Ga naar de inhoud
Gezonde appeltaart

Gezonde appeltaart

Deze gezondere versie op de bekende appeltaart gemaakt met o.a. volkorenmeel en zonder geraffineerde suiker smaakt heerlijk en is bovendien een stuk verantwoorder

45 M + 1 U oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 340 gr volkoren meel ( spelt )
  • 50 gr amandelmeel
  • 1 ei
  • 150 gr appelmoes ( 0% suiker toegevoegd )
  • 40 gr halvarine uit een kuipje ( + extra om in te vetten )
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille aroma
  • Snuf zout

Voor de vulling

  • 5 middelgrote appels ( (ca. 1,5 kilo) )
  • 75 gr rozijnen
  • 40 gr appelmoes
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels paneermeel ( volkoren )

Benodigdheden

  • Deegroller
  • Bakvorm 24 cm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Wel de rozijnen ongeveer 15 minuten in lauwwarm water en giet deze daarna af. Voor de bodem, meng het volkoren meel, amandelmeel, bakpoeder en zout door elkaar. Kluts een ei en zet de helft hiervan apart. Maak een kuiltje en voeg hier de appelmoes aan toe, de halvarine, vanille aroma, agavesiroop en de helft van het ei. Meng het tot een egaal deeg. Wanneer het te nat is, voeg nog wat meel toe, wanneer het te droog is, voeg wat halvarine of koud water toe. Wikkel het deeg in folie en leg zo lang in de koelkast.


    Gezonde appeltaart Gezonde appeltaart Gezonde appeltaart
  2. Schil voor de vulling de appels en snijd deze in stukjes. Meng in een kom de stukjes appel met de rozijnen, appelmoes, agavesiroop, citroensap en kaneel. Bekleed een bakvorm met bakpapier en vet deze in met wat halvarine.


    Gezonde appeltaart Gezonde appeltaart Gezonde appeltaart
  3. Haal het deeg uit de koelkast en neem ongeveer 2/3e van het deeg. Rol deze uit met een deegroller. Gebruik eventueel wat extra bloem wanneer het plakkerig is. Leg het deeg in de vorm en druk deze mooi aan. Strooi 2 el paneermeel over de bodem heen en verdeel daarna het appelmengsel over de bodem.


    Gezonde appeltaart Gezonde appeltaart Gezonde appeltaart
  4. Rol het overige deeg uit en snijd hier repen van. Leg deze kruislings over de appeltaart heen en druk de uiteinden vast aan de rand. Bestrijk de bovenkant met het overgebleven ei en bak de appeltaart voor 60 minuten in de oven. Laat hem goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.


  5. Tip: bekijk hier ook het recept voor de klassieke appeltaart