Ga naar de inhoud
Pad thai recept: Thaise noedel roerbak

Pad thai recept: Thaise noedel roerbak

Pad thai is één van de bekendste Thaise gerechten en je kunt het heel makkelijk zelf maken. Deze zelfgemaakte pad thai met noedels is een perfecte balans van hartig, zoet en een beetje zuur – precies zoals je het in Thailand zou proeven. Met simpele ingrediënten en een paar handige tips zet je dit populaire noedelgerecht zó op tafel. Zelf pad thai maken is bovendien een stuk lekkerder én gezonder dan afhalen.

20 M + 30 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept Glutenvrij recept Lactose arm recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 100 gr rijstnoedels ( platte )
  • 2 bosuien
  • 0,5 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 Handje pinda’s
  • 3 eetlepels vissaus
  • 3 eetlepels sojasaus ( glutenvrij )
  • 1 eetlepel limoensap
  • 2 eieren
  • 50 gr taugé
  • 50 gr champignons
  • handje verse koriander
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel chili vlokjes
  • 120 gr kip of tofu ( optioneel )

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Leg de rijstnoedels van te voren in koud water tot ze zachter worden, ca 30 minuten. Zo behouden ze hun bite. Je kunt ze ook 3 minuutjes koken en dan afspoelen met koud water (afhankelijk van de noedels en de bereiding op de verpakking)


  2. Snijd de bosui in dunne ringen, houd wat apart voor garnering. Hak de rode ui en knoflook fijn. Snijd de champignons in dunne plakjes .Klop de eieren los in een kommetje, zoals je dat doet bij een omelet.


  3. Verhit de zonnebloemolie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur. Voeg de rode ui, knoflook en de helft van de bosui toe. Roerbak dit ongeveer 2 minuten. Voeg de plakjes champignon toe en bak nog 3 tot 4 minuten mee tot ze zacht zijn. Voeg eventueel nu de tofu of kipstukjes (vega) toe en bak ze mee tot ze warm en licht krokant zijn.


    pad-tai-maken-01 pad-tai-maken-02 pad-tai-maken-03
  4. Laat de noedels goed uitlekken en voeg ze toe aan de pan zodra ze zacht zijn. Schep alles goed door elkaar. Voeg de vissaus, limoensap en sojasaus toe. Roer dit goed door zodat alles mooi gemengd is.


  5. Schuif het geheel naar één kant van de pan en giet het losgeklopte ei aan de lege kant. Laat het kort stollen en roer dan door met een spatel zodat je roerei krijgt. Meng het ei vervolgens door de rest van de pad thai.


  6. Hak de pinda’s grof en snijd de koriander. Voeg samen met de taugé toe aan de pan en meng alles nog even kort door. Serveer de pad thai met de overgebleven bosui, eventueel wat extra koriander en een snufje chilivlokken als je van pittig houdt.


     


Tips

Hoe maak je zelf pad thai saus?

De saus voor pad thai maak je eenvoudig met vissaus, sojasaus, eventueel een beetje suiker en wat limoensap of tamarindepasta. Deze combinatie geeft de typische zoet-zoute Thaise smaak. Tip: je kunt deze pad thai saus ook kant en klaar kopen.

Kun je pad thai vegetarisch maken?

Ja, pad thai kun je heel makkelijk vegetarisch maken door de vissaus te vervangen door extra sojasaus of een plantaardige vissaus. In plaats van kip kun je tofu gebruiken, bij voorkeur even krokant gebakken voor extra bite. Voeg eventueel extra groente toe zoals paprika, wortel of broccoli voor een voedzame vegetarische variant.

Welke noedels gebruik je waarvoor?

Er zijn veel soorten noedels en elke soort past bij een ander gerecht. Rijstnoedels zijn perfect voor Aziatische roerbakgerechten zoals pad thai of pho. Eiernoedels worden vaak gebruikt in Chinese wokgerechten of lo mein. Udon noedels zijn dikke Japanse noedels, ideaal voor soepen of stevige roerbakgerechten. Soba noedels, gemaakt van boekweit, zijn lekker in koude salades of bouillon. Glasnoedels, die transparant worden bij het koken, zijn perfect voor salades of lichte soepen.