Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Blini met zalm en citroen

Lekker hapje voor de kerst: gerookte zalm en zure room met citroen op een zelfgemaakte blini

Ingrediënten 
200 gr boekweitmeel
250 ml melk
1 zakje instant gist a 7 gram
2 eieren
Snufje zout
Boter om in te bakken
 
125 gr gerookte zalm
100 gr zure room
1 citroen
Verse dille
 
Materialen
Mixer
Garde
Vershoudfolie of theedoek
 
Bereiding
Verwarm de melk in een pannetje totdat hij lauw is. Klop met een garde de gist er door. Doe het meel en een snufje zout in een grote kom en schenk de melk hier bij. Roer met de garde tot een egaal beslag. Splits de eieren. Klop de eierdooiers door het beslag en dek de kom af met een stuk vershoudfolie of een schone theedoek.
 
blini 01
blini 01
blini 01
Laat op een tochtvrije en relatief warme plek 30 min rijzen. Klop de eiwitten met een mixer tot een stevig schuim. Spatel het schuim door het gerezen beslag. Verwarm een beetje boter in een of meerdere pannen en schep een beetje van het beslag in de pan (ongeveer 2 eetlepels).
 
blini rode ui 06
blini 01
blini zalm 06
Bak de blini’s op middelhoog vuur aan beide kanten 2 minuten. Leg ze op een bord en laat iets afkoelen. Rasp de citroen en meng de rasp met de zure room. Verdeel de zalm over de blini’s. Schep een beetje van de zure citroen room er op en garneer met een blaadje dille en eventueel een beetje citroenrasp.
 
Tip: De blini's kun je zowel warm als koud eten. De blini's kun je een dag van te voren bakken en later beleggen met de topping. Je kunt ze, nadat ze belegd zijn, het beste direct serveren.
 
In het originele recept voor blini's gebruik je boekweitmeel maar je kunt het eventueel ook vervangen door gewone bloem.
 

ovenschotels

Deze ovenschotels zijn lekker, handig (zeker voor de volgende dag) en makkelijk om te maken. Of je nu zoekt naar een ovenschotel met pasta, rijst of aardappels, je vind ze hier allemaal. Mijn persoonlijke favoriet is de pastaschotel en gehaktballetjes of eentje met een lekkere gegratineerd laagje aardappelpuree.

×