Ga naar de inhoud
Speculaas crumble taart

Speculaas crumble taart

Heerlijke taart met een romige vanille custard vulling, appels en een krokante crumble bovenop. Lekker voor op een herfstige dag of voor tijdens een Sinterklaasviering.

1 U + 35 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.

Ingrediënten

Voor personen

Deeg

  • 180 gr boter
  • 400 gr bloem
  • 90 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 ei
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • Snuf zout

Vulling

  • 30 gr custardpoeder
  • 30 gr suiker
  • 500 ml melk

Appelmengsel

  • 1.5 appel
  • 2 eetlepels suiker
  • Snuf kaneel

Materiaal

  • Bakvorm ( 26 cm )
  • Mixer met deeghaken ( optioneel )

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180° graden. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in.


  2. Doe voor het deeg de bloem, kaneel, speculaaskruiden, suiker, zout, vanillesuiker, boter en het ei in een beslagkom en klop het met een mixer met deeghaken tot een kruimelig deeg. Je kunt dit eventueel ook met je vingers doen.


  3. Verdeel iets meer dan de helft van het kruimeldeeg over de bodem van de schaal en druk aan. Druk het deeg langs de randen ook een cm of 2 omhoog.


  4. Bereid dan de vulling. Roer in een kom de suiker door de custardpoeder. Neem een paar eetlepels van de melk en roer dit door het custard-suikermengsel.


  5. Verwarm de resterende melk. Voeg het custardmengsel al roerende toe aan de hete melk. Breng het geheel al roerende aan de kook. Laat het nog ca. 3 minuten, onder af en toe roeren, zachtjes doorkoken en laat dan grotendeels afkoelen.


  6. Schil de appels, snijd in blokjes en doe ze in een kom samen met de suiker en kaneel.


  7. Verdeel de custard over de bodem van de taart. Verdeel hier de stukjes appel over en druk er iets in. Kruimel als laatste het resterende deeg erover en bestrooi met amandelschaafsel.


  8. Bak de speculaas crumble taart ca. 35 minuten in de oven. Laat hem daarna geheel afkoelen. Lekker met slagroom of een bolletje ijs.


  9. Bewaar de taart maximaal 3 dagen afgedekt in de koelkast. Laat hem voor het serveren op kamertemperatuur komen.