Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Bloemkool ovenschotel met spekjes

Heerlijke stevige ovenschotel met bloemkool, aardappelpuree en spek onder een krokant korstje

Ingrediënten
  • 800 gr bloemkool
  • 200 ml melk
  • 40 gr boter
  • Snuf nootmuskaat
  • 250 gr spekjes
  • 50 gr geraspte kaas
  • 25 grbloem
  • Verse peterselie
  • 20 gr paneermeel
Puree
  • 900 gr aardappels (kruimig)
  • Scheutje melk
  • Snufje peper en zout
  • Stamper
Materialen
  • Ovenschaal
  • Klontje boter

Bereiding
Bak de spekjes in een droge pan iets krokant en laat uitlekken. Kook de bloemkool 5 min voor in een pan met water. Kook ook de aardappels in ca. 12 tot 15 min gaar.

bloemkool_ovenschotel_01.jpg
bloemkool_ovenschotel_02.jpg
bloemkool_ovenschotel_03.jpg

Verhit 20 gr boter in een steelpan en roer de bloem er door zodra deze gesmolten is. Laat het mengsel, de roux, een paar min garen maar laat niet aanbranden. Giet dan beetje bij beetje de melk toe en roer met een garde tot een gladde saus. Breng op smaak met een snuf nootmuskaat. Laat dan de kaas smelten in de saus.

bloemkool_ovenschotel_04.jpg
bloemkool_ovenschotel_05.jpg
bloemkool_ovenschotel_06.jpg

Verwarm de oven op 220 graden. Giet de bloemkool af en doe samen met de spekjes en de saus in een ovenschaal. Giet de aardappels af en doe terug in de pan. Stamp fijn met een klontje boter, snuf peper en zout en een scheutje melk. Hak de peterselie grof en schep door de puree. Doe de puree bovenop de bloemkool en strijk glad. Bestrooi met paneermeel en verdeel de rest van de boter er in kleine stukjes over. Zet de ovenschaal nog 10 min in de oven tot de boter gesmolten is er een mooi krokant korstje is ontstaan.

Tip? weinig tijd? Gebruik dan kant en klare puree

Beoordeling (226 stemmen)
Bewaar
E-mail
Deel
3 x heerlijke broodjes
  • Hoofdgerecht
Broodje pulled salmon
  • Lunch
Broodje geitenkaas met spek
  • Hoofdgerecht
Broodje kip teriyaki

Salades

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Een salade is snel, makkelijk, fris en gezond. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht bij een stukje vlees of vis.

Salade met falafel en mango
Kip teriyaki salade
Chimichurri salade met biefstuk
Noedel bowl met zalm
Kip shoarma bowl