Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Bloemkool ovenschotel met spekjes

Heerlijke stevige ovenschotel met bloemkool, aardappelpuree en spek onder een krokant korstje

Ingrediënten
  • 800 gr bloemkool
  • 200 ml melk
  • 40 gr boter
  • Snuf nootmuskaat
  • 250 gr spekjes
  • 50 gr geraspte kaas
  • 25 grbloem
  • Verse peterselie
  • 20 gr paneermeel
Puree
  • 900 gr aardappels (kruimig)
  • Scheutje melk
  • Snufje peper en zout
  • Stamper
Materialen
  • Ovenschaal
  • Klontje boter

Bereiding
Bak de spekjes in een droge pan iets krokant en laat uitlekken. Kook de bloemkool 5 min voor in een pan met water. Kook ook de aardappels in ca. 12 tot 15 min gaar.

Verhit 20 gr boter in een steelpan en roer de bloem er door zodra deze gesmolten is. Laat het mengsel, de roux, een paar min garen maar laat niet aanbranden. Giet dan beetje bij beetje de melk toe en roer met een garde tot een gladde saus. Breng op smaak met een snuf nootmuskaat. Laat dan de kaas smelten in de saus.

Verwarm de oven op 220 graden. Giet de bloemkool af en doe samen met de spekjes en de saus in een ovenschaal. Giet de aardappels af en doe terug in de pan. Stamp fijn met een klontje boter, snuf peper en zout en een scheutje melk. Hak de peterselie grof en schep door de puree. Doe de puree bovenop de bloemkool en strijk glad. Bestrooi met paneermeel en verdeel de rest van de boter er in kleine stukjes over. Zet de ovenschaal nog 10 min in de oven tot de boter gesmolten is er een mooi krokant korstje is ontstaan.

Tip? weinig tijd? Gebruik dan kant en klare puree

De nieuwste BBQ recepten

Maak met deze recepten een feest van je barbecue! Bereid heerlijke gemarineerde spiesen met vlees, vis, garnalen of groente geserveerd met een lekkere salade en gepofte aardappelen. Met de juiste voorbereiding organiseer je in een mum van tijd een heerlijke barbecue met alles er op en er aan. En vergeet niet om af te sluiten met een lekker fris en fruitig dessert.

×