens kruidenboter i.p.v. gewone boter voor een lekker smaakje.
Tips
Hoe voorkom je klonten in de aardappelpuree?
Om klonten in aardappelpuree te voorkomen is het slim om de melk een klein beetje te verwarmen en een stamper of aardappelpers te gebruiken.
Kun je aardappelpuree van tevoren maken?
Ja, je kunt aardappelpuree van te voren maken. Bewaar de puree in een afgesloten bakje in de koelkast. Het lekkerste is om de puree weer op te warmen in een pan met een klein beetje melk of boter. Zo blijft de aardappelpuree lekker romig en behoudt die zijn structuur.
Waar is aardappelpuree lekker bij?
Aardappelpuree past bij ontzettend veel gerechten, zowel met vlees, vis of vegetarisch. Denk bijvoorbeeld aan stoofvlees, gehaktballen, zalm, rode kool of gebakken champignons.
Heeft het gesmaakt?
44 stemmen
Voedingswaarden per persoon/stuk
- kcal 185
- vet 4 gr
- verzadigd vet 2.5 gr
- koolhydraten 32 gr
- w.v. suikers 3 gr
- vezels 3 gr
- eiwit 4 gr
- zout 0.3 gr
Ook lekker