Knolselderij ovenschotel
Lekkere combinatie van knolselderij, aardappel, appel en spekjes in een romige saus gegratineerd met kaas uit de oven
35 M + 30 M oventijd
Ingrediënten
Voor personen
-
600 gr knolselderij ( geschild )
-
500 gr aardappels ( vastkokend )
-
100 gr spekjes ( vegetarisch )
-
1 appel
-
snuf peper en zout
-
Boter of olie om in te vetten
Saus
-
35 gr bloem
-
30 gr boter ( plantaardig )
-
snuf gedroogde tijm
-
400 ml melk ( plantaardig )
-
75 gr geraspte oude kaas ( vegan )
Benodigdheden
-
Ovenschaal
-
Garde
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 200° graden.
-
Breng een flinke pan water aan de kook met een snufje zout. Snijd de knolselderij en aardappels in dunne plakken en kook deze ca. 10 minuten.
-
Bak de spekjes licht krokant in een droge koekenpan.
-
Smelt in een ander sauspannetje de boter en voeg vervolgens de bloem toe. Bak de roux een paar minuutjes en voeg dan beetje voor beetje de melk toe en roer met een garde glad. Breng de saus op smaak met peper, zout en tijm. Roer ongeveer de helft van de kaas door de saus.
-
Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie.
-
Verdeel de helft van de voorgekookte knolselderij en aardappels over de bodem. Giet hier de helft van de saus over.
-
Snijd de appel in dunne plakjes en verdeel hiervan de helft samen met alle spekjes over de saus. Dek dit af met de rest van de aardappel en knolselderij. Giet hier de rest van de saus over en verdeel de laatste plakjes appel over.
-
Bestrooi met de rest van de kaas en zet de ovenschotel ca. 30 minuten in de oven.
-
Tip: voor een koolhydraatarme variant vervang je de aardappel met knolselderij of zoete aardappel.
Heeft het gesmaakt?
126 stemmen
Ook lekker