Ga naar de inhoud
Winter bowl

Winter bowl

Met deze winter bowl krijg je een groot aantal winterse groentes binnen. Lekker met een schepje zelfgemaakte hummus en geroosterde pitjes.

45 M + 20 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegan recept Vegetarisch recept Glutenvrij recept Koolhydraat arm recept Lactose arm recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 500 gram zoete aardappelen
  • 200 gr linzen ( uit zak of blik )
  • 400 gr rode bieten ( vers of voorgekookt )
  • 350 gr broccoli
  • 2 witte middelgrote uien
  • Bakje hummus ( gekocht of zelfgemaakt )
  • 200 gr boerenkool
  • 2 handjes pompoenpitten
  • 1 theelepel kurkuma
  • Snuf zwarte peper
  • 2 theelepels ras el hanout kruiden
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • olie om in te bakken

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180° graden.


  2. Gebruik je verse bieten? Schil ze dan eerst en snijd in kleine blokjes. Kook ze voor 5 à 10 minuten totdat ze beetgaar zijn. Laat de deksel op de pan om ze warm te houden als ze gaar zijn.


  3. Was de zoete aardappelen goed, schil indien nodig en snijd in blokjes. Leg ze op een bakplaat met bakpapier of in een ovenschaal. Verdeel er wat olie, ras al hanout kruiden en zout en peper overheen en zet ze voor 15-20 minuten in de oven. Hussel halverwege een keer door. Zet de oven uit als ze klaar zijn en laat ze in de oven staan, zodat ze warm blijven totdat je ze gaat serveren.


  4. Snijd ondertussen de roosjes van de broccoli en snijd daarna de stam in kleine stukjes.


  5. Neem een pan en vul deze met kokend water. Voeg eerst de broccoli stammetjes toe en na 3 minuten ook de roosjes. Kook dit samen nog 3 minuten, giet af en laat staan met de deksel erop om ze warm te houden.


  6. Snijd de uien fijn en bak deze met de kurkuma en zwarte peper op een laag vuur. Voeg na een paar minuten de witte wijnazijn toe.


  7. Bak de boerenkool in een beetje olijfolie totdat het lichtjes geslonken is.


  8. Heb je gekozen voor de voorgekookte bieten? Snijd deze dan in stukjes.


  9. Laat de linzen uitlekken. Deze kunnen koud gegeten worden, maar mocht je het lekkerder vinden dan kun je ze kort opwarmen in hun eigen vocht. Niet laten koken.


  10. Rooster optioneel de pompoenpitjes totdat ze lichtjes beginnen te poppen.


  11. Neem nu 4 diepe borden en verdeel de ingrediënten over de bowls. Schep de hummus in het midden en verdeel de ui en de pompoenpitjes over het hele gerecht.


  12. Lekker om dit gerecht in de avond warm te eten, maar ook zeker koud heel lekker als gezonde en voedzame lunch.


  13. Tip: Maak de hummus zelf of kies er eentje met een laag gehalte verzadigd vet zodat je voor de gezondste optie gaat.


  14. Zijn er ingrediënten van de bowl eerder klaar dan anderen? Zet de oven op de laagste temperatuur en bewaar ze daar totdat je ze nodig hebt. Sommige ovens hebben ook een warmhoudstand. Dat is helemaal handig.


  15. Varieer door een keer een blikje (vega) tonijn, stukjes gebakken kip of vega wokreepjes toe te voegen.