Ga naar de inhoud
Gebakken ricotta dip uit de oven

Gebakken ricotta dip uit de oven

Upgrade je borrelplank met deze romige ricotta dip uit de oven met citroen en rozemarijn. Heerlijk met wat (zelfgemaakt) focaccia brood of knapperige toastjes.

10 M + 25 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: makkelijk.
Vegetarisch recept Glutenvrij recept

Ingrediënten

Voor portie

  • 250 gr ricotta ( cremosa )
  • 2 kleine sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 halve citroen ( voor rasp en sap )
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • extra vierge olijfolie
  • peper en zout
  • Bakplaat met bakpapier

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180° graden.


  2. Leg de teentjes knoflook op een bakpapiertje in het midden van de oven terwijl de oven opwarmt. Druppel er een beetje olijfolie over. Ondertussen ga je verder met de rest van het recept.


  3. Snijd de sjalotjes fijn.


  4. Rasp de citroen en pers daarna de citroen uit.


  5. Rits de rozemarijn van de stokjes af en hak ze grof.


  6. Haal de knoflook uit de oven. Deze is zacht(er) geworden en kun je uit zijn velletje duwen en fijn pletten of hakken. Voorzichtig; dit is heet.


  7. Roer de ricotta los in een schaaltje en roer er vervolgens het citroensap, de knoflookpulp, 2/3 van de sjalotjes, citroenrasp, rozemarijn, peper en een beetje zout doorheen. De ricotta is ook al een beetje zout van zichzelf.


  8. Neem een bakplaat met bakpapier en plaats het ricottamengsel in het midden. Smeer het uit tot een cirkel van ongeveer 2 à 3 cm hoog. Verdeel de rest van de ingrediënten die je hebt bewaard er overheen.


  9. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak 20 minuten op 180° graden totdat de ricotta een beetje bruin wordt bovenop. Het kan zijn dat het 5 à 10 minuten langer mag, afhankelijk van je oven. Je kunt er ook voor kiezen om de laatste 5 minuten de grillstand aan te zetten.


  10. Neem een (houten) serveerplank. Leg de ricotta met bakpapier er op. Knip of scheur wat stukjes van het bakpapier af. Druppel nog wat extra vierge olijfolie over de ricotta heen. Serveer met een stokbroodje, knapperige toastjes of een zelfgemaakt focaccia brood.


  11. Tips: In plaats van verse rozemarijn kun je ook 2 theelepels gedroogde rozemarijn nemen.


  12. Er bestaat ook een ricotta variant die ricotta cremosa heet. Die is nog romiger dan gewone ricotta en extra lekker in dit recept.


  13. Voor nog meer crunch kun je er ook nog fijn gehakte walnoten doorheen verwerken.