Gebakken ricotta dip uit de oven

Upgrade je borrelplank met deze romige ricotta dip uit de oven met citroen en rozemarijn. Heerlijk met wat (zelfgemaakt) focaccia brood of knapperige toastjes.

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: portie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° graden.

Leg de teentjes knoflook op een bakpapiertje in het midden van de oven terwijl de oven opwarmt. Druppel er een beetje olijfolie over. Ondertussen ga je verder met de rest van het recept.

Snijd de sjalotjes fijn.

Rasp de citroen en pers daarna de citroen uit.

Rits de rozemarijn van de stokjes af en hak ze grof.

Haal de knoflook uit de oven. Deze is zacht(er) geworden en kun je uit zijn velletje duwen en fijn pletten of hakken. Voorzichtig; dit is heet.

Roer de ricotta los in een schaaltje en roer er vervolgens het citroensap, de knoflookpulp, 2/3 van de sjalotjes, citroenrasp, rozemarijn, peper en een beetje zout doorheen. De ricotta is ook al een beetje zout van zichzelf.

Neem een bakplaat met bakpapier en plaats het ricottamengsel in het midden. Smeer het uit tot een cirkel van ongeveer 2 à 3 cm hoog. Verdeel de rest van de ingrediënten die je hebt bewaard er overheen.

Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak 20 minuten op 180° graden totdat de ricotta een beetje bruin wordt bovenop. Het kan zijn dat het 5 à 10 minuten langer mag, afhankelijk van je oven. Je kunt er ook voor kiezen om de laatste 5 minuten de grillstand aan te zetten.

Neem een (houten) serveerplank. Leg de ricotta met bakpapier er op. Knip of scheur wat stukjes van het bakpapier af. Druppel nog wat extra vierge olijfolie over de ricotta heen. Serveer met een stokbroodje, knapperige toastjes of een zelfgemaakt focaccia brood.

Tips: In plaats van verse rozemarijn kun je ook 2 theelepels gedroogde rozemarijn nemen.

Er bestaat ook een ricotta variant die ricotta cremosa heet. Die is nog romiger dan gewone ricotta en extra lekker in dit recept.

Voor nog meer crunch kun je er ook nog fijn gehakte walnoten doorheen verwerken.

3 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Charlotte

Mijn recepten zijn zo veel mogelijk met ingrediënten uit het seizoen, want dan zijn ze het lekkerst. Ook motiveer ik je om wat vaker lokale producten te kopen en geef ik tips hoe je minder voedsel en afval kunt verspillen.

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!