Surinaamse gestoomde vis

Lekkere in bananenblad gestoomde kabeljauw met subtiele Surinaamse invloeden

Ingrediënten
2 stukken kabeljauw
Bananenblad (toko)
4 stengels lenteui
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
2 tomaten, fijngesneden
Paar reepjes van een madame jeannette peper
Klein stukje gember, geraspt
Peper en zout
Wokolie
Optioneel: stukje gember
 
Materialen
Stoompan / stoomoven
Prikkers 
 
Hoe maak je gestoomde vis?
Kabeljauw of bakkeljauw is een van de populairste vissen in Suriname. Deze wordt vaak gebruikt in de typische en traditionele gerechten. Zo ook bij deze gestoomde vis. Voordat je de vis gaat stomen breng je hem eerst op smaak. Leg alvast een bananenblad klaar waar je de vis op legt. Zorg dat je een goed stuk hebt wat je straks dicht kan vouwen. Test het ook even met een stokje dat het goed dicht blijft zitten.
 
Bereiding
Doe een snufje zout en peper over de vis. Smeer de vis ook een beetje in met wokolie voor de smaak. Snijd de tomaten en de lenteui in stukken en doe deze samen met een of twee reepjes madame jeanette en de knoflook bij het pakketje. Pas op met de madame jeanette, deze is heel scherp en geeft snel zijn smaken af aan de vis. Als je niet te pittig wil doe er dan ook echt maar een klein stukje in. Vouw het pakketje dicht en zet vast met een houten prikker.
 
Stoom de vis in een stoomoven op 80 graden, ongeveer 18 minuten.
Je kunt de pakketjes ook een minuut of 15 in een stoompan leggen. Voor een extra lekker smaak voeg je een paar stukjes gember toe aan het water onder in de stoompan. Serveer het gerecht met wat witte rijst.

 

 

Vind je dit leuk?
12 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!