Ga naar de inhoud
Mac and cheese recept

Mac and cheese recept

Dit klassieke recept met macaroni en kaas uit de oven heb ik aangevuld met spekjes en broccoli voor een lekkere en complete maaltijd.

25 M + 40 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: makkelijk.
Vegetarisch recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 300 gr grote macaroni
  • 200 gr (vega)spekjes
  • 400 gr broccoli
  • 500 ml melk
  • 50 gr bloem
  • 50 gr boter
  • 1 snuf chili naar smaak
  • 150 gr geraspte kaas
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 2 eetlepels paneermeel

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200° graden.


  2. Kook ook de broccoli roosjes (eventueel samen met de macaroni in de pan) ca. 5 minuten. En giet beide daarna af.


  3. Bak de spekjes in een pannetje een paar minuutjes en laat daarna uitlekken op een keukenpapiertje.


  4. Smelt de boter in een (saus)pannetje. Roer de bloem erdoor en bak dit mengsel (roux) een paar minuutjes.


  5. Giet dan beetje bij beetje de melk erbij en roer door met een garde tot een gladde saus.


  6. Roer ongeveer ⅔ van de kaas door de saus en breng deze verder op smaak met peper, zout, nootmuskaat en chili.


  7. Meng de macaroni, broccoli, spekjes en kaassaus door elkaar en doe daarna in een ingevette ovenschaal.


  8. Bestrooi de bovenzijde met het paneermeel en de rest van de geraspte kaas.


  9. Zet de mac and cheese ovenschotel ca. 40 minuten in de oven.


  10. Serveer eventueel met een salade ernaast.


  11. Tips: vervang de helft van de geraspte kaas ook eens door gruyèrekaas, cheddar of blauwe kaas of een andere soort kaas.


  12. Vervang de spekjes ook eens door ham of gedroogde tomaatjes.


  13. Snijd de stronk van de broccoli ook in stukjes. Verwijder de hele harde stukjes. Gooi deze stronkjes net een minuutje eerder in de pan dan de roosjes.